Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

940.880 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Week 39

Blijf op de hoogte van de energiemarkt met de laatste trends en ontwikkelingen.
De marktupdate is deze week geschreven door:

Bob van Dijk
Energieconsultant

Week 39
Nieuwe week, nieuwe marktupdate

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat door met rente verhogen tot inflatie daalt, sabotage gaspijpleidingen doen gasprijzen opveren en recessievrees drukt prijs kolen en emissierechten.

Algemeen Sentiment

Om de inflatie te lijf te gaan heeft de Federal Reserve vorige week besloten om de referentierente te verhogen met 75 basispunten. Daarbij werd de kanttekening geplaatst dat ook verdere rentestijgingen in het verschiet liggen. Deze week kopte de ECB dat het orgaan verder gaat met de rente verhogen tot de inflatie daalt. Gisteren werd bekend dat de inflatie van de grootste economie van de eurozone, Duitsland, in september is gestegen tot het hoogste niveau ooit gemeten van 10%. Vanmorgen kopte de NOS met een voorlopig inflatiecijfer in NL voor september van 17,1%. Daarmee is ook in Europe de inflatie zeker nog niet onder controle.

Alhoewel de economische cijfers van de Eurozone nu nog enigszins positief gestemd zijn, zullen deze renteverhogingen een remmend effect op de economie gaan hebben. Voor nu zijn het echter met name de torenhoge energieprijzen die er voor zorgen dat de kans bestaat dat de Eurozone in het derde kwartaal al een lichte krimp zal laten zien. In sommige sectoren, met name de energie-intensieve industrie, neemt de industriële activiteit al af. De industriële vraag naar gas is al met circa 30% gedaald vanwege de torenhoge prijzen.

Waar we de afgelopen weken veelal schreven over de politieke keuzes met betrekking tot gasleveringen (o.a. Nord Stream 1) stond deze week in het teken van zorgen over de veiligheid van de energie-infrastructuur. Verscheidene explosies waren merkbaar in de pijpleidingen (Nord Stream 1 & 2) met grote lekken tot gevolg. Waar er al geen transporten plaatsvonden lijken er de komende tijd (of nooit meer) helemaal geen leveranties meer in te zitten.

Deze zorgen over de veiligheid van de energie-infrastructuur zouden op korte termijn een opwaartse druk op de marktprijzen kunnen uitoefenen (voor gas en daarmee gepaard gaande elektriciteit). De opgelaaide discussies over de explosies bij de pijpleidingen heeft ander positief sentiment weggedrukt; verwachte stijging van de Noorse gasproductie, normale weersverwachtingen voor oktober en de succesvolle massale Europese LNG invoer.

+2,5%

Aardgas

De ontwikkelingen in de vorige paragraaf heeft de marktprijs van aardgas voor CAL-23 opgedreven naar 1,856 €/m3, exclusief opslagen van de leverancier. Met het wegvallen van de leveringen via Nord Stream, worden andere routes des te belangrijker. Een van die routes is via Oekraïne. Het Russische Gazprom dreigt echter om de leveranties via deze route stil te leggen. Dit vanwege een conflict met Naftogaz (het Oekraïense aardgastransportbedrijf) en het niet voldoen aan betalingsvoorwaarden.

Door deze recente ontwikkelingen is Noorwegen ineens een enorm belangrijke leverancier geworden van Europa. Parallel daaraan staan records aan import van LNG. De gasopslagen zijn des te belangrijker geworden; ze zijn goed gevuld (boven de 90%) en leveranties staan niet gelijk onder druk. De nervositeit is echter zichtbaar in de markt.


-0,8%

Elektriciteit

De prijs voor CAL-23 van elektriciteit op de termijnmarkt steeg afgelopen woensdag tot een prijs van 441 €/MWh voor Baseload (exclusief opslagen), deze stijging volgde de stijging op de termijnmarkt voor aardgas. Uiteindelijk staat de prijs vrijdag op een 406 €/MWh voor BaseLoad. De prijzen zullen de komende tijd sterk afhankelijk zijn van de uitkomst van de vergadering vandaag van energieministers m.b.t. het plafonneren van de gasprijs in relatie tot de elektriciteitsproductie.


Naast de termijnmarkten waarin de prijs voor- en over een langere periode wordt vastgelegd, wordt de spotmarkt steeds relevanter. Op deze spotmarkt wordt de prijs elke dag opnieuw bepaald voor levering de dag erna en kent ieder uur andere prijzen. De prijs voor elk uur wordt bepaald op basis van het aanbod in productie en de vraag in dat uur. De afgelopen week zagen we met name dat de prijs op uren met een hoge vraag (07.00 en 18.00) bepaald werd door de opwek van elektriciteit met duur gas. Op zonnige dagen werd de prijs rond met name het middaguur gedrukt door goedkopere zonnestroom. Voor aankomende week is de verwachting dat de spotprijzen een soortgelijke trend zullen volgen. Een kleine verlichting zou te vinden kunnen zijn in de wind die de komende dagen iets zal aantrekken en de temperatuur die iets zal gaan stijgen. Daarmee is er meer aanbod vanwege de windproductie en iets minder vraag vanwege de hogere temperaturen. Uiteraard is dat niet in beton gegoten, immers niets is zo veranderlijk als het weer.

$89

Olie

De olieprijs is deze week gedaald tot een prijs van 89 dollar per vat Brent olie. De prijs manoeuvreerde deze week binnen een bandbreedte van 85-90 dollar per vat. De -vanwege economische redenen- afnemende vraag wordt opgevangen door een afnemende productie; de prijs is redelijk in balans.

CO2

De prijs van een EUA CO2-recht was ook deze week weer in de ban van politieke discussies op Europees niveau; de prijs is deze week gedaald tot 65 euro per ton CO2.Wekelijkse Marktupdates

Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen in de energiemarkt maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de markt op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor je. Iedere week geven de energie-experts van Mijn.Groendus een heldere update van wat er speelt in de markt. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.

Auteur: Bob van Dijk
Energieconsultant bij Groendus.

Wekelijkse Marktupdates
Iedere vrijdag de Groendus Marktupdate in je inbox?

Ja, ik blijf graag op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de energiemarkt.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door