Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

465.470 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Week 36

Een nieuwe week, een nieuwe marktupdate. Blijf op de hoogte van de energiemarkt met de laatste trends en ontwikkelingen. Deze week is de marktupdate geschreven door:

Alex Dijk
Energieconsultant Mijn Groendus
alexdijk@groendus.nl

CAL-22 Aardgas
+10%
De gasmarkt staat in het middelpunt van de aandacht van de energiemarkt. De marktprijs van aardgas voor CAL-22 is afgelopen week 10% gestegen tot 0,3691 €/m3, exclusief opslagen. De Europese- maar zeker ook de Nederlandse gasreserves zijn niet op peil. De gasproductie in het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen was in de eerste helft van 2021 lager dan verwacht, voornamelijk door technische problemen tijdens onderhoud van de centrales. Er komt ook minder Russisch gas naar Europa dan gewenst. De omstreden Nord Stream 2 pijplijn nadert de technische oplevering, maar het is nog onzeker wanneer deze daadwerkelijk in gebruik genomen kan worden. Het is voornamelijk afwachten op de beslissing van onze oosterburen wanneer de pijplijn de commerciële operatie start.

De alsmaar doorstijgende prijzen hebben er in augustus voor gezorgd dat de Nederlandse gascentrales 30% minder gas verbruikt hebben dan in dezelfde periode in 2017-2020, laten de marktanalisten van Engie weten. Dit noemt men vraagvernietiging. Door de hoge prijzen wordt er naar alternatieven gekeken zoals kolen wat momenteel meer winstgevend is, ook al stoot het twee keer zoveel CO2 uit. De prijs voor kolen staat nu genoteerd op 138,35 €/ton.


De prijs voor CO2-emissie rechten is vorige week boven de €60 per ton CO2 uitgekomen en staat deze week nog steeds op dit niveau. Op donderdag noteerde de CO2-emissierechten een prijs van €61,86 per ton. Met de huidige stand van de energiemarkt is het de vraag hoe lang het gaat duren voordat ook de €70 bereikt zal worden.

CAL-22 Elektriciteit
+6%

De marktprijs van elektriciteit voor CAL-22 is met 6% gestegen tot 106,03 €/MWh voor PeakLoad, exclusief opslagen. De hoge gas, kool en CO2 prijzen maken het interessant om naar duurzaam opgewekte elektriciteit te kijken. Zo is in 2021 bijvoorbeeld al ruim 1,5 Gigawattpiek (GWp) aan PV-installaties opgeleverd via de SDE++ subsidie die de Nederlandse overheid beschikbaar stelt. Dit zijn ongeveer 4,5 miljoen zonnepanelen. 2021 belooft weer een recordjaar te worden, er is tot en met augustus al twee keer zo veel vermogen geïnstalleerd dan in dezelfde periode in 2020. Het aantal projecten dat opgeleverd wordt is echter 18% lager dan in 2020. Er zijn tot heden 2.695 installaties geregistreerd bij CertiQ, wat betekent dat de opgeleverde projecten gemiddeld een hoger vermogen hebben.

Het is niet alléén maar zonneschijn in de pv-markt. Ook zonnepanelen zijn in 2021 gestegen in prijs. Dit komt doordat benodigde grondstoffen en onderdelen zoals glas, zilver, silicium, chips en scheepscontainers te maken hebben met schaarste en transportproblemen. Intel, met 15% markleider en grootste chipfabrikant ter wereld geeft aan dat het tekort aan chips nog wel 2 jaar zou kunnen duren.

Wekelijkse Marktupdates

Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen in de energiemarkt maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de markt op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor je. Iedere week geven de energie-experts van Mijn Groendus een heldere update van wat er speelt in de markt. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.

Auteur: Alex Dijk
Deze editie werd voor je opgesteld door Alex Dijk, Energieconsultant bij Groendus.

Wekelijkse Marktupdates
Iedere vrijdag de Groendus Marktupdate in je inbox?

Ja, ik blijf graag op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de energiemarkt.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door