Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

465.470 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Week 47

Een nieuwe week, een nieuwe marktupdate. Blijf op de hoogte van de energiemarkt met de laatste trends en ontwikkelingen. Deze week is de marktupdate geschreven door:

Alex Dijk
Energieconsultant Mijn Groendus
alexdijk@groendus.nl

CAL-22 Elektriciteit
+3%
Prijs Elektriciteit week 27 2021

De marktprijs van elektriciteit voor CAL-22 is met 3% gestegen tot 165,00 €/MWh voor PeakLoad, exclusief opslagen. De winter ligt op de loer, de zon laat zich minder zien en normaliter zet de wind aan in deze periode. Echter was er weinig wind of zon deze week waardoor fossiele centrales aan de stroombehoefte moesten voldoen. Dit zorgde voor hoge prijzen.

CAL-22 Aardgas
+1%
Prijs Aardgas week 47 2021

De marktprijs van aardgas voor CAL-22 is afgelopen week met 1% gestegen tot 0,5524 €/m3, exclusief opslagen. De prijs is dus hoog gebleven na de forse stijging van 17% vorige week. De huidige koude temperaturen en een vooruitzicht op meer kou zorgt voor onrust. Er zijn zorgen voor mogelijke gastekorten tegen het einde van de winter als de kou lang aanhoud zoals vorig jaar het geval was. Deze onrust zorgt ervoor dat de hoge marktprijs aanhoud.

De CO2-prijs bewoog zich relatief horizontaal voort in vergelijking met de energiemarkten. Echter is de prijs in opmars de afgelopen weken en de kosten van een ton CO2 stijgen deze week zelfs tot €70. De recente stijging wordt voornamelijk toegewezen aan Olaf Scholtz, de bondskanselier van Duitsland. De Duitse regering liet woensdag plannen zien om een bodemprijs voor koolstof in te voeren met een streven van €60 per ton.

Prijs Olie Kolen CO2 week 47 2021

De politieke onrust in de energiemarkten houd niet op. Volgens persbureau Bloomberg beschuldigt het Internationaal Energieagentschap de OPEC+ landen van het creëren van krapte op de wereldwijde olie- en gasmarkten. Het agentschap drong er bij hen op aan om de aanvoer snel weer te laten groeien. Een respons vanuit de OPEC+ laat nog op zich wachten.

Om de prijsstijging van olie tegemoet te komen, zetten verschillende landen delen van hun oliereserves op de markt. Zo kondigde de Verenigde Staten dinsdag aan 50 miljoen vaten op de markt te brengen. Ook China, Japan, India, Zuid-Korea en het Verenigd Koninkrijk voegen zich bij deze actie.

Waar de marktprijs voor steenkool de afgelopen maand een daling zag, lijkt het koude weer ook voor deze fossiele grondstof een prijsstijging tot gevolgen te hebben.Wekelijkse Marktupdates

Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen in de energiemarkt maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de markt op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor je. Iedere week geven de energie-experts van Mijn Groendus een heldere update van wat er speelt in de markt. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.

Auteur: Alex Dijk
Energieconsultant bij Groendus.

Wekelijkse Marktupdates
Iedere vrijdag de Groendus Marktupdate in je inbox?

Ja, ik blijf graag op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de energiemarkt.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door