Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

940.880 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Week 40

Een nieuwe week, een nieuwe marktupdate. Blijf op de hoogte van de energiemarkt met de laatste trends en ontwikkelingen. Deze week is de marktupdate geschreven door:

Marvin Ubbels
Energieconsultant Mijn Groendus
marvinubbels@groendus.nl

CAL-22 Aardgas
-7%
Aardgasprijs _ week 40 2021


De gasprijzen blijven ondanks een daling van zeven procent ongekend hoog. Het verschil tussen de aardgasprijs van 2020 en 2021 is bijna niet te overzien. In oktober 2020 werd er ongeveer 0,1350 €/m3 betaald, een jaar later is de prijs maar liefst 0,5213 €/m3. Een prijsverschil van ruim 300 procent.

Vanwege deze stijgende prijzen kwam het gerucht op gang om het gasveld in Groningen weer open te draaien. Vanochtend om half 12 heeft het kabinet bekend gemaakt dat er geen extra aardgas zal worden gewonnen uit Groningen. De minister van Economische Zaken zei dat er alleen bij extreme kou een beroep op het aardgasveld in Groningen zal worden gedaan.

De oorzaken van de huidige prijsstijging voor CAL-22 van 0,5213 €/m3 (exclusief opslagen) zijn week op week hetzelfde. Maar er is ook goed nieuws: Rusland heeft aangekondigd dat zij extra capaciteit beschikbaar gaat stellen om Europa te voorzien van meer aardgas. Deze aankondiging zorgt er onder meer voor dat de prijs van aardgas met zeven procent is gedaald ten opzichte van vorige week.

De prijs van een vat Brent olie is deze week ook gedaald tot net onder de 81 dollar per vat. De vraag naar olie blijft hoog, net zoals bij alle grond- en brandstoffen in de wereld, maar de OPEC is niet van plan om de productie op te voeren.

CAL-22 Elektriciteit
-4%
Elektriciteitsprijs _ Week 40 2021


De elektriciteitsprijs voor CAL-22 is deze week licht gedaald met vier procent. Maar nog altijd is ook deze historisch hoog. De prijs van een MWh voor PeakLoad was deze week € 130,77 exclusief opslagen van de energieleverancier.

De prijs van elektriciteit blijft in het spoor van de aardgasprijs, omdat er in Nederland voornamelijk aardgas wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken. Hiernaast wordt de prijs van elektriciteit beïnvloed door de CO2-emissierechten. Een emissierecht moet worden betaald wanneer er CO2 wordt uitgestoten door de industrie. Dankzij de duurzame ambities van de Europese Unie is de prijs van een CO2 recht dit jaar flink gestegen. Deze prijs lag deze week tussen de 60 en 65 euro per stuk; begin dit jaar lag de prijs voor een CO2 recht 50 procent lager.

Olie _ Week 40 2021

Wekelijkse Marktupdates

Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen in de energiemarkt maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de markt op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor je. Iedere week geven de energie-experts van Mijn Groendus een heldere update van wat er speelt in de markt. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.

Auteur: Marvin Ubbels
Deze editie werd voor je opgesteld door Marvin Ubbels, Energieconsultant bij Groendus.

Wekelijkse Marktupdates
Iedere vrijdag de Groendus Marktupdate in je inbox?

Ja, ik blijf graag op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de energiemarkt.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door