Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

940.880 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Week 4

Blijf op de hoogte van de energiemarkt met de laatste trends en ontwikkelingen.
De Transitie-update is deze week geschreven door:

Marvin Ubels
Energieconsultant bij Groendus

Week 4
Nieuwe week, nieuwe Transitie-update

De ontwikkelingen in de energiemarkten gaan razendsnel. We houden je graag wekelijks op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen via de Groendus Transitie-update. Naast alle data die je gewend bent uit onze eerdere marktupdates, is onze Transitie-update aangevuld met nieuwe, duurzame data!

De Groendus Transitie-update

Duurzame opwek

Het aandeel duurzaam opgewekte energie is afgelopen week 65% lager dan de week ervoor. Te weinig wind en zon zorgde voor deze daling. Vorige week produceerden zij nog 874 GWh energie, deze week was dat 303 GWh. Kijkend naar de afgelopen drie weken was deze week tot nu toe de slechtste week als het gaat om opwek van duurzame elektriciteit.

Energiemarktplaats

Sinds januari schrijven we in de Transitie-update ook over onze eigen Energiemarktplaats. De Energiemarktplaats is een handelsplatform voor schone energie. Het maakt voor deelnemers inzichtelijk waar de geproduceerde energie naartoe gaat of vandaan komt. Samen met onze klanten werken wij naar schone en betaalbare energie voor iedereen.

Groendus collega en portfolioanalist Boris Steenhuis deelt hier elke week de laatste ontwikkelingen. Deze week een korte introductie over het energietegoed en de prijsontwikkeling van de afgelopen week.

Prijzen op de energiemarktplaats

In deze Transitie-update delen we wekelijks prijsinformatie van de Energiemarktplaats. De onderstaande afbeelding geeft twee zaken weer:

  • De hoeveelheid duurzaam opgewekte energie die in week 4 is opgewekt, maar nog niet gelijktijdig is afgenomen. Dit is dus per direct beschikbaar voor nieuwe deelnemers.
  • De grafiek toont beschikbare vaste termijnprijzen voor gelijktijdige duurzame energie. De prijzen zijn de gemiddelde verkoopprijzen van de eigen zonnecentrales van Groendus. Deelnemers aan de Energiemarktplaats kunnen ook de prijzen inzien van alle overige opwekkers van zonne- en windenergie die zijn aangesloten.


Hoe werkt de energiemarktplaats?
Deze week: Je eigen energietegoed

Deze week wil ik jullie graag vertellen over de het energietegoed. Deelnemers op de Energiemarktplaats hebben een online energietegoed. Hiermee worden dagelijkse alle transacties tussen de afnemers en de opwekkers verrekend. Het actuele energietegoed is inzichtelijk in het deelnemersdashboard. Met stortingen kunnen deelnemers het tegoed op peil houden.

Wat zijn de voordelen van dit online energie tegoed?

  • Nieuwe deelnemers hoeven geen uitvoerige credit check te doorlopen om deelnemer te worden. Dit maakt de Energiemarktplaats laagdrempelig.
  • Aangesloten opwekkers van energie zijn dankzij het energietegoed verzekerd van snelle en correcte uitbetaling. We maken ze de energiemarkt transparant voor iedereen.
  • Dankzij het energietegoed hoeft Groendus geen opslag te berekenen voor kredietverstrekking. Makkelijk en voordeliger dus.

Meer weten? Verder lezen of demonstratie in plannen.

EPEX Spot

Minder duurzame opwek zou een een-tweetje kunnen zijn met hogere uurprijzen op de EPEX Spotmarkt. Wanneer er op bepaalde uren veel duurzame opwek is, dan daalt doorgaans de prijs. Wanneer er weinig duurzame opwek is, dan stijgen de prijzen. Het bijzondere is dat dit deze week mee is gevallen, het daggemiddelde op deze elektriciteitsmarkt was niet veel anders dan die van vorige week.

Afgelopen week schommelde de prijs op deze markt tussen de 130 en 155 €/MWh per uur, vorige week was de range 130 en 270 €/MWh per uur. De excessen waren hoger, met name op bepaalde uren, maar het daggemiddelde op deze elektriciteitsmarkt is maar 1,4 procent gestegen ten opzichte van vorige week. Deze verrassende statistiek komt voornamelijk door de gebeurtenissen op de gasmarkt.

Fundamentals

Gas

De prijzen van aardgas zijn deze week flink gedaald. Op de day-ahead gasmarkt daalde de marktprijs zelfs 9 procent ten opzichte van vorige week. Dit heeft te maken met het aanstaande zachtere weer wat in aantocht is, de goed gevulde gasbergingen en de afgeronde herstelwerkzaamheden aan de Freeport LNG exportterminal in de Verenigde Staten.

Met name het opnieuw in gebruik nemen van de LNG terminal heeft de marktprijzen doen dalen. De terminal was, vanwege een explosie, sinds 8 juni 2022 offline. Dit was een flinke aderlating als het gaat om het exporteren van LNG; de terminal vertegenwoordigt ongeveer 20 procent van de totale exportcapaciteit van de Verenigde Staten. Doordat de terminal weer in gebruik is genomen, zal het aanbod van LNG gaan stijgen waardoor de marktprijzen daalden.

Olie

De prijs van olie heeft de afgelopen week niet veel bewogen al ligt er nog een opwaarts sentiment in de markt. Het opwaartse sentiment wordt gecreëerd door China, het is namelijk de verwachting dat de vraag naar olie daar zal gaan stijgen. China is namelijk de grootste olie-importeur van de wereld en wanneer de economie weer volledig gaat draaien, na alle corona perikelen, zal de vraag en automatisch de prijs gaan stijgen.

Kolen

De marktprijs van kolen is deze week flink gedaald met 18 procent ten opzichte van vorige week; toen steeg de prijs van kolen nog met een kleine vijf procent. De redenen voor deze sterke daling zijn alom: hoog aanbod van kolen, dalende prijzen op de gasmarkt en een algehele lage vraag vanwege de tot nu toe milde winter.

CO2

De EUA CO2-rechten zijn deze week weer iets stegen naar goed 93 euro per ton CO2. Waar het stijgende sentiment vandaan komt is in de markt niet helemaal duidelijk. Het gebruik van (vervuilende) kolen- en gascentrales nam bijvoorbeeld af, maar het zou er aan kunnen liggen dat bedrijven die deze rechten moeten kopen, nu hun uitstoot over 2022 afkopen. We bevinden ons nu namelijk in de periode dat dit gebeurt, al geeft het niet een volledige verklaring voor de prijsstijging.

Termijnprijzen

Tot slot de termijnprijzen voor de komende leveringsjaren, waar er tekstueel wordt gekeken naar het eerstvolgende jaar, de CAL24. De prijzen van deze termijncontracten zijn gedaald met de markt voor elektriciteit en gas. De marktprijs voor het contract elektriciteit BaseLoad daalde met bijna tien procent naar 151,62 €/MWh, exclusief de opslagen van de energieleverancier. De marktprijs voor het gascontract daalde naar 0,60 €/m3 voor het volgende jaar, ook exclusief de opslagen van de energieleverancier.

Wat vond je van deze update?
Laat het ons weten via deze link.

Wekelijkse Transitie-updates

Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen in de energiemarkt maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de markt op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor je. Iedere week geven de energie-experts van Mijn.Groendus een heldere update van wat er speelt in de markt. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.

Auteur: Marvin Ubels
Energieconsultant bij Groendus.

Wekelijkse Transitie-updates
Iedere vrijdag de Groendus transitie-update in je inbox?

Ja, ik blijf graag op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de energiemarkt.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door