Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

940.880 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Week 42

Blijf op de hoogte van de energiemarkt met de laatste trends en ontwikkelingen.
De marktupdate is deze week geschreven door:

Bob van Dijk
Energieconsultant

Week 42
Nieuwe week, nieuwe marktupdate

Economisch sentiment dicht bij diepste punt in 14 jaar tijd, gematigde temperaturen en veel wind drukken prijzen op korte termijn van gas en elektriciteit, en worden de gasopslagen voor de winter 2023 gevuld zonder Russisch gas?

Voorwoord

De energiecrisis waar we in zitten is niet alleen een kwestie meer van hoge energieprijzen en zorgen over de leveringszekerheid. De crisis sijpelt in steeds meer aspecten van onze samenleving door wat daarmee een impuls geeft aan de verandering van ons energiesysteem. De effecten zijn ook steeds duidelijker zichtbaar in verwante systemen, waaronder bijvoorbeeld het economische systeem. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht dat 1/3e van de wereldeconomie in 2023 in een recessie zal belanden.

De indicatoren over de Europese economie slaan daarnaast ook niet de goede kant op uit. De Euro Area ZEW Economic Sentiment Index (peiling van het optimisme over de economische ontwikkelingen van de komende 6 maanden onder financieel- en economie experts) staat rond het laagste punt in 14 jaar tijd (via Reuters).

Het zijn vooral de hoge gasprijzen die er voor zorgen dat met name de energie-intensieve industrie het moet ontgelden. De industrie is in Europa verantwoordelijk voor ongeveer 27-28% van de Europese gasvraag (via FT). Fabrieken zoeken nu inventieve methoden om hun gasvraag te beperken, sommigen sluiten tijdelijk hun deuren. De vraag is wat voor effect de energiecrisis gaat hebben op de concurrentiepositie van de Europese industrie, dat toch verantwoordelijk is voor 15 procent (35 miljoen mensen) van de arbeidsplekken in Europa. Een onderwerp dat nu ook steeds duidelijker naar voren komt op de politieke radar.

Voor huishoudens en MKB was ruim twee weken geleden al een regeling ingesteld (zie Rijksoverheid). Deze curatieve maatregel is er met name op gericht om op de korte termijn een stuk koopkracht en bestaanszekerheid te waarborgen. Voor op de langere termijn is het belangrijk dat we de energietransitie versnellen; minder verbruiken en wat we verbruiken, lokaal opwekken op een duurzame manier. Daarmee kunnen we in de toekomst curatieve maatregelen voorkomen.

-3,2%

Aardgas

De marktprijs van aardgas voor CAL-23 is deze week gedaald naar 1,502 €/m3, exclusief opslagen van de leverancier.

Het milde weer en veel wind zorgt voor een druk op de gasprijzen voor op de korte termijn (spotprijs en november). De prijzen voor op de middellange termijn (bijv. Q1 2023) dalen minder sterk mee. Dit komt net name door onzekerheid over de beschikbaarheid, dat sterk afhangt van de leveranties en het komende winterweer.

Voor deze winter lijkt de leveringszekerheid van aardgas niet in het geding te komen. De gasopslagen zijn voldoende gevuld en de winter is gestart met erg gematigde temperaturen. Dit jaar hebben we de gasopslagen nog kunnen vullen met deels Russisch gas. Voor nu ligt de focus met name op deze winter, maar de vraag die gaat komen is; hoe gaan we die gasopslagen volgend jaar vullen mogelijk zonder Russisch gas? Een vraag waarop de komende tijd een antwoord zal moeten worden gevonden.

-4,3%

Elektriciteit

De marktprijs van elektriciteit voor CAL-23 is deze week gedaald tot een prijs van 373 €/MWh voor BaseLoad, exclusief opslagen.

De elektriciteitsprijzen zijn deze week mee gedaald met de dalende gas- en kolenprijzen. Een deel van deze daling is toe te schrijven aan het milde winterweer. Daarnaast zorgde het langer openhouden van een drietal Duitse kerncentrales voor een stukje opluchting in de markt.$92

Olie

Olieprijs is deze week gedaald tot de prijs 92 dollar per vat Brent olie. Dit is toe te schrijven aan het verslechterende economische sentiment. De vraag naar olie zal waarschijnlijk verminderen door afnemende economische activiteit.

CO2

De prijs van een EUA CO2-recht is deze week licht gedaald tot 67 euro per ton CO2.

De CO2 markt wordt enerzijds in de greep gehouden door de plannen van de Europese Commissie met betrekking tot de markthervormingen en het vervroegd veilen van CO2 rechten. Anderzijds is er op de korte termijn sprake van een prijsdrukkend effect door onzekerheid over de economie, een dreigende recessie, vraagvernietiging door hoge energieprijzen, warme temperaturen en veel wind.Wekelijkse Marktupdates

Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen in de energiemarkt maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de markt op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor je. Iedere week geven de energie-experts van Mijn.Groendus een heldere update van wat er speelt in de markt. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.

Auteur: Bob van Dijk
Energieconsultant bij Groendus.

Wekelijkse Marktupdates
Iedere vrijdag de Groendus Marktupdate in je inbox?

Ja, ik blijf graag op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de energiemarkt.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door