Om de inflatie te lijf te gaan heeft de Federal Reserve vorige week besloten om de referentierente te verhogen met 75 basispunten. Daarbij werd de kanttekening geplaatst dat ook verdere rentestijgingen in het verschiet liggen. Deze week kopte de ECB dat het orgaan verder gaat met de rente verhogen tot de inflatie daalt. Gisteren werd bekend dat de inflatie van de grootste economie van de eurozone, Duitsland, in september is gestegen tot het hoogste niveau ooit gemeten van 10%. Vanmorgen kopte de NOS met een voorlopig inflatiecijfer in NL voor september van 17,1%. Daarmee is ook in Europe de inflatie zeker nog niet onder controle.
Alhoewel de economische cijfers van de Eurozone nu nog enigszins positief gestemd zijn, zullen deze renteverhogingen een remmend effect op de economie gaan hebben. Voor nu zijn het echter met name de torenhoge energieprijzen die er voor zorgen dat de kans bestaat dat de Eurozone in het derde kwartaal al een lichte krimp zal laten zien. In sommige sectoren, met name de energie-intensieve industrie, neemt de industriële activiteit al af. De industriële vraag naar gas is al met circa 30% gedaald vanwege de torenhoge prijzen.
Waar we de afgelopen weken veelal schreven over de politieke keuzes met betrekking tot gasleveringen (o.a. Nord Stream 1) stond deze week in het teken van zorgen over de veiligheid van de energie-infrastructuur. Verscheidene explosies waren merkbaar in de pijpleidingen (Nord Stream 1 & 2) met grote lekken tot gevolg. Waar er al geen transporten plaatsvonden lijken er de komende tijd (of nooit meer) helemaal geen leveranties meer in te zitten.
Deze zorgen over de veiligheid van de energie-infrastructuur zouden op korte termijn een opwaartse druk op de marktprijzen kunnen uitoefenen (voor gas en daarmee gepaard gaande elektriciteit). De opgelaaide discussies over de explosies bij de pijpleidingen heeft ander positief sentiment weggedrukt; verwachte stijging van de Noorse gasproductie, normale weersverwachtingen voor oktober en de succesvolle massale Europese LNG invoer.