Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

465.470 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Week 48

Blijf op de hoogte van de energiemarkt met de laatste trends en ontwikkelingen.
De marktupdate is deze week geschreven door:

Bob van Dijk
Energieconsultant

Week 48
Nieuwe week, nieuwe marktupdate

Kou treedt het land binnen: gasvraag stijgt, franse kern- en Nederlandse kolencentrales deden spotprijzen stijgen, prijzen CO2 rechten stijgen door inzet fossiel.

+7,4%

Aardgas

De marktprijs van aardgas voor CAL-23 is deze week met ruim zeven procent gestegen naar 1,372 €/m3, exclusief opslagen van de leverancier.

De temperaturen zakken en daarmee stijgt ook de warmtevraag. Met het ingaan van het weekend en aan het begin van volgende week zakt de temperatuur richting het nulpunt. De warmtevraag gedurende deze dagen stijgt daarmee 80-85% t.o.v. de gemiddelde warmtevraag van vorige week (bron: energieweerbericht.nu).

Met het stijgen van die warmtevraag stijgt ook de vraag naar aardgas. Op de markten valt daarbij op dat de prijzen op de spotmarkten (de dagvooruitprijzen) convergeren richting de prijzen van termijncontracten voor levering in de komende maanden en volgend jaar. Nu de vraag toeneemt wordt het gas dat in de opslagen zit gebruikt voor korte termijnleveringen. Dat heeft als gevolg dat dat gebruikte gas niet meer verkocht kan gaan worden in de toekomst (waarvoor eerst een hogere prijs werd gevraagd). Het verliezen van deze opportuniteit wordt ingeprijsd in de dagvooruitprijs. De dagvooruitprijs beweegt daarom richting de termijnprijzen en het verschil tussen die prijzen wordt daarom nu kleiner.

Ook de vraag naar aardgas voor elektriciteitsproductie neemt toe (volgende sectie) wat een prijsopdrijvend effect heeft op de korte termijn. Aangezien de lange termijn prijzen van aardgas, bijvoorbeeld CAL23, nu sterk afhankelijk zijn van de beschikbaarheid van LNG en hoe streng de winter gaat zijn (daarmee de onttrekking van gas uit de opslagen), stijgt ook de lange termijn prijs mee.

+8,4%

Elektriciteit

De marktprijs van elektriciteit voor CAL-23 is met ruim acht procent gestegen tot een prijs van 355 €/MWh voor BaseLoad, exclusief opslagen.

De prijzen van de afgelopen week op de spotmarkten liepen sterk op en zorgden voor een groot contrast t.o.v. de afgelopen goedkopere periode. Dit heeft sterk te maken met de slechte beschikbaarheid van het Franse nucleaire park. In Frankrijk is op dit moment maar 35 GW aan nucleaire capaciteit beschikbaar terwijl er 61 GW is opgesteld aan vermogen. Het land is sterk afhankelijk van de productie van deze nucleaire centrales en een beschikbaarheid van net iets meer dan 50% van het vermogen kan dus voor problemen zorgen. Het is niet voor niks dat de Franse netbeheerder RTE waarschuwde voor de leveringszekerheid waardoor er noodplannen worden gemaakt. Het land zal deze winter eerder importeur zijn van elektriciteit dan exporteur, wat het over het algemeen was.

Naast de Franse nucleaire problematiek was de beschikbaarheid van Nederlandse kolencentrales ook slecht. De verwachting is dat deze centrales volgende week weer allemaal kunnen draaien. Met het teruglopen van zonne-uren en het ontbreken van de wind, zorgde dit er voor dat er meer duurdere fossiele productiecentrales moesten draaien; laten deze centrales over het algemeen nou net gascentrales zijn waarvan de korte termijnprijzen ook opliepen. De extra inzet van fossiele centrales deden daarbij ook de CO2 prijzen oplopen, wat verdisconteerd is in de stroomprijzen.

$86

Olie

De olieprijs is deze week licht gestegen tot een prijs van 86 dollar per vat Brent olie.

Waar de prijs eerder deze week verder wegzakte door toenemende onrust in China vanwege coronalockdowns, veerde de prijs gisteren weer op. Voorzichtig komen er geluiden dat China zal beginnen met het versoepelen van maatregelen. Daarnaast zorgt het bijeenkomen van de OPEC dit weekeinde voor speculaties over mogelijke productiebeperkingen.

De EU landen zijn het eens geworden over de hoogte van het prijsplafond op Russische olie. Deze maatregel zou gaan gelden naast de importban op Russische olie dat via zee wordt aangevoerd. Voor de import van olie via andere modaliteiten zou een maximum prijs moeten gaan gelden van 60 dollar per vat. Het idee is dat de Russische staatsinkomsten daarmee worden afgeknepen. De impact op de olieprijs is echter gering omdat niet verwacht wordt dat Rusland zijn productie zal afschalen. Met een prijs van 60 dollar per vat zal Rusland nog steeds veel winst maken op de verkoop van olie.

CO2

De prijs van een EUA CO2 emissierecht zijn deze week gestegen tot 86 €/ton CO2. Daarmee zijn de prijzen uit de range gebroken tussen de 70 en 80 €/ton en bereiken het hoogste punt in 3 maanden tijd. De lagere temperaturen en weinig wind zorgen er voor dat er meer fossiele centrales ingezet moeten worden. De vraag naar CO2 rechten (korte termijn) is om die reden gestegen. Daarnaast werd de vraag gevoed door de financiële markten. De voorspelling van de Europese economische groei werd iets rooskleuriger ingeschat. Daarmee zou dus de Europese bedrijvigheid toenemen en dus ook de vraag naar CO2 rechten (lange termijn).
Wekelijkse Marktupdates

Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen in de energiemarkt maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de markt op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor je. Iedere week geven de energie-experts van Mijn.Groendus een heldere update van wat er speelt in de markt. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.

Auteur: Bob van Dijk
Energieconsultant bij Groendus.

Wekelijkse Marktupdates
Iedere vrijdag de Groendus Marktupdate in je inbox?

Ja, ik blijf graag op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de energiemarkt.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door