Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

940.880 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Week 44

Blijf op de hoogte van de energiemarkt met de laatste trends en ontwikkelingen.
De marktupdate is deze week geschreven door:

Marvin Ubels
Energieconsultant

Week 44
Nieuwe week, nieuwe marktupdate

Dalende marktprijs van aardgas broos, Europese Commissie moet zich gaan focussen op de winter 2023/2024 en harde wind zorgde voor ruim aanbod van duurzaam opgewekte elektriciteit.

-6,5%

Aardgas

De marktprijs van aardgas voor CAL-23 is deze week gedaald naar 1,275 €/m3, exclusief opslagen van de leverancier. Met deze daling van 6,5 procent blijft de prijs van aardgas een dalende trend houden.

De prijs van aardgas blijft dalen door het (te) warme weer en de goed gevulde gasvoorraden in Europa. Dit zorgt ervoor dat de energiecrisis ietwat naar de achtergrond is verdwenen, maar deze ‘rustige’ periode kan binnen een mum van tijd veranderen. Dit bleek gisteren toen twee gasvelden in Noorwegen onverwachts minder gas exporteerden dan gepland. De prijs steeg direct met acht procent, waarna het vervolgens weer zakte.

De broze stabiliteit wordt ook benadrukt door het Internationaal Energieagentschap, de IEA. De Europese Unie moet namelijk hun focus al gaan leggen op de winter van 2023/2024. De gasvoorraden zijn namelijk voor komende winter deels gevuld met Russisch aardgas, maar het gebruik van Russisch gas zal voor de volgende winter geen oplossing bieden. Daarom moeten de lidstaten direct maatregelen nemen om een volgend gastekort te voorkomen; er is namelijk minder gemakkelijk gas te verkrijgen.

Naast onverwachte capaciteitsproblemen en gasvoorraden, speelt de prijsdynamiek van LNG ook een grote rol. LNG is over het algemeen al duurder dan aardgas, maar het kan extreem in prijs toenemen als de mondiale concurrentie aanneemt. Azië is namelijk een groot importeur van LNG en als de vraag daar (enorm) stijgt, dan zal dat de prijs van LNG automatisch opdrijven en dan heeft Europa weinig keus dan zich hiernaar te schikken.

De laatste factor die van invloed is op de markt van aardgas is natuurlijk het weer. Zoals eerder aangegeven zijn de temperaturen in oktober hoger dan normaal. Zodra de temperaturen omslaan naar koudere niveaus, zal de vraag naar aardgas en daarmee de prijs, automatisch toenemen.

AG-WK44


-4,7%

Elektriciteit

De marktprijs van elektriciteit is deze week voor CAL-23 met een kleine vijf procent gedaald tot een prijs van 364,50 €/MWh voor BaseLoad, exclusief de opslagen van de energieleverancier.

De prijsdaling is het logische gevolg van de dalende prijs van aardgas. Nederland wekt voor een groot gedeelte elektriciteit op dankzij gascentrales. Het opwekken van elektriciteit met aardgas is commercieel interessanter waardoor er kolencentrales in Rotterdam en de Eemshaven zijn uitgeschakeld. Dit kan echter voor een korte duur zijn omdat de prijsverschillen tussen aardgas en kolen klein zijn. Bij een kleine prijsverandering kan er weer worden gekozen voor sterk vervuilende kolencentrales.

Naast de goede beschikbaarheid van fossiele energie, was elektriciteit opgewekt door wind sterk vertegenwoordigd deze week. De aanwezigheid van wind is vooral interessant geweest voor de afnemers op de dagmarkt, de EPEX.$96

Olie

De markt van olie blijft ook deze week onzeker. Aan de ene kant wordt de prijs van olie gedrukt door de angst voor een stagnerende economie. Aan de andere kant duwen olieproducerende landen, onderdeel van de OPEC+, de prijs omhoog door de productie van olie terug te schroeven.

Waar vooral naar wordt gekeken is China. China is namelijk ’s werelds grootste importeur van olie, maar de onzekerheid wordt veroorzaakt door hun omgang met de coronapandemie. China is resoluut in het invoeren van lockdowns, hetgeen gevolgen heeft voor de Chinese economie en daarmee de olie import.

De prijs van een vat Brent olie is deze week gestegen naar ongeveer 96 dollar.

CO2

De prijs van een EUA CO2-recht is deze week gedaald van 82 naar 77 euro per ton CO2. De reden van deze daling is het zachte weer en de harde wind waardoor er minder elektriciteit uit fossiele energiecentrales nodig was.

OILWK44


Wekelijkse Marktupdates

Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen in de energiemarkt maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de markt op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor je. Iedere week geven de energie-experts van Mijn.Groendus een heldere update van wat er speelt in de markt. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.

Auteur: Marvin Ubels
Energieconsultant bij Groendus.

Wekelijkse Marktupdates
Iedere vrijdag de Groendus Marktupdate in je inbox?

Ja, ik blijf graag op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de energiemarkt.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door