Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

465.470 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Week 7

Blijf op de hoogte van de energiemarkt met de laatste trends en ontwikkelingen.
De marktupdate is deze week geschreven door:

Marvin Ubels
Energieconsultant
Marvin Ubels

week 7
Nieuwe week, nieuwe martkupdate.

Situatie rondom Rusland en Oekraïne leidend voor marktprijs aardgas & meer over prijsdaling in variabele elektriciteitsmarkt.

Cal -23 Aardgas
+1%
Cal -23 Aardgas


De marktprijs van aardgas is deze week, in vergelijking met vorige week, een klein procent gestegen tot 0,50 €/m3 voor CAL-23, exclusief opslagen. Aan het begin van deze week leek er een grotere daling in prijs te gaan plaatsvinden. Het leek er namelijk op dat de situatie tussen Oekraïne en Rusland zou ontspannen, maar donderdag reageerde de markt toch nerveus op de nieuwste berichten over deze situatie. Zo klinkt er vanuit het ene kamp dat een invasie aanstaande is, maar vanuit het andere kamp klinken er tegengestelde geluiden.

Of deze situatie nu gaat escaleren of de-escaleren, het zal in ieder geval effect hebben op de marktprijs van aardgas. De marktprijs zal namelijk (flink) omhoog schieten wanneer Rusland toch besluit om Oekraïne binnen te vallen.

Mocht Rusland niet binnen vallen, dan lijkt het erop dat de marktprijs van aardgas zal gaan dalen. Het heeft er namelijk alle schijn van dat deze winter mild zal blijven, waardoor er minder aardgas nodig is. Hiernaast is er de komende periode veel wind voorspeld, afgezien van de aanstaande stormen, wat in ieder geval op de korte termijn voor een prijsdrukkend effect kan gaan zorgen.Olie
94 dollar
Olie


Naast aardgas zorgt de situatie rondom Oekraïne ook voor onzekerheid op de oliemarkt, wat een prijs stuwend effect geeft. Een vat Brent olie kostte deze week ongeveer 94 dollar per vat. Prijs drukkend waren de ontwikkelingen rond een mogelijk nieuwe nucleaire deal met Iran. Mocht deze deal namelijk worden gesloten, dan wordt het Iran weer toegestaan om olie te exporteren, wat gunstig is voor de prijs van olie.

CAL-23 Elektriciteit
+2%
CAL-23 Elektriciteit


De marktprijs van elektriciteit voor CAL-23 is deze week met twee procent gestegen tot een prijs van 133,83 €/MWh voor BaseLoad, exclusief opslagen. De marktprijs voor 2023 is dus licht gestegen, maar dat gold niet voor de marktprijs van elektriciteit op de variabele markt; de korte termijn. Afgelopen donderdag raasde storm Dudly over ons land. De hoeveelheid elektriciteit opgewekt door windmolens en zonneparken was 12 GW. Deze hoeveelheid duurzaam opgewekte elektriciteit zorgde voor een prijsdrukkend effect op de variabele markt. De verwachtte storm Eunice kan ook opnieuw zorgen voor een daling in de prijs.

€90,-
EUA CO2-rechten


De prijs van de EUA CO2-rechten is deze week flink gedaald. Zo bewoog de prijs vorige week nog richting de 100 euro per CO2-recht, maar kelderde de prijs deze week naar net onder de 90 euro. Oorzaak van deze prijsdaling ligt in de speculatie van mogelijke hervorming van de CO2-markt. Het Europese Parlement heeft namelijk hervorming geïnitieerd om abrupte prijsstijgingen tegen te gaan. De prijs van een CO2-recht is namelijk in een jaar tijd gestegen van ongeveer 25 euro naar 90 euro per CO2-recht. Het uitstoten van CO2 is in een jaar tijd dus bijna vier keer zo hoog geworden. Deze prijsstijgingen hebben er mede voor gezorgd dat de prijs van elektriciteit zo hoog is. Hoe de hervorming eruit gaat zien en of het daadwerkelijk wordt doorgevoerd is onduidelijk, maar het heeft deze week voor een prijsdaling gezorgd.

Wekelijkse Marktupdates

Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen in de energiemarkt maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de markt op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor je. Iedere week geven de energie-experts van Mijn.Groendus een heldere update van wat er speelt in de markt. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.

Auteur: Marvin Ubels
Energieconsultant bij Groendus.

Wekelijkse Marktupdates
Iedere vrijdag de Groendus Marktupdate in je inbox?

Ja, ik blijf graag op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de energiemarkt.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door