Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

940.880 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Week 50

Een nieuwe week, een nieuwe marktupdate. Blijf op de hoogte van de energiemarkt met de laatste trends en ontwikkelingen. Deze week is de marktupdate geschreven door:

Marco Buishand
Energieconsultant Mijn Groendus
marcobuishand@groendus.nl

CAL-22 Aardgas
+29%
Aardas week 50

De marktprijs van aardgas voor CAL-22 is afgelopen week wederom extreem hard gestegen, de stijging betreft nu 29% tot 0,8954 €/m3, exclusief opslagen. Afgelopen week heeft de Duitse toezichthouder bekend gemaakt dat ze niet verwachten toestemming te kunnen verlenen aan de Nord Stream 2 voor de zomer van 2022.

Ook verklaarde de Duitse minister van Buitenlandse Zaken dat de Nord Stream 2 niet in bedrijf zou komen bij verdere escalatie van het geopolitieke conflict met Rusland. De prijs van gas stond al hoog en deze bijkomende factoren stuwen de gasmarkt naar ongekende hoogtes. Een positief bijeffect van deze hoge prijzen is dat LNG nu toch naar Europa komt in plaats van Azië.


CAL-22 Elektriciteit
+38%
Olie wk 50

De marktprijs van elektriciteit voor CAL-22 is met 38% gestegen tot 285,28 €/MWh voor PeakLoad, exclusief opslagen. De extreme stijging van de elektriciteitsprijzen komt met name door de situatie in Frankrijk. Afgelopen woensdag legde EDF twee nucleaire reactoren stil vanwege corrosieproblemen. Een reactor die afgeschakeld is komt niet op korte termijn terug online. Het gevolg van deze berichtgeving zorgde voor een schokgolf op de markt in Frankrijk, het januaricontract steeg naar €670 per MWh.

Ook in de overige Europese landen wordt deze ontwikkeling gevoeld vanwege de interconnectie. Europese landen hebben voor het transport van elektriciteit interconnecties met hun buurlanden, wanneer er volume wegvalt in een bepaald land wordt dit uit een buurland gehaald. Hiermee loopt ook de vraag/prijs in het buurland op. De C02-prijs is gestabiliseerd rond de €80 per ton na de piek van afgelopen week.

De oliemarkt heeft afgelopen week zijwaarts bewogen en noteert op het moment van schrijven rond $74 dollar per vat (Brent). Neerwaartse druk komt met name vanuit China door de dreiging van de Omikron-variant. Daartegenover staat dat de Amerikaanse voorraden daalden wat in de markt als positief nieuws gezien wordt. De steenkolenprijs beweegt gestaag omhoog aangezien het op dit moment een goedkoper alternatief is voor het opwekken van elektriciteit.

Olie en rest wk 50

Wekelijkse Marktupdates

Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen in de energiemarkt maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de markt op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor je. Iedere week geven de energie-experts van Mijn Groendus een heldere update van wat er speelt in de markt. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.

Auteur: Marco Buishand
Energieconsultant bij Groendus.

Wekelijkse Marktupdates
Iedere vrijdag de Groendus Marktupdate in je inbox?

Ja, ik blijf graag op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de energiemarkt.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door