Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

465.470 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Week 4

Een nieuwe week, een nieuwe marktupdate. Blijf op de hoogte van de energiemarkt met de laatste trends en ontwikkelingen. Deze week is de marktupdate geschreven door:

Marvin Ubels
Energieconsultant
Marvin Ubels

CAL-23 Aardgas
+23%
Aardgas week 4 2022

De marktprijs van aardgas is deze week met 23 procent gestegen tot 0,52 €/m3 voor CAL-23, exclusief de opslagen. De (flink) gestegen marktprijs is vrijwel geheel te wijten aan de geopolitieke spanning tussen de NAVO en Rusland. Deze spanning vindt haar oorsprong in de mogelijke invasie van Rusland in Oekraïne. De Europese Unie is voor ongeveer 40 procent van haar aardgas afhankelijk van Rusland. De markt is bang voor consequenties mocht Rusland Oekraïne binnenvallen waardoor de Europese Unie vrijwel verplicht is om hier (financiële) sancties aan te koppelen.

Vanwege deze afhankelijke positie van de Europese Unie, meldt persbureau Bloomberg dat de Verenigde Staten met Qatar heeft gesproken over een mogelijke intensivering van de levering van LNG aan de Europese Unie. De Verenigde Staten maakt zich namelijk zorgen over de gastekorten in de Europese Unie mocht de invasie van Rusland een daadwerkelijk feit worden.

Het Russische gas loopt namelijk via Oekraïne. Mocht de invasie plaatsvinden en de gastoevoer wegvallen, dan kan Qatar dit gat mogelijk opvangen. Veel deskundigen achten de kans echter klein dat de levering van Russische gas helemaal stopt bij escalatie en Qatar heeft daarnaast niet voldoende LNG beschikbaar om het volledige gat op te vangen.

Het zegt in ieder geval voldoende dat landen om zich heen aan het kijken zijn naar alternatieven, zo ook Nederland. De nieuwe minister van Klimaat en Energie, Rob Jetten, zei dat er stevige maatregelen nodig zijn mocht de situatie escaleren. Op een mogelijke verhoging van de gasproductie uit Groningen wilde de minister nog niet reageren.

Vooruitlopen op de zaken of niet, de mogelijke invasie zorgt voor (veel) onrust op de energiemarkten, zo ook bij olie. De olieprijs (Brent) tikte deze week de 91 dollar per vat aan. De prijsstijgingen vinden ook hun oorsprong in de geopolitieke spanningen. De markt heeft hierdoor een risicopremie ingebouwd van ongeveer 5 dollar per vat, aldus Bloomberg.

CAL-23 Elektriciteit
+18%

De marktprijs van elektriciteit voor CAL-23 is deze week met 18 procent gestegen tot een prijs van 137,38 €/MWh voor BaseLoad, exclusief opslagen. De marktprijs van elektriciteit volgt de stijgingen van de prijs van aardgas op de voet, vooral wanneer de opwek van elektriciteit door wind tegenvalt. Komende week is de wind verwachting gunstiger waardoor meer productie van elektriciteit de marktprijs zou kunnen drukken.

Verder kijkt de markt met argusogen naar het Franse nucleaire park. Een poos geleden zijn er corrosieproblemen geconstateerd in een aantal Franse nucleaire centrales waardoor die niet meer in gebruik zijn. Het gat wat deze centrales achter hebben gelaten heeft tevens gezorgd voor stijgende elektriciteitsprijzen. Wanneer de centrales weer in werking worden gesteld is nog onduidelijk. Bronnen melden dat veel centrales nog niet zijn geïnspecteerd en dat het ook onduidelijk is wanneer dit wel gaat gebeuren.

Verder kent de prijs van de EUA CO2-rechten deze week nog een prijsopdrijvend sentiment. Het uitstoten van een ton CO2 koste deze week ongeveer 90 euro. De stijgende prijs is deze week te vinden in het koudere weer en weinig wind; er moest meer beroep worden gedaan op kolen- en gascentrales. Deze centrales stoten meer CO2 uit waardoor er een grotere vraag was naar CO2-rechten.

Het ziet er momenteel naar uit dat het jaar 2022 voor energie, net als 2021, een lastig jaar gaat worden. Gezien de situatie die zich op het nationale en internationale toneel afspeelt, zullen de prijzen voorlopig niet lijken op die van voor de pandemie.

Groendus adviseert haar klanten over het prijsverloop van energie. Omdat het begin van 2022 sombere trekken heeft voor de prijs van 2023, zullen wij binnenkort onze klanten voorzien van een extra informatiebrief over de huidige situatie omtrent de ontwikkeling van de energieprijzen.

Verzorgen wij deze dienst (nog) niet voor jouw organisatie en wil je weten wat dit voor jou kan betekenen? Neem dan contact met ons op!

Wekelijkse Marktupdates

Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen in de energiemarkt maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de markt op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor je. Iedere week geven de energie-experts van Mijn Groendus een heldere update van wat er speelt in de markt. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.

Auteur: Marvin Ubels
Energieconsultant bij Groendus.

Wekelijkse Marktupdates
Iedere vrijdag de Groendus Marktupdate in je inbox?

Ja, ik blijf graag op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de energiemarkt.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door