Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

465.470 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Week 6

Een nieuwe week, een nieuwe marktupdate. Blijf op de hoogte van de energiemarkt met de laatste trends en ontwikkelingen. Deze week is de marktupdate geschreven door:

Michiel Hiep
Energieconsultant
Michiel Hiep

CAL-23 Aardgas
-1%


De gasprijzen bewogen deze week zijwaarts. CAL-23 gas staat op 0,5031 €/m3 exclusief opslagen, 1 % lager dan het slot van vorige week. De prijzen voor de langere termijn lieten aan de andere kant juist een stijging zien.

De gasprijzen blijven op de korte termijn profiteren van de zachte weeromstandigheden en stabiele toevoer van LNG. Daarnaast heeft Rusland ondanks het slepende conflict in Oekraïne de gaskraan richting Europa weer wat verder opengedraaid. Dit werd in januari ook al aangekondigd maar Rusland blijkt de afgelopen maanden niet de betrouwbaarste gesprekspartner te zijn. Ondanks de stijgende toevoer van gas raken de gasreserves in West-Europa wel langzaam leeg. Nog altijd zijn deze veel minder goed gevuld dan afgelopen jaren het geval was. Een koudere periode of een escalatie in Oost-Europa zou de gasprijzen nog steeds flink kunnen laten stijgen.

De olieprijs zit sinds de start van 2022 in een stijgende trend. De prijs blijft boven de $90 staan en analisten houden er voorzichtig al rekening mee dat de prijs naar de $100 per vat kan gaan stijgen. Ondanks dat olieproducerende landen verhoging van de productie aankondigen blijkt in praktijk dat dit lang niet altijd gehaald wordt. Het verhogen van de productie is niet altijd zo simpel en vooral in de Verenigde Staten stagneert de groei van de schalieolie productie.

CAL-23 Elektriciteit
-1%


De elektriciteitsprijzen laten ook een zijwaartse beweging zien. Waar de prijs voor CAL-23 baseload 1,3% is gestegen, is de prijs voor CAL-23 peakload met 0,7% gedaald.

De elektriciteitsprijzen volgen hiermee de prijsontwikkeling van gas. Het licht opwaartse sentiment in de markt wordt veroorzaakt door een hogere prijs voor CO2 emissierechten. Door de economische groei in de Europese Unie neemt ook de vraag naar emissierechten toe. In combinatie met een hoge olie- en kolenprijs zorgt dit voor een prijsopdrijvend effect. Aan de andere kant is de maand februari een goede maand voor de productie van duurzame energie, met name voor windmolens.

Dit werkt voornamelijk door op de EPEX spotmarkt. Begin deze week bewoog het daggemiddelde weer even richting de €100 /MWh, maar gedurende de week zagen we de prijs weer wat aantrekken. Komende maanden moet uitwijzen of de stijging van de productie van duurzame energie leidt tot een lager koersverloop van de EPEX.Wekelijkse Marktupdates

Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen in de energiemarkt maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de markt op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor je. Iedere week geven de energie-experts van Mijn Groendus een heldere update van wat er speelt in de markt. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.

Auteur: Michiel Hiep
Energieconsultant bij Groendus.

Wekelijkse Marktupdates
Iedere vrijdag de Groendus Marktupdate in je inbox?

Ja, ik blijf graag op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de energiemarkt.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door