Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

465.470 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Week 8

Blijf op de hoogte van de energiemarkt met de laatste trends en ontwikkelingen.
De marktupdate is deze week geschreven door:

Kelly van Rijsingen
Energieconsultant
Kelly van Rijsingen

Week 8

We zijn aangedaan door de escalatie van afgelopen dagen. Onze gedachten gaan uit naar de mensen in Oekraïne. In de afgelopen weken hebben we je op de hoogte gehouden van de stijgende energieprijzen, ontstaan door de toegenomen spanningen. Hoe het nu verder gaat is niet te voorspellen. Deze situatie laat zien hoe afhankelijk we zijn van het Russische gas, en hoe belangrijk het is om ons energiesysteem te transformeren. In deze marktupdate lees je hoe de energieprijzen gereageerd hebben in de afgelopen dagen.

Cal -23 Aardgas
+50%
Cal -23 Aardgas


De marktprijs van aardgas is deze week voor CAL-23, ten opzichte van vorige week, met 50 procent gestegen naar 0,76 €/m3, exclusief opslagen. De verwachting is dat de komende weken de prijs nog meer gaat stijgen, al liet de markt vanochtend een sterke correctie naar beneden zien. Recente bronnen melden namelijk dat de export van gas niet in het geding is geweest en dat er zelfs meer is geëxporteerd ten opzichte van vorige week. Dit zorgde voor enige vorm van risico vermindering, zeker op de lange termijn.
De korte-termijnprijzen voor gas blijven echter onverminderd hoog. Zo noteerde de dagprijs voor aardgas gisteren rond de 1,25 €/m3. De ontwikkelingen in Oekraïne en de reactie van de Europese Unie hierop zullen leidend zijn voor de ontwikkelingen van de gasprijzen.

Leveringszekerheid en gasimport


Sinds het reduceren van de gasproductie in Groningen is Nederland een netto-importeur van aardgas. Op dit moment is Nederland voor ongeveer 15% van haar gasbehoefte afhankelijk van Rusland. Europees gezien is dit groter, ongeveer 40%. Binnen Europa zijn er nog verschillende mogelijkheden om aan aardgas te komen, zo beschikt Noorwegen nog over grote hoeveelheden aardgas. Daarnaast kan er meer LNG worden geïmporteerd vanuit het Midden-Oosten en de Verenigde Staten. De LNG markt is een mondiale markt waardoor er geconcurreerd wordt met verschillende Aziatische landen. Hier ligt de aardgasprijs vaak (nog) hoger. Ook beschikt Nederland, en andere Europese landen, over onvoldoende capaciteit om het vloeibare gas om te zetten naar het laagcalorische gas waar Nederland behoefte aan heeft.

Olie
Olie


De Brent olieprijs is deze week voor het eerst sinds 2014 boven de 100 USD per vat uitgekomen. Olie is een belangrijk exportproduct van Rusland en met alle onzekerheid over toekomstige leveringen loopt deze prijs verder op. In tegenstelling tot aardgas is de afhankelijkheid van Rusland op het gebied van aardolie vele malen lager. Olie is makkelijker te verschepen waardoor de mondiale prijsschommelingen lager zijn. Om de olieprijs omlaag te brengen probeert de OPEC+, waar Rusland onderdeel van is, de olieproductie te verhogen. De productieplafonds zijn omhoog gegaan maar doordat de investeringen in Coronatijd dusdanig zijn teruggeschroefd halen landen deze quota niet. Mede hierdoor blijft de olieprijs relatief hoog.


Naast olie en gas is Rusland een belangrijke exporteur van grondstoffen voor bijvoorbeeld de productie van kunstmest. De algemene verwachting is dat de levering van al deze grondstoffen doorgaat, ondanks wat er nu gebeurd. Zowel Rusland als de EU zijn afhankelijk van elkaar en het stoppen van deze levering zou beiden partijen hard raken. Rusland kan het geld goed gebruiken en de EU heeft deze grondstoffen nodig.

CAL-23 Elektriciteit
+29%
CAL-23 Elektriciteit


De marktprijs van elektriciteit voor CAL-23 is deze week gestegen tot een prijs van 173,28 €/MWh voor BaseLoad, exclusief opslagen.

De stijging van de elektriciteitsprijs hangt samen met de stijging van de gasprijzen. Aardgas is namelijk nog steeds de belangrijkste energiesoort om elektriciteit mee te produceren. Deze hoge stijging geldt voornamelijk voor de lange termijn markt; 2023. De sportmarkt is vooral weersafhankelijk. De zachte winter in combinatie met veel windenergie maakt dat de prijzen op de spotmarkt nog niet te hard stijgen. Op dit moment is het bij veel leveranciers ook niet mogelijk om voor een langere termijn een energiecontract vast te leggen. Dit vanwege de extreme prijzen en opslagen. Het risico is voor de leverancier (erg) groot.

€95-
EUA CO2-rechten


De prijs van een EUA CO2-recht deze week is gedaald tot ongeveer 95 euro per ton CO2. Voor afgelopen donderdag lag de prijs vijf dagen op rij onder de 90 euro maar deze was weer volop gestegen door het conflict in Oost-Europa.

Wekelijkse Marktupdates

Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen in de energiemarkt maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de markt op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor je. Iedere week geven de energie-experts van Mijn Groendus een heldere update van wat er speelt in de markt. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.

Auteur: Kelly van Rijsingen
Energieconsultant bij Groendus.

Wekelijkse Marktupdates
Iedere vrijdag de Groendus Marktupdate in je inbox?

Ja, ik blijf graag op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de energiemarkt.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door