Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

465.470 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Week 42

Een nieuwe week, een nieuwe marktupdate. Blijf op de hoogte van de energiemarkt met de laatste trends en ontwikkelingen. Deze week is de marktupdate geschreven door:

Marco Buishand
Energieconsultant Mijn Groendus
marcobuishand@groendus.nl

CAL-22 Aardgas
-6%
Aardgas _ week 42


De marktprijs van aardgas voor CAL-22 is afgelopen week met 6% gedaald tot 0,5302 €/m3, exclusief opslagen. Deze daling werd ingezet door de verwachting van milder weer aan het eind van oktober en het begin van november. Ook een factor in deze daling is de marktspeculatie dat Gazprom mogelijk toch haar gas output verhoogt naar einde jaar. Nu is het aandeel van Gazprom in de recente gasprijsexplosie relatief klein, LNG en de lage gasvoorraden spelen een grotere rol. Door de aanhoudende volatiliteit is lastig te voorspellen wat de korte termijn gaat brengen, maar dat we voorlopig rekening moeten blijven houden met bijzondere volatiliteit is wel aannemelijk.

CAL-22 Elektriciteit
-10%
Elektriciteit _ week 42


De marktprijs van elektriciteit voor CAL-22 is met 10% gedaald tot 152,41 €/MWh voor PeakLoad, exclusief opslagen. In navolging van de gasprijs is de elektriciteit de afgelopen week ook gedaald. Een interessant fenomeen deed zich afgelopen week voor: de gemiddelde spotmarkt verschillen tussen Nederland (€150,99) en Duitsland (€71,87). Dit verschil kan ontstaan doordat de Duitse elektriciteitsproductie met name op kolen draait en de Nederlandse op gas. Beide noteren uiteraard hoog op dit moment, maar gas is als brandstof per MWh een stuk duurder. Indien er dan ook nog een behoorlijke windopwekking bijkomt kan deze prijs situatie ontstaan. De CO2 prijs bevindt zich op het moment van schrijven rond €59,00 per ton en is ook volatiel maar komt niet boven de €60 per ton uit de afgelopen week.

De olieprijs blijft momenteel zijn opwaartse koers voortzetten. De oorzaken hiervan zijn de prijsstijgingen van kolen en gas en deels verwachte toekomstige tekorten. Saoedi-Arabië gaf afgelopen week aan dat extra olie weinig zou doen aan de stijgende prijzen op dit moment. De OPEC+ heeft beloofd om de productie met 400.000 vaten per maand te verhogen, maar de roep vanuit grote olieconsumenten is om deze productie nog verder op te voeren.

Olie _ CO2 _ week 42

Wekelijkse Marktupdates

Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen in de energiemarkt maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de markt op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor je. Iedere week geven de energie-experts van Mijn Groendus een heldere update van wat er speelt in de markt. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.

Auteur: Marco Buishand
Deze editie werd voor je opgesteld door Marco Buishand, Energieconsultant bij Groendus.

Wekelijkse Marktupdates
Iedere vrijdag de Groendus Marktupdate in je inbox?

Ja, ik blijf graag op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de energiemarkt.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door