Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

940.880 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Week 41

Blijf op de hoogte van de energiemarkt met de laatste trends en ontwikkelingen.
De marktupdate is deze week geschreven door:

Marvin Ubels
Energieconsultant

Week 41
Nieuwe week, nieuwe marktupdate

Opnieuw daling marktprijs aardgas 2023, prijs elektriciteit op de dagmarkt (EPEX) interessant vanwege harde wind en marktprijzen olie en CO2 rechten dalen door angst voor recessie.

-10%

Aardgas

De marktprijs van aardgas voor CAL-23 is deze week opnieuw gedaald, nu naar 1,552 €/m3, exclusief opslagen van de leverancier. Deze gemiddelde daling van 10 procent heeft nog een vrij onduidelijke oorzaak. Op dit moment spelen er veel krachten op de gasmarkt waardoor het nog de vraag is welke richting de marktprijs op zal gaan.

Een van de oorzaken van de afwachtende houding van de gasmarkt is een mogelijk gasprijsplafond in Europa. Woensdag 5 oktober schreef de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, dat ‘De EU moeten aangeven dat zij niet bereid is welke prijs dan ook voor gas te betalen’, aldus de Volkskrant.

De voorzitter schrijft dat de EU een prijsplafond moet overwegen. Een prijsplafond moet worden gesloten met de grootste gasleveranciers van nu; Noorwegen en de Verenigde Staten. Von der Leyen stelt dat het mogelijk moet zijn om betere gasprijzen te bedingen door gezamenlijk als EU in te kopen.


-2,3%

Elektriciteit

De marktprijs van elektriciteit voor CAL-23 is minimaal gedaald tot een prijs van 389 €/MWh voor BaseLoad, exclusief opslagen; ongeveer hetzelfde gemiddelde prijsniveau van vorige week.

De elektriciteitsprijs van 2023 blijft voornamelijk de marktprijs van aardgas volgen. Zolang de marktprijs van aardgas daalt, zal de prijs van elektriciteit automatisch volgen. Verder is de beschikbaarheid van het Franse nucleaire park verbeterd. Dit heeft direct gezorgd voor minder prijsspanning op de elektriciteitsmarkt.

De elektriciteitsprijs op de variabele elektriciteitsmarkt, de EPEX, werd deze week sterk beïnvloed door het weer. Dankzij de dagen met harde wind profiteerden afnemers van goedkopere elektriciteit. Zo schommelt de marktprijs van elektriciteit vandaag rond de 252 €/MWh, exclusief de opslagen.



$93

Olie

De prijs van een vat Brent olie is deze week gedaald tot ongeveer 93 dollar per vat. De olie daalde deze week omdat investeerders zich zorgen maken over de wereldwijde daling van het energieverbruik. Deze daling was ook terug te zien in de voorraadcijfers in de Verenigde Staten; hier is een grote toename in geconstateerd.

Ondanks de gemiddelde prijsdaling, steeg de prijs van olie begin deze week. De olie exporterende landen besloten namelijk om de olietoevoer te beperken. De opwaartse druk was echter van korte duur omdat de zorgen over een recessie en corona snel zijn toegenomen.

CO2

De marktprijzen op de EUA CO2-markt blijft zich verkeren in de onderste regionen. De prijs per ton CO2 lag nog niet zo lang geleden boven de € 100, maar inmiddels bevindt de markt zich rond de € 66.

De oorzaken van de prijsdaling per ton CO2 zijn ten opzichte van de afgelopen weken niet veranderd. Vanwege de hoge energieprijzen is het verbruik gedaald, waardoor automatisch minder CO2-rechten nodig zijn. Verder zijn er zorgen over een verminderde economische activiteit met een recessie als gevolg.


Wekelijkse Marktupdates

Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen in de energiemarkt maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de markt op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor je. Iedere week geven de energie-experts van Mijn.Groendus een heldere update van wat er speelt in de markt. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.

Auteur: Marvin Ubels
Energieconsultant bij Groendus.

Wekelijkse Marktupdates
Iedere vrijdag de Groendus Marktupdate in je inbox?

Ja, ik blijf graag op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de energiemarkt.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door