Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

940.880 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Week 41

Een nieuwe week, een nieuwe marktupdate. Blijf op de hoogte van de energiemarkt met de laatste trends en ontwikkelingen. Deze week is de marktupdate geschreven door:

Michiel Hiep
Energieconsultant Mijn Groendus
michielhiep@groendus.nl

CAL-22 Aardgas
+8%


Na de daling van de gasprijzen in de voorgaande week werd deze week weer een stijging van de prijzen ingezet. De kalenderprijs voor CAL-22 noteerde gisteren bij het slot van de markt 0,5630 €/m3, een stijging van 8% ten opzichte van vorige week. De dagmarkt voor gas noteert momenteel zelfs tussen de 0,80 en 0,90 €/m3.

De stijging deze week werd met name veroorzaakt door grote gasafnemers die de daling van vorige week aangrepen om extra volume in te kopen. Een deel hiervan werd gebruikt om de gasreserves bij te vullen. Deze staan met 62% nog steeds op een te laag niveau. De zachte weersomstandigheden die voor de komende periode voorspeld is kan zorgen voor extra aanvulling van de reserves, zodat de kans op tekorten in de wintermaanden kleiner wordt.

De olieprijs biedt momenteel nog ondersteuning aan de grondstofprijzen. De olieprijs staat met $84,00 /vat ruim boven de grens van $80 en de verwachting is dat de prijs in de komende weken zal doorstijgen naar boven de $90. De OPEC houdt een rem op haar productie zodat de vraag naar olie het aanbod overstijgt.

CAL-22 Elektriciteit
+5%


De baseload elektriciteitsprijzen zijn deze week evenals de gasprijzen gestegen, alhoewel wat minder fors. Cal-22 baseload staat met €137,80 weer boven de €130 /MWh. Opvallend is dat de prijzen voor peakload deze week juist zijn gedaald. Oorzaak hiervan is dat de prijzen voor peakload in laatste maand veel verder zijn gestegen (+57,7%) dan de prijzen voor baseload (+40,9%). De huidige daling is dan ook een correctie op de (te) harde stijging van de peakloadprijzen.

De grondstoffen voor de productie van elektriciteit zaten deze week flink in de lift. Naast de gasprijs steeg ook de prijs voor kolen met ruim 11%. De vraag naar kolen is in met name China en India zo hoog dat maar een zeer beperkt deel hiervan de Europese markt bereikt. Dit zorgt voor extra druk op de gasprijzen omdat gascentrales voor de productie van elektriciteit momenteel maximaal worden ingezet.

Het tekort aan kolen heeft wel een positief effect op de prijs voor CO2 emissierechten. Omdat voor gas minder emissierechten nodig zijn lijkt de druk op deze markt wat af te nemen. Waar de prijs voorgaande weken nog boven de €60 /ton bewoog staat de prijs nu weer onder deze grens. Gisteren sloot de CO2 emissierechtenprijs op €59,46, een week op week daling van 3%.

Wekelijkse Marktupdates

Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen in de energiemarkt maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de markt op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor je. Iedere week geven de energie-experts van Mijn Groendus een heldere update van wat er speelt in de markt. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.

Auteur: Michiel Hiep
Deze editie werd voor je opgesteld door Michiel Hiep, Energieconsultant bij Groendus.

Wekelijkse Marktupdates
Iedere vrijdag de Groendus Marktupdate in je inbox?

Ja, ik blijf graag op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de energiemarkt.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door