Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

940.880 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Week 6

Blijf op de hoogte van de energiemarkt met de laatste trends en ontwikkelingen.
De update wordt wekelijks geschreven door het transitie-update team:

Bob van Dijk, Marvin Ubels & Boris Steenhuis.

Week 6
Nieuwe week, nieuwe Transitie-update

De ontwikkelingen in de energiemarkten gaan razendsnel. We houden je graag wekelijks op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen via de Groendus Transitie-update.

Feedback?
We zijn benieuwd wat jij van de vernieuwde update vindt. Laat het ons weten via deze link.

De Groendus Transitie-update

Duurzame opwek

De productie van duurzaam opgewekte elektriciteit laat al een aantal weken een wisselend beeld zien, zie ook onderstaande afbeelding . In deze afbeelding is te zien dat het opgewekte volume van deze week bijna 40 procent minder is dan vorige week. Het record van dit jaar blijft staan op week 2 met 1017 GWh aan duurzaam opgewekte elektriciteit. Wat verder interessant is aan dit plaatje is de toenemende productie door zonnepanelen. Het oranje gedeelte, wat de weekproductie door zonnepanelen aangeeft, neemt gestaag toe. Een duidelijk bewijs dat de zon langzaamaan meer aanwezig is dan de afgelopen weken.

"Duurzame opwek groeit mee met toenemede vraag"
Het Internationaal Energieagentschap (IEA) heeft onlangs haar jaarlijkse analyse gepubliceerd. Hierin stelt het IEA dat hernieuwbare energiebronnen ‘’de komende drie jaar de groei van de wereldwijde elektriciteitsvoorziening domineren’’. Het IEA verwacht dat de groei van deze energiebronnen, maar ook kernenergie, gelijke tred blijven houden met de groei van de elektriciteitsvraag. De toenemende vraag naar elektriciteit verschilde wel per werelddeel, aldus het IEA.

In de Europese Unie daalde de vraag met 3,5 procent door zacht winterweer en door een (geforceerde) daling van het verbruik in de industriële sector. In India en de Verenigde Staten steeg de elektriciteitsvraag en in China bleef de vraag stabiel vanwege het harde corona-beleid in dat land.

Een feit is dat de groei van hernieuwbare energiebronnen alsmaar toeneemt. Hierom voorspelt het IEA dat het aandeel duurzame opwek in de wereldwijde energieopwekkingsmix zal stijgen naar 35 procent in 2025, in 2022 was dit 29 procent. De Europese Unie ging vorig jaar echter tegen deze wereldwijde trend in. In de EU werd er in 2022 meer gebruik gemaakt van kolen en gas doordat de opwek uit duurzame bronnen daalde door droogte en onderhoud.

Energiemarktplaats

Sinds januari schrijven we in de Transitie-update ook over onze eigen Energiemarktplaats. Groendus collega en portfolioanalist Boris Steenhuis deelt hier elke week de laatste ontwikkelingen. Deze week: Keuze uit een eigen producent op de Energiemarktplaats en de prijsontwikkeling van de afgelopen week.

Wat is de Groendus Energiemarktplaats?
De Energiemarktplaats is een handelsplatform voor schone energie. Het maakt voor deelnemers inzichtelijk waar de geproduceerde energie naartoe gaat of vandaan komt. Samen met onze klanten werken wij naar schone en betaalbare energie voor iedereen. Lees meer.

Hoeveel energie nog beschikbaar voor nieuwe deelnemers?
In week 6 is 125.000 kWh duurzame stroom opgewekt, dit nog niet gelijktijdig is afgenomen door huidige klanten. Dit is dus direct beschikbaar voor nieuwe deelnemers.

Stroomprijzen op de Energiemarktplaats
De grafiek toont beschikbare vaste termijnprijzen voor gelijktijdige duurzame energie. De getoonde prijzen per MWh zijn de gemiddelde verkoopprijzen van de eigen zonnecentrales van Groendus. Ingelogde deelnemers van de Energiemarktplaats kunnen ook de prijzen inzien van alle overige opwekkers van zonne- en windenergie die zijn aangesloten.

Keuze uit een eigen producent op de Energiemarktplaats
Elke week ook een korte toelichting over de mogelijkheden van de Energiemarktplaats. Deze week; neem stroom af van opwekkers uit je eigen buurt.

Op de Energiemarktplaats maken deelnemers onderling prijsafspraken voor de uitgewisselde stroom, dus zonder tussenkomt en marge van een traditionele energieleverancier. Deelnemers kiezen zelf met welke opwekkers of afnemers zij duurzame stroom uitwisselen. Bij het uitwisselen van duurzame stroom is het van belang dat de geproduceerde energie gelijktijdig én lokaal wordt uitgewisseld. Door zo lokaal mogelijk te kiezen verminderen we de belasting op het net en voorkomen we uiteindelijk netcongestie.

EPEX Spot

Afgelopen week schommelde de prijs op deze markt tussen de 97 en 246 €/MWh per uur, vorige week waren er zelfs momenten dat de marktprijs van elektriciteit 0 €/MWh per uur mogelijk was, uiteraard was dit op bepaalde uren en exclusief kosten zoals energiebelasting en dergelijke. Het daggemiddelde lag deze week 2,5 procent hoger dan vorige week, namelijk 142,74 €/MWh.

Fundamentals

Aan de grondslag van de elektriciteitsprijzen ligt nog altijd aardgas. Nederland is nog sterk afhankelijk van aardgas om elektriciteit te produceren. De marktprijzen van aardgas bepalen daarom voor een groot gedeelte de prijs van een kWh elektriciteit. De prijs van aardgas nam weer iets af, net zoals vorige week. De day-ahead markt toonde een gemiddelde marktprijs van 0,525 €/m3, exclusief de opslagen van de energieleverancier. De verklaringen van de daling zijn een aantal weken hetzelfde; de gasopslagen zijn goed gevuld, extreem winterweer blijft vooralsnog uit en het aanbod van LNG is constant. Dat laatste kan echter roet in het eten gooien zodra de Chinese economieweer volledig draait; China is de grootste importeur van LNG van de wereld. Wanneer dit gaat gebeuren is lastig te voorspellen maar de prijs van LNG zal stijgen zodra de vraag vanuit China ook stijgt.

De prijs van olie steeg de laatste dagen als gevolg van aanvoerproblemen en inschattingen van (opnieuw) de Chinese economie. De olieprijs steeg hierdoor naar ongeveer 80 dollar per vat, Brent olie.

De prijs van steenkool is gedaald naar 125 dollar per ton. De daling wordt voor een deel verklaart door de goed gevulde voorraden. Een eventueel koudefront zou hier verandering in kunnen brengen maar de weerdiensten melden voor de komende periode juist een stijging van de temperatuur.

De prijs om een ton CO2 uit te stoten is deze week licht gedaald, nadat die vorige week juist weer sterk steeg. Bronnen melden dat speculatieve investeerders de belangrijkste reden zijn voor de prijsstijging van vorige week. Speculatieve investeerders drijven de prijs op om vervolgens te verkopen.

Termijnprijzen

Als laatste de termijnprijzen voor de komende leveringsjaren, waar er tekstueel wordt gekeken naar het eerstvolgende jaar, de CAL24. Ook de prijzen van deze termijncontracten zijn gedaald dankzij eerdere genoemde oorzaken. De marktprijs voor het contract elektriciteit BaseLoad daalde met bijna tien procent naar 148,50 €/MWh, exclusief de opslagen van de energieleverancier. De marktprijs voor het gascontract daalde naar 0,59 €/m3 voor het volgende jaar, ook exclusief de opslagen van de energieleverancier.

Wat vond je van deze update?
Laat het ons weten via deze link.

Wekelijkse Transitie-updates

Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen in de energiemarkt maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de markt op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor je. Iedere week geven de energie-experts van Mijn.Groendus een heldere update van wat er speelt in de markt. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.

Auteurs: Bob, Marvin & Boris.
Het transitie-update team bij Groendus.

Wekelijkse Transitie-updates
Iedere vrijdag de Groendus transitie-update in je inbox?

Ja, ik blijf graag op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de energiemarkt.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door