Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

465.470 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Week 5

Een nieuwe week, een nieuwe marktupdate. Blijf op de hoogte van de energiemarkt met de laatste trends en ontwikkelingen. Deze week is de marktupdate geschreven door:

Marvin Ubels
Energieconsultant
Marvin Ubels

CAL-23 Aardgas
-3%


De marktprijs van aardgas is deze week met een kleine drie procent gedaald tot 0,51 €/m3 voor CAL-23, exclusief opslagen. Deze kleine daling was het gevolg van een minimale toename van de import van Russisch aardgas. Hiernaast zorgden milde temperaturen en wind ervoor dat er minder aardgas nodig was voor het verwarmen van gebouwen en het produceren van elektriciteit.

Verder was er opmerkelijk nieuws te lezen deze week: ‘’Tijdelijk een groen label voor gas en kernenergie, ondanks kritiek’’ kopt de NOS in dit artikel van afgelopen woensdag. Investeringen in gas en kernenergie worden namelijk, tijdelijk en onder voorwaarden, gezien als een groene investering. Het is opmerkelijk dat dit voorstel er doorheen is gekomen doordat het Europees Parlement en verschillende lidstaten kritiek hadden op dit plan van de Europese Commissie. De Europese Commissie houdt ondanks kritiek vol dat deze twee energiebronnen een groen EU-label moeten krijgen.
Het EU-label voor gasgestookte energie installaties zal dan verlopen in 2035 en voor kerncentrales in 2045. Een gasgestookte installatie mag alleen een groen label krijgen als er sprake is van lage uitstootwaarden.

Dankzij dit label hoopt de Europese Commissie meer privé investeringen te kunnen realiseren. De Europese Unie wilt in 2030 namelijk 55 procent minder CO2 uitstoten ten opzichte van 1990. Om dit te bereiken zijn er meer (privé) investeringen nodig en dankzij dit label hoopt de Europese Commissie dit te bereiken.

De prijs van (Brent) olie is deze week rond de 90 dollar gebleven, ondanks de aankondiging van 400.000 extra vaten ruwe olie per dag in maart. De OPEX+ landen, een verbond van 23 olieproducerende landen, hebben dit namelijk besloten. De markt reageerde hier niet enthousiast op en vraagt zich af of de OPEX+ landen in staat zijn om überhaupt meer olie te leveren. De landen halen namelijk eerder afgesproken productieniveaus nog niet eens, laat staan als die productie wordt opgeschroefd.


CAL-23 Elektriciteit
-3%


De marktprijs van elektriciteit voor CAL-23 is deze week met drie procent gedaald tot een prijs van 133,12 €/MWh voor BaseLoad, exclusief opslagen. Op de variabele energiemarkt zorgt het warmere en winderige weer voor prijsdalingen. Factoren zoals wind en hogere temperaturen hebben helaas weinig invloed op de prijs voor het komende jaar, die volgt namelijk de prijs van aardgas.

De prijs van de EUA CO-rechten zijn deze week de 90 euro gepasseerd tot een prijs van ongeveer 94 euro per ton CO2. De prijs van de CO-rechten bewogen zich normaliter zijwaarts, maar afgelopen woensdag nam de prijs een flinke beweging omhoog. Wat de exacte reden is van deze abrupte stijging is onbekend.


Wekelijkse Marktupdates

Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen in de energiemarkt maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de markt op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor je. Iedere week geven de energie-experts van Mijn Groendus een heldere update van wat er speelt in de markt. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.

Auteur: Marvin Ubels
Energieconsultant bij Groendus.

Wekelijkse Marktupdates
Iedere vrijdag de Groendus Marktupdate in je inbox?

Ja, ik blijf graag op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de energiemarkt.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door