Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

465.470 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Week 45

Een nieuwe week, een nieuwe marktupdate. Blijf op de hoogte van de energiemarkt met de laatste trends en ontwikkelingen. Deze week is de marktupdate geschreven door:

Marvin Ubels
Energieconsultant Mijn Groendus
michielhiep@groendus.nl

CAL-22 Aardgas
-1%

De gasprijzen lieten deze week een licht herstel zien. De prijs van Cal-22 gas staat op nu op 0,4683 €/m3, exclusief opslagen. Er zijn tekenen dat de toevoer vanuit Rusland weer gaat aantrekken, zoals begin november werd aangekondigd. Ook spelen de huidige zachte temperaturen mee, waardoor de vraag naar gas nog laag is en er gas overblijft om gasreserves aan te vullen. Maar het prijsniveau van gas is nog steeds extreem hoog en het herstel broos. Komende 2 weken zal moeten blijken of de gastoevoer vanuit Rusland echt significant gaat stijgen.

De OPEC+ bereikte afgelopen week een akkoord over het verhogen van de olieproductie. Hiermee komt zij gedeeltelijk tegemoet aan de wens van de VS om de olieprijs te drukken, die bang is dat de hoge olieprijs economisch herstel in de weg zal gaan staan. De OPEC+ is echter wel terughoudend met het openzetten van de oliekraan. Door de mondiale toename van coronagevallen zou het economisch herstel minder hard kunnen gaan dan verwacht, wat daarmee impact heeft voor de vraag naar olie.

De klimaattop COP26 in Glasgow gaat vandaag zijn laatste dag in. Een akkoord is nog niet bereikt en deelnemers verwachten dat zij mogelijk nog het weekend nodig zullen hebben om tot een gezamenlijke slotverklaring te komen. Arme landen hebben al aangeven dat zij zich onvoldoende in de plannen kunnen vinden en China en India proberen belangrijke passages uit een eventueel verklaring aan te passen. Zoals altijd is het de vraag of de partijen tot overeenstemming kunnen komen en of de ambities zo’n akkoord ver genoeg reiken om klimaatverandering het hoofd te bieden.

CAL-22 Elektriciteit
+0%


De elektriciteitsprijzen bewogen deze week zijwaarts. De elektriciteitsprijzen op zowel de termijn- als spotmarkt blijven in de greep van de gasprijs. Waar windproductie de spotmarkt verlichting kan bieden zien we de invloed van duurzame productie op de termijnprijzen afnemen. Met hoge prijzen voor gas en kolen en een CO2 emissieprijs van boven de €60 /ton is de verwachting voor de komende periode dat er weinig ruimte is voor de elektriciteitsprijzen om te dalen.

Op de COP26 is uitvoerig gesproken over het uitfaseren van kolencentrales in zowel Europa als Azië. Dit biedt overigens geen oplossing voor de huidige stijging voor de vraag naar kolen. Vooral China is momenteel nog erg afhankelijk van haar kolencentrales en de huidige situatie omtrent gas zorgt ervoor dat het afschakelen van kolencentrales momenteel niet aan de orde is. China heeft haar eigen kolenproductie zelf sterk opgevoerd wat leidt tot een lichte daling van de mondiale kolenprijs, omdat het tekort aan kolen hiermee zelfs in Europa aan het afnemen is.Wekelijkse Marktupdates

Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen in de energiemarkt maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de markt op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor je. Iedere week geven de energie-experts van Mijn Groendus een heldere update van wat er speelt in de markt. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.

Auteur: Michiel Hiep
Deze editie werd voor je opgesteld door Michiel Hiep, Energieconsultant bij Groendus.

Wekelijkse Marktupdates
Iedere vrijdag de Groendus Marktupdate in je inbox?

Ja, ik blijf graag op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de energiemarkt.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door