Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

940.880 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Week 52

Een nieuwe week, een nieuwe marktupdate. Blijf op de hoogte van de energiemarkt met de laatste trends en ontwikkelingen. Deze week is de marktupdate geschreven door:

Marvin Ubels
Energieconsultant Groendus
marvinubels@groendus.nl

CAL-22 Aardgas
-36%
Aardgas week 52

Na weken van (extreme) stijgingen op de gasmarkt, waar de prijs de 1,36 €/m3 aantikte, heeft er deze week verlichting plaatsgevonden. De marktprijs van aardgas is deze week met 36 procent (!) gedaald tot een prijs van 0,8735 €/m3 voor CAL-2022, exclusief opslagen.

De oorzaak van deze harde daling is te vinden in de aanvoer van LNG vanuit voornamelijk de Verenigde Staten. De toevoer van LNG is namelijk verdrievoudigd nadat Azië het gas uit hun voorraden is gaan gebruiken. Daarnaast heeft het milde weer van de afgelopen dagen ervoor gezorgd dat er minder aardgas nodig was. Dit heeft de prijs gedrukt maar het is nog even afwachten hoe lang deze daling gaat doorzetten.
De klimaatmodellen voorspellen namelijk een koud begin van 2022 wat voor prijsstijgingen kan gaan zorgen. De prijs van aardgas zal in 2022 nog fragiel blijven, vooral vanwege de lage gastoevoer vanuit Rusland. Het is daarom hopen dat het voor de LNG-schepen economisch aantrekkelijk blijft om naar Europa te komen.

CAL-22 Elektriciteit
-34%
Elektriciteit week 52

De marktprijs van elektriciteit voor CAL-22 is met 34% gedaald tot 263 €/MWh voor PeakLoad, exclusief opslagen. Deze daling is in lijn met de daling op de markt van aardgas. Aardgas is namelijk nog een van de grootste bronnen voor het opwekken van elektriciteit, dus als de prijs van aardgas daalt, doet elektriciteit dit ook. Desalniettemin is de prijs van elektriciteit nog steeds historisch hoog.

De prijs van elektriciteit zal in begin 2022, net zoals aardgas, waarschijnlijk hoog blijven. Het is nog afwachten hoe hoog de prijs zal zijn omdat de duurzame opwek van elektriciteit nog een rol speelt. Deze week is de opwek van duurzame energie (zon, biomassa, wind op land/zee) gestegen met 73%. Op moment van schrijven, donderdag 30 december, was de opwek al ruim 6,26 GW om 10 uur in de ochtend. De komende dagen zal voornamelijk de harde wind aanhouden wat voor de nodige opwek zal zorgen. Hierdoor zal er minder aardgas nodig zijn voor de opwek van elektriciteit wat weer positief is voor de prijs.

De prijs van de EUA CO2-rechten is deze week gestegen tot 78 euro per recht. Het is interessant om te zien wat voor een ontwikkeling de prijs van deze rechten hebben doorgemaakt. In het begin van 2021 kostte het uitstoten van een ton CO2 ongeveer 29 euro. Inmiddels is de prijs bijna verdrievoudigd. Het is afwachten wat de prijs in 2022 gaat doen, maar de verwachting is dat de prijs de 100 euro per CO2-recht gaat halen. De Europese Unie gaat in 2022 meer focus leggen op het behalen van de klimaatdoelstellingen wat voor prijsstijgingen gaat zorgen. Hierdoor wordt het uitstoten van CO2 duurder wat het aantrekkelijker gaat maken om te kijken naar duurzamere alternatieven.

De prijs van olie is, net zoals vorige week, in een dalende trend. Europese landen hebben te maken met veel besmettingen door de nieuwe corona variant. Hierdoor zijn er minder reisbewegingen te zien door de lucht en over land wat een prijsdrukkend effect heeft gehad. Een vat Brent olie had deze week een prijs van 79 dollar per vat.

Olie week 52

Wekelijkse Marktupdates

Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen in de energiemarkt maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de markt op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor je. Iedere week geven de energie-experts van Mijn Groendus een heldere update van wat er speelt in de markt. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.

Auteur: Marvin Ubels
Energieconsultant bij Groendus.

Wekelijkse Marktupdates
Iedere vrijdag de Groendus Marktupdate in je inbox?

Ja, ik blijf graag op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de energiemarkt.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door