Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

940.880 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Week 46

Blijf op de hoogte van de energiemarkt met de laatste trends en ontwikkelingen.
De marktupdate is deze week geschreven door:

Susanne Mol
Energieconsultant

Week 46
Nieuwe week, nieuwe marktupdate

Oplopende brandstofprijzen, lagere temperaturen en minder zonne-productie zorgt voor oplopende elektriciteitsprijzen, vanaf 2023 een totaalverbod op Russische olie, en veel onrust op de gasmarkt.

+0,7%

Aardgas

De marktprijs van aardgas voor CAL-23 is deze week gestegen naar 1,191 €/m3, exclusief opslagen van de leverancier. Een stijging van 0,7%.

Begin deze week zorgden diverse weermodellen voor een opwaartse prijsdruk, nadat duidelijk werd dat de temperaturen in Europa zullen dalen. Ook uit de Verenigde Staten volgde prijsopdrijvend nieuws, nu een LNG-fabriek langer offline blijft. Dinsdagavond volgde de raketinslag in Polen, een incident waarna escalatie van de oorlog in Oekraïne dreigde. Nadat duidelijk werd dat er waarschijnlijk geen opzettelijke Russische raketaanval op Polen was uitgevoerd, daalden de prijzen weer.

EU-leiders hebben het dagelijks bestuur van de Europese Unie gevraagd met wetsvoorstellen te komen om de hoge energieprijzen te doen laten dalen. Over een aantal maatregelen, zoals gezamenlijke inkoop, zijn de 27 lidstaten het wel eens. Maar een aantal lidstaten eist een prijsplafond, terwijl een aantal andere landen, waaronder Nederland, terughoudend zijn met ingrijpen in de markt.


+2,8%

Elektriciteit

De marktprijs van elektriciteit voor CAL-23 is de afgelopen week gestegen tot een prijs van 307 €/MWh voor BaseLoad, exclusief opslagen. Dit betekent een stijging van 2,8 % ten opzichte van de prijs van vorige week.

Elektriciteitsprijzen toonden afgelopen week een dalende lijn, in lijn met de ontwikkeling van de gasprijzen. Begin deze week zorgden oplopende brandstofprijzen, lagere temperaturen en minder zonne-productie voor oplopende elektriciteitsprijzen. Het aantal zonuren zal de komende periode afnemen, echter zal dit deels gecompenseerd worden door meer elektriciteitsproductie uit wind. De verwachte, lager dan gemiddelde temperaturen, kunnen de spotprijs doen opdrijven.


$93

Olie

Olieprijs is deze week licht gedaald tot een prijs van bijna 93 dollar per vat Brent olie. Vorig jaar kwam volgens cijfers van het ministerie nog zo’n 33% van de ruwe aardolie die Nederland importeert uit Rusland. Vanaf 5 februari 2023 geldt een totaalverbod op alle Russische aardolieproducten, dus ook benzine en diesel. Het kabinet rekent op hoge olieprijzen als gevolg van deze sancties. Er worden echter geen tekorten voor diesel of olie verwacht.

CO2

De prijs van een EUA CO2-recht blijft rond de 74 euro per ton CO2. Door tegenvallende cijfers in de Franse nucleaire productie gaat de productie van elektriciteit uit kolen- of aardgascentrales omhoog, met meer uitstoot als gevolg.


Wekelijkse Marktupdates

Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen in de energiemarkt maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de markt op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor je. Iedere week geven de energie-experts van Mijn.Groendus een heldere update van wat er speelt in de markt. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.

Auteur: Susanne Mol
Energieconsultant bij Groendus.

Wekelijkse Marktupdates
Iedere vrijdag de Groendus Marktupdate in je inbox?

Ja, ik blijf graag op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de energiemarkt.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door