Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

465.470 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Week 9

Een nieuwe week; een nieuwe marktupdate. Blijf op de hoogte van de energiemarkt met de laatste trends en ontwikkelingen. Deze week is de marktupdate geschreven door:

Marco Buishand
Key account manager Mijn Groendus
marcobuishand@groendus.nl

CAL-22
Aardgas +1%

De markt van aardgas voor CAL-22 steeg deze week met één procent tot een hoogte van 0,1627 €/m3, exclusief opslagen. De belangrijkste oorzaak van deze lichte stijging is het bericht vanuit persbureau Bloomberg dat de grote olie producerende landen bereid zijn hun productie nog langer te beperken.

Het weerbeeld met de naderende lente en het recente milde weer zorgen voor wat neerwaartse druk. Voor de tweede helft van maart worden in de weermodellen zachte temperaturen verwacht. Daarnaast is er door de koude periode redelijk wat gas onttrokken aan de reserves, dit zal in de lente en zomermaanden moeten worden aangevuld. We zien op dit een wisselend beeld wat de prijs zowel positief als negatief kan beïnvloeden op korte termijn.

marktupdate-9-aardgas
CAL-22
Elektriciteit -1%
De elektriciteitsmarkt is deze week voor CAL-22 met een procent gedaald tot een marktprijs van 57,05 €/MWh voor PeakLoad, exclusief opslagen. De grootste prijsimpuls voor de termijn prijzen op dit moment zijn de CO2 prijzen.

Het sentiment op de volatiele markt voor CO2 rechten is licht dalend. Winstnemingen worden hier aangevoerd als hoofdoorzaak, ook de recente daling van de aandelenmarkten speelt mee. Tevens wordt binnenkort gestart met de veiling van de Britse CO2 rechten die door de Brexit op de markt komen, hierdoor ontstaat meer prijsdruk.

De huidige prijs van een ton CO2 schommelt op dit moment rond de €37. Vorige week was dit nog rond de €39 per ton.

Zoals eerder aangegeven bericht persbureau Bloomberg dat de grote olie producerende landen tot april hun productiebeperkingen in stand willen houden. Mocht dit officieel worden, dan is dit een verrassing voor de markt en kan dat de prijs verder doen stijgen. De grote olie producenten bepreken de productie al sinds het uitbreken van de corona crisis. De vraag naar ruwe olie is nog niet terug op het oude niveau maar overstijgt op dit moment wel het aanbod. Dit is af te leiden uit de teruglopende voorraden.

De beslissing zal uiteindelijk tussen Moskou en Saoedi Arabië zijn aangezien zij met afstand de twee grootste producenten zijn, waarbij Rusland voorstander zal zijn voor meer productie. Mocht de OPEC+ in negatieve zin verrassen, dan zal dit uiteraard een prijsdrukkend effect hebben op de olieprijs.

De huidige prijs van een vat Brent olie kost op dit moment rond de $67. marktupdate-9-elektriciteit
Marktupdate-9-facts

Wekelijkse Marktupdates

Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen in de energiemarkt maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de markt op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor jou. Iedere week geven de energie-experts van Mijn Groendus een heldere update van wat er speelt in de markt. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.

Auteur: Marco Buishand
Deze editie werd voor je opgesteld door Marco Buishand, key accountmanager van Mijn Groendus.

Wekelijkse Marktupdates
Iedere vrijdag de Groendus Marktupdate in je inbox?

Ja, ik blijf graag op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de energiemarkt.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door