Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

465.470 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Week 37

Blijf op de hoogte van de energiemarkt met de laatste trends en ontwikkelingen.
De marktupdate is deze week geschreven door:

Bob van Dijk
Energieconsultant

Week 37
Nieuwe week, nieuwe marktupdate

Interventie vanuit Brussel in Europese energiemarkten, prijs van aardgas blijft nagenoeg gelijk en de olieprijs schommelt binnen bandbreedte van $15.

Deze week werd het nieuws in energieland vooral gedomineerd door de bekendmaking dat de Europese Commissie in wil grijpen in de energiemarkten om de hoge energieprijzen het hoofd te bieden. Stevige maatregelen zijn aangekondigd die een prijsdrukkend effect zouden moeten hebben.

Er wordt gesproken over een prijsplafond voor producenten van elektriciteit die geen aardgas gebruiken bij de opwek van stroom. Daarbij wordt gemikt op een prijsplafond van 180 euro per megawattuur. Alle winsten boven deze prijs zullen voor deze producenten worden afgeroomd. Daarnaast wil de Europese Commissie ook een winstbelasting in gaan voeren voor olie-, gas- en steenkoolbedrijven en voor raffinaderijen. Het geld wat wordt opgehaald met deze twee maatregelen zou dan ingezet moeten gaan worden als een lastenverlichting.

Er wordt daarnaast ook gesproken over een energiebesparing voor stroom. Lidstaten zouden geadviseerd worden om hun stroomverbruik terug te dringen met 10 procent. Voor de piekuren geldt een minder sterke besparing: 5 procent. De besparing in de piekuren zou dan echter geen advies maar een verplichting zijn.

Het voorstel voor bovenstaande maatregelen wordt op 30 september besproken door de Europese ministers van Energie.

-0,6%

Aardgas

De marktprijs van aardgas voor CAL-23 is deze week licht gedaald naar 1,99 €/m3, exclusief opslagen van de leverancier. Met deze daling van 0,6% blijft de prijs in de buurt van het prijsniveau van vorige week.

Het valt op dat op dit moment de gasprijs vooral wordt bepaald door verdere geopolitieke ontwikkelingen. Het zijn de dagelijkse ontwikkelingen die de gasprijs omhoog en naar beneden duwen. Het vullen van de gasbergingen blijft gestaag doorgaan en veel lidstaten hebben besloten om deze verder aan te vullen dan oorspronkelijk afgesproken. Daarnaast is deze week een nieuwe drijvende LNG terminal geopend in de Eemshaven, wat extra ruimte geeft op de importcapaciteit voor het vloeibaar gemaakte aardgas, lees LNG.

Het effect van een maatregel die in de introductie werd besproken, een verplichte besparing op elektriciteit, heeft ook invloed op de gasprijs. Een besparing op elektriciteit zal de vraag naar gas voor het gebruik in gascentrales doen afnemen.

Vooralsnog lijkt het systeem genoeg veerkracht te hebben om de klappen op te kunnen vangen. De echte test moet echter nog komen als de eerste tekenen van winterweer zich de komende tijd gaan opdoen.


$91

Olie

Olieprijs is deze week licht gestegen tot een prijs van bijna 91 dollar per vat Brent olie. De olieprijs schommelt nog steeds binnen een range van ongeveer $15. De prijs wordt op dit moment sterk bepaald door de Europese energiecrisis, de afnemende vraag in Azië (met name China) en het aankomende ingaan van de sanctie op Russische olie.+7,8%

Elektriciteit

De marktprijs van elektriciteit voor CAL-23 is de afgelopen week verder gestegen tot een prijs van 430 €/MWh voor BaseLoad, exclusief opslagen. Dit betekent een stijging van 7,8% ten opzichte van de prijs van vorige week. Het blijft echter een stuk lager dan de prijs van meer dan 700 €/MWh eind augustus.

De markt is in de ban van de aangekondigde Europese maatregelen en lijkt een afwachtende houding aan te nemen tot meer duidelijkheid is gevormd. Dat er maatregelen genomen moeten worden is echter duidelijk. Het effect van de hoge energieprijzen kan steeds sterker worden waargenomen in de samenleving. Energie-intensieve industrie schroeft haar productie terug, verdienmodellen van MKB staan onder druk en steeds meer huishoudens kampen met energiearmoede.€71,-

EUA CO2-recht

De prijs van een EUA CO2-recht is deze week nagenoeg gelijk gebleven aan vorige week. De prijs staat op dit moment op 71 euro per ton CO2. De angst voor een recessie, oplopende rentes en hoge energieprijzen zorgen voor een drukkend effect op de prijs van CO2 rechten.

Wekelijkse Marktupdates

Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen in de energiemarkt maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de markt op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor je. Iedere week geven de energie-experts van Mijn.Groendus een heldere update van wat er speelt in de markt. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.

Auteur: Bob van Dijk
Energieconsultant bij Groendus.

Wekelijkse Marktupdates
Iedere vrijdag de Groendus Marktupdate in je inbox?

Ja, ik blijf graag op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de energiemarkt.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door