Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

465.470 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Week 36

Blijf op de hoogte van de energiemarkt met de laatste trends en ontwikkelingen.
De marktupdate is deze week geschreven door:

Marvin Ubels
Energieconsultant

Week 36
Nieuwe week, nieuwe marktupdate

Aanstaande aanpak van de EU-commissie over de energiecrisis laten de prijzen dalen, olie en CO2 prijzen in de ban van recessie-angst en de komende week goede basis voor gunstigere variabele elektriciteitsmarkt.

+4,6%

Aardgas

De marktprijs van aardgas lag deze week voor CAL-2023 gemiddeld 4,6 procent hoger dan vorige week. Dankzij deze stijging kwam de marktprijs op gemiddeld 2,00 €/m3 voor 2023, exclusief de opslagen van de energieleverancier.

Deze stijging valt mee ten opzichte van afgelopen maandag, toen sprong de markt met 30 procent omhoog vanwege het teleurstellende nieuws over de Nordstream 1. De gaspijpleiding bleef namelijk gesloten vanwege een olie lek aldus Gazprom Rusland. Dit nieuws moest maandochtend nog worden verwerkt in de marktprijzen.

Dat de gemiddelde stijging van deze week niet op 30 procent is uitgekomen komt door een aantal factoren die de prijs drukken. In de markt heerst vertrouwen door de behaalde vullingsgraden van de Europese Unie; gemiddeld zijn de gasopslagen met 83 procent gevuld, waarbij de doelstelling 80 procent was.

Een andere prijsdrukkende factor is het LNG beleid van de Europese Unie. Gisteren zijn namelijk twee drijvende LNG-fabrieken geopend die 8 miljard kubieke meter aardgas in het gassysteem kunnen brengen. Dit betekent dat je minder aardgas vanuit Rusland nodig hebt, maar wel steviger moet concurreren met Azië om de leveranties van LNG.

Tot slot zorgden de (aanstaande) plannen van de Europese Commissie om een prijsplafond te hanteren voor Russisch aardgas voor een daling van de prijzen. Hoe dit in werkelijkheid eruit moet komen te zien is nog niet duidelijk maar het zorgde wel voor een lichte prijsdruk.

$88

Olie

De prijs van olie is de laatste tijd bijzonder volatiel en heeft deze week de weg naar beneden gevonden. De reden hiervan komt door angst voor een eventuele economische recessie. Mocht zo’n recessie namelijk plaatsvinden, dan zal dit voor een verminderende vraag naar olie zorgen. De prijs van een vat Brent olie lag deze week rond de 88 dollar per vat.

+3,5%

Elektriciteit

De marktprijs van elektriciteit voor CAL-23 is deze week licht gestegen naar een prijs van 398 €/MWh voor BaseLoad, exclusief opslagen.

De relatieve lage stijging komt ook door de aanstaande plannen van de Europese Commissie. De elektriciteitsmarkt werd namelijk gekalmeerd door de berichten dat er wordt gewerkt aan een plan om de hoge elektriciteitsprijzen aan te pakken. Hiernaast heeft de druk op de gasprijs ook een flink aandeel in de lagere elektriciteitstarieven.

Verder zijn de vooruitzichten voor de variabele elektriciteitsmarkt goed te noemen. De kolencentrales in Nederland draaien allemaal, de gascentrales zijn beschikbaar en het aanstaande weer zal voor voldoende duurzame productie zorgen. Komende week zal er namelijk redelijk wat wind staan in combinatie met zonneschijn en lagere temperaturen een mooie mix geeft voor prijsdruk op de variabele elektriciteitsmarkt.


€70,-

EUA CO2-recht

Wat verder onder druk staat zijn de CO2-emissierechten. Waar de prijs van een EUA CO2-emissierecht een poos geleden nog over de 100 euro per ton CO2 ging, schommelt de prijs inmiddels rond de 70 euro.

De reden voor deze daling heeft (ook) te maken met de angst voor een recessie. Doordat de Nordstream 1 voorlopig dicht blijft wordt de kans op een recessie in Europa groter; industriële bedrijven die gas nodig hebben moeten hun productie afschalen. Ook de stappen van de banken om de inflatie te dempen verstevigt de angst

Wekelijkse Marktupdates

Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen in de energiemarkt maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de markt op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor je. Iedere week geven de energie-experts van Mijn.Groendus een heldere update van wat er speelt in de markt. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.

Auteur: Marvin Ubels
Energieconsultant bij Groendus.

Wekelijkse Marktupdates
Iedere vrijdag de Groendus Marktupdate in je inbox?

Ja, ik blijf graag op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de energiemarkt.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door