Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

465.470 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Week 49

Blijf op de hoogte van de energiemarkt met de laatste trends en ontwikkelingen.
De marktupdate is deze week geschreven door:

Marvin Ubels
Energieconsultant

Week 49
Nieuwe week, nieuwe marktupdate

Europees prijsplafond op gas kan averechts werken, verwachte toename in wereldwijde olievraag door China en weinig wind zorgt voor hoge tarieven op de EPEX SPOT-markt

+0,5%

Aardgas

De marktprijs van aardgas voor CAL-23 is deze week vrijwel gelijk gebleven, al is de prijs procentueel gezien minuscuul gedaald naar 1,365 €/m3, exclusief opslagen van de leverancier.

De hogere prijs van aardgas, ten opzichte van de maand november, is een logisch gevolg van de lagere temperaturen. Deze week en volgende week liggen de temperaturen lager dan gemiddeld. Het gevolg hiervan is dat de vraag naar gas om te verwarmen stijgt. De toenemende vraag is ook terug te zien in de teruglopende reserves in de gasopslagen, al zit daar nog ruim voldoende in.

Om de historisch hoge gasprijzen een (geringe) halt toe te roepen, onderhandelen de lidstaten van de Europese Unie over een prijsplafond voor gas op de Europese beurs. De kern van het prijsplafond op gas is een maximum prijs van 275 €/MWh; gas wordt op de beurzen verhandelt in MWh in plaats van m3.

Het prijsplafond komt in werking zodra er aan twee voorwaarden worden voldaan:

  1. De prijs van gas moet twee weken lang boven de 275 €/MWh liggen.
  2. De prijs van gas moet tien aaneengesloten werkdagen minimaal € 58 hoger liggen dan de referentieprijs van LNG.

Er zijn echter grote zorgen over dit prijsplafond, in ieder geval bij de Intercontinental Exchange (ICE); de grootste energiebeurs van Europa. Directeur Utilities van de ICE vreest namelijk een prijsopdrijvend effect van het prijsplafond. De verwachting is namelijk dat de marktprijzen zich zullen aanpassen en blijvend naar het niveau van het prijsplafond blijven bewegen. Dit zou betekenen dat de gasprijs weer naar een hoger niveau zal bewegen dan nu het geval is; 275 €/MWh staat gelijk aan ongeveer 2,68 €/m3. Vergeleken met de prijs van vandaag betekent dit een (theoretische) stijging van bijna 100 procent.


+0,1%

Elektriciteit

De marktprijs van elektriciteit voor CAL-23 is net zoals gas ongeveer gelijk gebleven en kwam op een prijs van 355 €/MWh voor BaseLoad, exclusief opslagen.

Dankzij de stijgende vraag naar gas, vanwege dalende temperaturen, is de prijs gestegen. Nederland wekt veel elektriciteit op door middel van gas, waardoor de prijs van elektriciteit ook hoog is gebleven.

Hiernaast hielp het niet mee dat het minder hard heeft gewaaid deze week, ongeveer 50 procent minder dan gemiddeld. Dankzij tegenvallende duurzame opwek, moest er meer worden gegrepen naar gas en kolen om elektriciteit op te wekken.

Dankzij tegenvallende duurzame opwek van elektriciteit, waren de prijzen op de variabele elektriciteitsmarkt (EPEX) ook hoger dan vorige week. Zo ligt de gemiddelde prijs van een MWh van vandaag op de EPEX rond de 400 €/MWh.


$77

Olie

De prijs van olie behoudt een dalend sentiment. Dit komt mede door het besluit van de Opec+ om hun olieproductie niet verder af te schakelen. Dit heeft ervoor gezorgd dat er geen verdere krapte op de oliemarkt ontstond en een prijsstijging uitbleef. Hoe lang dit zal gaan duren is de vraag. China kruipt langzaam uit de corona lockdowns wat kan gaan zorgen voor een opleving van de vraag naar olie.

De prijs van een vat Brent olie lag deze week rond de 77 dollar.

CO2

Tot slot, de prijs van een EUA CO2-recht is deze week gestegen dankzij het vele gebruik van gas en kolen voor de opwek van elektriciteit. De prijs van een EUA CO2-recht lag deze week rond de € 88 per ton; een maand geleden was dit nog € 72 per ton.





Wekelijkse Marktupdates

Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen in de energiemarkt maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de markt op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor je. Iedere week geven de energie-experts van Mijn.Groendus een heldere update van wat er speelt in de markt. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.

Auteur: Marvin Ubels
Energieconsultant bij Groendus.

Wekelijkse Marktupdates
Iedere vrijdag de Groendus Marktupdate in je inbox?

Ja, ik blijf graag op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de energiemarkt.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door