Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

465.470 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Week 44

Een nieuwe week, een nieuwe marktupdate. Blijf op de hoogte van de energiemarkt met de laatste trends en ontwikkelingen. Deze week is de marktupdate geschreven door:

Marvin Ubels
Energieconsultant Mijn Groendus
marvinubels@groendus.nl

CAL-22 Aardgas
-4%
Marktupdate_44_AardgasDe marktprijs van aardgas is deze week gedaald met vier procent. Een lichtere daling ten opzichte van vorige week, toen was het zeven procent. De daling zorgt voor een marktprijs van 0,4736 €/m3, exclusief opslagen, voor CAL-22.

De prijs van aardgas blijft nog steeds aan de hoge kant. De marktprijs van aardgas was begin dit jaar voor CAL-22 rond de 0,16 €/m3, exclusief opslagen; een stijging van 196 procent. De oorzaken van de prijsstijgingen zijn de afgelopen periode breed uitgemeten in onder meer het nieuws. Daarom zullen we dit hier niet herhalen.

De prijs van aardgas is deze week gedaald. Vanwege het warmere weer was de vraag naar aardgas om te verwarmen minder. Daarnaast zorgde het aanbod van veel wind ervoor dat de gascentrales, die elektriciteit opwekken, minder hard hoefden te draaien.

Wanneer dit soort factoren de gasvraag naar beneden blijven beïnvloeden, dan zal de vullingsgraad van de gasopslagen richting het gebruikelijke niveau bewegen. Dit zal er tevens voor zorgen dat de vraag naar gas minder wordt.

Uiteindelijk hangt er veel af van Rusland. Europa importeert hun aardgas behoefte voor het overgrote deel vanuit Rusland. Als Rusland (weer) besluit om de gastoevoer iets dicht te draaien, dan zal de prijs van aardgas (weer) omhoogschieten. Dit allemaal past in de strategie van Rusland om de contracten omtrent de Nordstream 2 snel binnen te halen. De Nordstream 2 is een tweede gaspijpleiding van Rusland naar Duitsland waarvan de ‘transportcontracten’ nog niet helemaal zijn getekend. Om ervoor te zorgen dat Rusland een sterke onderhandelingspositie heeft, draait het de kraan van aardgas iets dicht zodat Europa vanzelf gaat bewegen.

CAL-22 Elektriciteit
2%
Marktupdate_44_Elektriciteit


De marktprijs van elektriciteit is deze week met gemiddeld twee procent gestegen tot een prijs van 137,14 €/MWh voor PeakLoad, exclusief de opslagen van de energieleverancier voor CAL-22. Ondanks deze stijging, heeft de elektriciteitsprijs deze week wat flinke dalingen ingezet. Dit had onder meer te maken met de afwisseling van veel en weinig wind, het opschalen van de gascentrales en uiteraard de prijzen van de CO2-emissierechten.

De prijs van olie is net zoals aardgas gedaald. Een vat Brent olie lag deze week rond de 82 dollar per vat. De onverwachte sterke voorraadcijfers uit de Verenigde Staten zorgden voor deze daling en het prijsdrukkende effect.

Verder wordt de prijs van olie bewust hoger dan gemiddeld gehouden door de productie maar langzaam op te voeren. De club van olieproducerende landen (OPEC) heeft ervoor gekozen om minder olie te produceren waardoor de prijs hoog blijft. De vraag naar olie is desalniettemin weer ouderwets hoog en tikt de ‘normaliteit’ van het pre-corona tijdperk aan.

De prijs van een CO2-emissierecht lag deze week rond de 60 euro per recht en is daarmee iets gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorige maand. De markt houdt de uitkomsten van de klimaattop in Glasgow met een schuin oog in de gaten omdat enige uitkomsten hiervan invloed kunnen hebben op de CO2-markt.

Om nog in de CO2-hoek te blijven; Tennet en Gasunie hebben onlangs de CO2-monitor gelanceerd. De CO2-monitor laat de CO2-uitstoot per geproduceerde kilowattuur zien. De monitor biedt hiermee inzichten en mogelijkheden aan bedrijven om hun energievraag af te stemmen op de momenten dat de CO2-uitstoot laag is. De CO2-uitstoot is laag wanneer veel elektriciteit wordt opgewekt door duurzame bronnen zoals windmolens en zonnepanelen. Als bedrijven in staat zijn hun productie af te stemmen op momenten dat er minder CO2 wordt uitgestoten, dan is dat goed voor het wereldwijde klimaat.

Heb je interesse in elektriciteit die wordt opgewekt door duurzame producenten en zou je graag ook jouw CO2-uitstoot willen terugdringen? De Energiemarktplaats van Groendus koppelt jouw bedrijf 1 op 1 aan een of meerdere duurzame producenten waardoor jouw CO2-uitstoot significant wordt gereduceerd. Hiernaast draagt jouw bedrijf dan bij aan de toekomstbestendige energietransitie in Nederland. Neem voor meer informatie contact op met een van onze collega’s via deze link.

Marktupdate_44_Olie


Wekelijkse Marktupdates

Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen in de energiemarkt maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de markt op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor je. Iedere week geven de energie-experts van Mijn Groendus een heldere update van wat er speelt in de markt. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.

Auteur: Marvin Ubels
Deze editie werd voor je opgesteld door Marvin Ubels, Energieconsultant bij Groendus.

Wekelijkse Marktupdates
Iedere vrijdag de Groendus Marktupdate in je inbox?

Ja, ik blijf graag op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de energiemarkt.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door