Week 40

Blijf op de hoogte van de energiemarkt met de laatste trends en ontwikkelingen.
De marktupdate is deze week geschreven door:

Susanne Mol
Energieconsultant

Week 40
Week 40

Nieuwe week, nieuwe marktupdate

Prijsdalingen voor aardgas en elektra, een alternatief voor de TTF-handelsplaats en steun voor Nederlands plan.

-16,5%

Aardgas

De marktprijs van aardgas voor CAL-23 is deze week flink gedaald naar 1,703 €/m3, exclusief opslagen van de leverancier. Een daling van 16,5%.

Door het relatief mooie weer van de afgelopen week met veel zon en wind, wordt het stookseizoen nog even uitgesteld. De verwarming hoeft op dit moment nog niet aan waardoor gascentrales minder hard nodig zijn voor de elektriciteitsproductie. Hierdoor kunnen de gasbergingen verder worden aangevuld, Nederland zit deze week al boven de 90%.

Afgelopen vrijdag konden de Europese energieministers het in Praag niet eens worden over het prijsplafond voor aardgas. Ook bespraken ze een alternatief voor de TTF-handelsplaats. De prijs op de TTF wordt vooral bepaald door pijpleidingengas, wat vandaag de dag sterk wordt beïnvloed door geopolitieke ontwikkelingen. Nu met de invoer van meer LNG kijkt de Europese Commissie ook naar het invoeren van een index voor LNG.

Helaas hebben de Zweedse autoriteiten kunnen vaststellen dat de lekken in de Nord Stream pijpleiding zijn ontstaan door explosies. Uit het bewijsmateriaal moet nog blijken wie hiervoor verantwoordelijk is.

-11,8%

Elektriciteit

De marktprijs van elektriciteit voor CAL-23 is de afgelopen week gedaald tot een prijs van 389 €/MWh voor BaseLoad, exclusief opslagen. Dit betekent een daling van 11,8% ten opzichte van de prijs van vorige week.

Prijsdrukkend is het hoge aanbod van hernieuwbare elektriciteit. De spotprijzen zakten daarmee op sommige dagen tot rond de €100. Op donderdag was zelfs een negatieve prijs zichtbaar tussen 13-15h.

De reparatie werkzaamheden aan de NorNed-kabel (elektriciteitskabel tussen Noorwegen en Nederland) zijn afgerond en deze zal rond 17 oktober weer operationeel zijn. Het onderhoud is bijna volledig afgerond. Er rest alleen nog een stuk kabel dat vervangen moet worden maar dat zal na de winter gebeuren. De kabel moet eerst nog geproduceerd worden.
$93

Olie

Olieprijs is deze week licht gestegen tot een prijs van bijna 93 dollar per vat Brent olie. De 23 Opec+ landen hebben zich voorgenomen om volgende maand hun dagelijkse productie terug te brengen. De verwachting is dat prijzen rond de $90 per vat zullen blijven.

CO2

De prijs van een EUA CO2-recht is deze week nagenoeg gelijk gebleven aan vorige week. De prijs staat op dit moment op 67 euro per ton CO2. Er is steun voor het Nederlandse plan door het Europarlement en de lidstaten van Europese Unie om de veiling voor de CO2 uitstootrechten met 4 jaar naar voren te halen. Op deze manier kan de afhankelijkheid van Russisch gas verminderd worden.

Wekelijkse Marktupdates

Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen in de energiemarkt maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de markt op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor je. Iedere week geven de energie-experts van Mijn.Groendus een heldere update van wat er speelt in de markt. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.

Auteur: Susanne Mol
Energieconsultant bij Groendus.

Wekelijkse Marktupdates
Iedere vrijdag de Groendus Marktupdate in je inbox?

Ja, ik blijf graag op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de energiemarkt.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door