Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

465.470 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Week 9

Blijf op de hoogte van de energiemarkt met de laatste trends en ontwikkelingen.
De marktupdate is deze week geschreven door:

Susanne Mol
Energieconsultant
Susanne Mol

Week 9
Nieuwe week, nieuwe marktupdate

De spotmarkten van gas en elektriciteit stijgen sterk en onzekere vooruitzichten zorgen voor een oplopende oliemarkt. CO2 emissierechten dalen door het stilvallen van energie-intensieve sectoren.

Cal -23 Aardgas
+1%
Cal -23 Aardgas


De Cal-23 marktprijs van aardgas is deze week, ten opzichte van vorige week, met 1 procent gestegen naar 0,7651 €/m3, exclusief opslagen. De spotmarkt van gas laat een veel sterkere stijging zien en staat met 1,70 €/m3 momenteel op een recordhoogte.

Er is grote bezorgdheid over de leveringszekerheid van gas. Veel marktpartijen onderzoeken mogelijkheden om de afname van Russisch gas te minimaliseren. Naast reductiemaatregelen wordt door gasproducenten ook naar verdere productieverhoging in bijvoorbeeld Noorwegen gekeken. Voor de langere termijn wordt gekeken naar een meer structurele oplossing in bijvoorbeeld het intensiveren van projecten in duurzame energie. Op dit moment vindt er nog geen verminderende levering vanuit Rusland plaats.

Olie
$115
Olie


Olieprijs is deze week gestegen naar het hoogste niveau sinds 2008, namelijk 115 dollar per vat Brent olie. De oliemarkt waarschuwt voor bedreiging van de energiezekerheid. Door de oorlog in Oekraïne loopt de handel vast omdat financieringen bij de banken zijn stop gezet en transportkosten stijgen. Dit weerhoudt landen er ook van om verdere sanctiemaatregelen op te leggen aan Rusland, omdat dit de interne economie te veel zou schaden. De OPEC probeert ondertussen uit te dragen dat de mondiale productie van olie niet in gevaar komt en rapporteerde deze week een stijging van 400.000 vaten per dag.

CAL-23 Elektriciteit
-6%
CAL-23 Elektriciteit


De marktprijs van elektriciteit voor CAL-23 is in deze week gedaald tot een prijs van 163 €/MWh voor BaseLoad, exclusief opslagen.

De elektriciteitsprijzen blijven echter onverminderd hoog staan. De gas- en kolenprijs zorgen voor een prijsopdrijvend effect. De daling van de prijs voor CO2 emissierechten geeft deze week echter wat verlichting. De grote volatiliteit op de markt wordt mede verklaard door het lage handelsvolume op dit moment. Door de hoge prijzen ligt de handel op de termijnmarkten nagenoeg stil, wat leidt tot grotere prijsschommelingen.

De spotmarkt voor elektriciteit is de laatste week net als die voor gas sterk opgelopen. De afgelopen dagen is er ook weinig wind geweest waardoor de uurprijs sneller stijgt op de spotmarkt. Met de lente in het vooruitzicht zouden oplopende temperaturen hier kunnen zorgen voor wat verlichting.

€64-
EUA CO2-rechten


De prijs van EUA CO₂-rechten is deze week gedaald tot 64 euro per ton CO₂. Deze prijsdaling komt omdat er minder vraag is naar CO₂-emissierechten. Marktkenners wijzen op de effecten van de afschakeling van de energie-intensieve industrie. Een marktkenner stelt dat je “met deze energieprijzen niks kunt produceren”. Dat heeft een direct effect op de economische activiteit en dus op de CO₂-uitstoot.

Wekelijkse Marktupdates

Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen in de energiemarkt maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de markt op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor je. Iedere week geven de energie-experts van Mijn Groendus een heldere update van wat er speelt in de markt. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.

Auteur: Susanne Mol
Energieconsultant bij Groendus.

Wekelijkse Marktupdates
Iedere vrijdag de Groendus Marktupdate in je inbox?

Ja, ik blijf graag op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de energiemarkt.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door