Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

465.470 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Week 49

Een nieuwe week, een nieuwe marktupdate. Blijf op de hoogte van de energiemarkt met de laatste trends en ontwikkelingen. Deze week is de marktupdate geschreven door:

Michiel Hiep
Energieconsultant Mijn Groendus
michielhiep@groendus.nl

CAL-22 Aardgas
+25%
Prijzen Aardgas week 49 2021

De energieprijzen zijn deze week extreem hard gestegen. Waar we de afgelopen 3 weken een stagnatie in de prijsstijging van energie zagen, zorgt een combinatie van prijsopdrijvende factoren deze week voor nieuwe recordhoogtes. De prijs van aardgas voor CAL-22 staat nu op 0,6957 €/m3, exclusief opslagen. Dit is 25% hoger dan het slot van vorige week.

Het aanhoudende koude weer zorgt momenteel voor een constant hoge vraag naar gas. Daarnaast is deze week het conflict tussen Rusland en Oekraïne verder geëscaleerd. Dit zorgt in toenemende mate voor onzekerheid rondom de gaslevering vanuit Rusland naar Europa. Wanneer deze aanvoer achterblijft, zullen de tekorten in Europa oplopen met verdere prijsstijgingen tot gevolg.

In tegenstelling tot de gasprijzen beweegt de olieprijs juist in tegenovergestelde richting. De spanningen tussen Europa en Rusland en de impact van de omikronvariant van het coronavirus zorgen voor grote onzekerheid op de financiële markten. Groeiverwachtingen worden naar beneden bijgesteld en daarmee ook de verwachte afname van olie. Daar staat tegenover dat de OPEC+ deze week heeft aangegeven dat zij de productiebeperkingen verder afbouwen, ondanks dat de vraag naar olie in 2022 mogelijk lager gaat uitvallen. Dit zorgt voor een prijsdalend effect.


CAL-22 Elektriciteit
+21%
Prijzen elektriciteit week 49 2021

De elektriciteitsprijzen stegen deze week mee met de gasprijzen. De elektriciteitsprijs noteerde hierbij een stijging van meer dan 20%. De prijs van Cal-22 Baseload steeg naar 179,01 €/MWh, exclusief opslagen. Dit zijn ongeëvenaard hoge prijzen. Oorzaak hiervoor moet naast de sterk gestegen gasprijs worden gevonden in de prijsontwikkeling van CO2 emissierechten. Deze stegen week op week met 11% en staat nu boven de 90,00 €/ton.

De markt voor CO2 emissierechten wordt sterk beïnvloed door de grote vraag naar rechten en het beperkte aanbod daarvan. Maandelijks vervallen rechten en er worden steeds minder rechten beschikbaar gesteld. Dit moet zorgen voor een geleidelijke afname van de CO2 uitstoot in Europa. Nu het aandeel elektriciteit geproduceerd in kolencentrales echter explosief aan het toenemen is, stijgt ook de vraag naar emissierechten om deze relatief vervuilende productie te compenseren.

Afgelopen week meldde het CBS dat de elektriciteitsproductie door kolencentrales in Nederland het afgelopen kwartaal met bijna 100% is gestegen. De verwachting is dat dit in Q4 van dit jaar zelfs nog veel hoger is. De toename het marktaandeel uit kolencentrales vervangt het aandeel uit gascentrales, omdat deze centrales door de huidige hoge prijzen minder produceren. Het aandeel duurzaam geproduceerde elektriciteit is afgelopen kwartaal ook flink toegenomen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het aandeel steeg met ruim 30%, wat vooral te danken is aan de groei van het aantal wind- en zonneparken.

Prijzen olie CO2 week 49 2021

Wekelijkse Marktupdates

Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen in de energiemarkt maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de markt op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor je. Iedere week geven de energie-experts van Mijn Groendus een heldere update van wat er speelt in de markt. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.

Auteur: Michiel Hiep
Energieconsultant bij Groendus.

Wekelijkse Marktupdates
Iedere vrijdag de Groendus Marktupdate in je inbox?

Ja, ik blijf graag op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de energiemarkt.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door