Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

940.880 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Week 38

Blijf op de hoogte van de energiemarkt met de laatste trends en ontwikkelingen.
De marktupdate is deze week geschreven door:

Marvin Ubels
Energieconsultant

Week 38
Nieuwe week, nieuwe marktupdate

Huidig niveau gasreserves te weinig voor een strenge winter, olie prijs dalende door angst voor recessie en weersinvloeden duidelijk zichtbaar in vorming stroomprijs variabele markt.

-9%

Aardgas

De marktprijs van aardgas voor CAL-23 is deze week gedaald naar 1,810 €/m3, exclusief opslagen van de leverancier. De daling zet zich nu een aantal weken voort ondanks de toenemende escalatie tussen Europa en Rusland.

De stabielere gasprijs van de afgelopen weken wordt veroorzaakt door de gevulde gasopslagen, de sterke aanvoer van LNG en de aanstaande plannen van de Europese Commissie. Het is interessant om te zien hoe lang de gasprijs ‘stabiel’ zal blijven, aangezien er komende week lagere temperaturen worden verwacht. De vraag naar gas zal dan stijgen wat automatisch voor een hogere gasprijs zal gaan zorgen.

Algemeen zal er met argusogen worden gekeken naar de ontwikkeling van de herfst en winter. ENGIE België berichtte namelijk gisteren dat de gasvoorraden in Europa, bij een strenge winter, het niet lang zullen volhouden. Gebaseerd op de huidige stand van de gasvoorraden, kan Europa het net drie maanden met het opgeslagen volume volhouden als er geen constante aanvoer blijft. Het zal dus cruciaal worden dat de aanvoer van bijvoorbeeld LNG, vanuit de Verenigde Staten en Qatar, stabiel blijft.

$92

Olie

De prijs van olie bleef ook deze week onder druk staan. De grootste oorzaak van de prijsdruk is de verwachting van minder economische activiteiten, lees recessie. Wanneer de economische activiteit achteruit gaat, zal de vraag naar olie doen afnemen. Verder is er in de oliemarkt angst dat het conflict in Oekraïne met Rusland volledig escaleert, wat voor een complete verstoring van de energievoorziening kan zorgen. De prijs van een vat Brent olie lag deze week rond de 92 dollar per vat.
-4,8%

Elektriciteit

De marktprijs van elektriciteit voor CAL-23 is de afgelopen week gedaald tot een prijs van 409 €/MWh voor BaseLoad, exclusief opslagen. De daling is een logisch gevolg van de dalende prijs van aardgas; de prijs van elektriciteit is namelijk nauw verbonden met de prijs van aardgas.

Voor de variabele elektriciteitsmarkt was het deze week minder gunstig, iets wat volgende week ook zo zal blijven. De hoeveelheid opgewekte elektriciteit door wind en zon viel deze week tegen door minder gunstige weersomstandigheden. Er was namelijk weinig wind deze week en de hoeveelheid zon nam ook af vanwege de al gearriveerde herfst.

Vanwege het mindere weer van deze week, is de prijsrange op de variabele elektriciteitsmarkt (EPEX) groot te noemen. Vorige week vrijdag kostte een MWh rond 15:00 ongeveer 45 euro. De prijs per MWh rond 15:00 op de EPEX vandaag wordt geschat 354 euro; een groot contrast. Het laat de impact van wind- en zonnestroom goed zien op de variabele elektriciteitsmarkt.
€70,-

EUA CO2-recht

Tot slot blijft de prijs van een EUA CO2 recht in een neerwaartse beweging. De Europese Commissie wil de kostprijs van een MWh drukken en heeft kort gedacht aan het opschorten van de emissierechten, alleen is dit er niet van gekomen. Desalniettemin zorgde deze beoogde interventie in de CO2-markt al voor een prijsdaling. De prijs van een EUA CO2-emmissierecht lag deze week rond de 70 euro.

Wekelijkse Marktupdates

Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen in de energiemarkt maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de markt op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor je. Iedere week geven de energie-experts van Mijn.Groendus een heldere update van wat er speelt in de markt. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.

Auteur: Marvin Ubels
Energieconsultant bij Groendus.

Wekelijkse Marktupdates
Iedere vrijdag de Groendus Marktupdate in je inbox?

Ja, ik blijf graag op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de energiemarkt.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door