Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

940.880 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Week 43

Blijf op de hoogte van de energiemarkt met de laatste trends en ontwikkelingen.
De marktupdate is deze week geschreven door:

Susanne Mol
Energieconsultant

Week 43
Nieuwe week, nieuwe marktupdate

Energieprijzen tonen een lichte daling, een vermindering van de olieproductie in het vooruitzicht en de Franse stroomvoorziening laat langzaam herstel zien

-0,3%

Aardgas

De marktprijs van aardgas voor CAL-23 is deze week gedaald naar 1,344 €/m3, exclusief opslagen van de leverancier. Een daling van 0,3% ten opzichte van vorige week.

De uitzonderlijk hoge temperaturen, volle gasbergingen in Europa, LNG toevoer en een sterk afgenomen industriële gasvraag zorgen voor neerwaartse druk op de gasprijzen in Europa. Als de prijsniveaus relatief laag blijven zal een deel van de industriële gasvraag zich herstellen.

Het prijsverloop na aankomende winter zal afhangen van hoeveel gas er dan nog in de bergingen zit. Het aanvullen hiervan zal komend jaar nog wel een uitdaging zijn, gezien de beperkte hoeveelheid gas in de markt.

-1,6%

Elektriciteit

De marktprijs van elektriciteit voor CAL-23 is de afgelopen week gedaald tot een prijs van 348 €/MWh voor BaseLoad, exclusief opslagen. Dit betekent een daling van 1,6 % ten opzichte van de prijs van vorige week. Door het huidige prijsniveau kunnen de gascentrales goedkoper elektriciteit produceren dan kolencentrales. In Nederland draaien de kolencentrales nu minimaal bij.

Intussen heeft EDF (Électricité de France) de herstelwerkzaamheden aan corrosiescheuren aan kernreactor Civaux 1 voltooid. Er moeten nog controles uitgevoerd worden maar het nieuws is alvast geruststellend. De her-ingebruikname wordt nog steeds verwacht in januari 2023. Deze situatie was eerder aanleiding voor enorme prijspieken in Frankrijk, zeker toen de droogte zorgde voor koelwaterproblemen en weinig reserves bij waterkrachtcentrales.
$96

Olie

Olieprijs is deze week licht gestegen tot een prijs van bijna 96 dollar per vat Brent olie. Veel aandacht zal uitgaan naar de hoeveelheid olievaten die de OPEC+ landen daadwerkelijk minder zullen exporten na de recent aangekondigde productieverminderingen. Ze produceerden nu al veel minder dan de gestelde targets.


CO2

De prijs van een EUA CO2-recht is deze week fors gestegen naar 75 euro per ton CO2. Een duidelijke verklaring lijkt hiervoor niet direct te zijn. Volgens bronnen zien enkele handelaren reden tot het opkopen van rechten, waarna andere volgen. Ook de lagere energieprijzen zorgen voor minder inflatie wat de economie een boost kan geven.Wekelijkse Marktupdates

Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen in de energiemarkt maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de markt op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor je. Iedere week geven de energie-experts van Mijn.Groendus een heldere update van wat er speelt in de markt. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.

Auteur: Susanne Mol
Energieconsultant bij Groendus.

Wekelijkse Marktupdates
Iedere vrijdag de Groendus Marktupdate in je inbox?

Ja, ik blijf graag op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de energiemarkt.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door