Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

940.880 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Week 7

Blijf op de hoogte van de energietransitie met de laatste trends en ontwikkelingen.
De update wordt wekelijks geschreven door het transitie-update team:

Bob van Dijk, Marvin Ubels & Boris Steenhuis.

Week 7
Nieuwe week, nieuwe Transitie-update

De ontwikkelingen in de energiewereld gaan razendsnel. We houden je graag wekelijks op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen via de Groendus Transitie-update.

Feedback?
We zijn benieuwd wat jij van de vernieuwde update vindt. Laat het ons weten via deze link.

De Groendus Transitie-update

Duurzame opwek

Deze week begon met weinig wind en lage temperaturen in de nacht. De opwek van duurzame stroom is dan ook afgenomen met ca. 17% ten opzichte van vorige week. In de afbeelding hieronder is terug te zien dat het aandeel windenergie minder is geworden ten opzichte van week 5- en 6. Verder is te zien dat ondanks de dagen weer langer worden, het aandeel zonne-energie ongeveer gelijk is gebleven aan dat van vorige week.

In de tweede helft van de week is de wind aangetrokken. Met name vandaag (vrijdag) waait het behoorlijk (windkracht 5 op de schaal van Beufort). Deze stevige wind zal ook de komende dagen nog aan blijven houden. Dit zal de opwek van duurzame energie ten goede komen, zoals naar alle waarschijnlijkheid terug te zien zal zijn in de visuals van volgende week!

Energiemarktplaats

Sinds januari schrijven we in de Transitie-update ook over onze eigen Energiemarktplaats. Groendus collega en portfolioanalist Boris Steenhuis deelt hier elke week de laatste ontwikkelingen. Deze week: Groene en grijze stroom inzichtelijk maken en de prijsontwikkeling van de afgelopen week.

Wat is de Groendus Energiemarktplaats?
De Energiemarktplaats is een handelsplatform voor schone energie. Het maakt voor deelnemers inzichtelijk waar de geproduceerde energie naartoe gaat of vandaan komt. Samen met onze klanten werken wij toe naar schone en betaalbare energie voor iedereen. Lees meer.

Hoeveel energie is er nog beschikbaar voor nieuwe deelnemers?
In week 7 is 167.000 kWh duurzame stroom opgewekt, die nog niet gelijktijdig is afgenomen door huidige deelnemers. Dit aandeel schone energie is dus direct beschikbaar voor nieuwe Energiemarktplaats deelnemers.

Stroomprijzen op de Energiemarktplaats
De grafiek toont vaste termijnprijzen voor gelijktijdige duurzame energie. De getoonde prijzen per MWh zijn de gemiddelde verkoopprijzen van energie opgewekt met de eigen zonnecentrales van Groendus. Eenmaal ingelogd kunnen deelnemers van de Energiemarktplaats ook direct prijzen inzien van alle overige deelnemende opwekkers van zonne- en windenergie.

Groene en grijze stroom inzichtelijk maken

Schone en betaalbare energie leveren. Dat is wat we doen met de Groendus Energiemarktplaats. Dit handelsplatform voor duurzaam opgewekte stroom koppelt de groene stroom van windmolens en zonneparken direct aan bedrijven die dit rechtstreeks willen afnemen. De koppeling tussen opwekker en verbruiker is gelijktijdig; dus alleen als er schone energie wordt opgewekt wordt deze ook geleverd. Op de momenten dat er geen zonne- of windenergie koopt het platform geautomatiseerd stroom in op de dagmarkt. Voor de schone stroom spreken de afnemer en opwekker samen een vast of flexibel tarief af. Voor de grijze stroom van de dagmarkt worden de actuele marktkosten, zonder opslag, betaald.

Hoeveel van mijn verbruik was groen?

Deelnemers kunnen op de Energiemarktplaats hun verbruik inzien. Onderstaande grafiek laat de energie-inkoop van een verbruiker op de Energiemarktplaats zien. Het grijze deel geeft aan wat er grijs is ingekocht op dagmarkt EPEX. En, je raadt het al, met groen geeft de grafiek weer wat direct is ingekocht van een opwekker op de Energiemarktplaats, op momenten dat de zon scheen; in dit voorbeeld is de opwekker een zonnecentrale.

Het verbruik in onderstaande grafiek is voor 38% groen en uitstootvrij. De overige 62% is geleverd vanaf dagmarkt EPEX. Met dit inzicht kun je stappen gaan zetten om groener in te kopen. Bijvoorbeeld door ook stroom af te nemen van een windmolen die aangesloten is bij de Energiemarktplaats. Dit zal het percentage grijze energie flink verlagen.

EPEX Spot

De elektriciteitsprijzen op de spotmarkt zijn de afgelopen week vrij constant geweest; er waren geen flinke uitschieters. Het weerbeeld was bepalend in de prijszetting. De prijzen zakten licht vanwege de gedaalde gasprijzen en het aantrekken van de wind in Noordwest-Europa in het tweede deel van de week. Merkbaar is dat de wind dag en nacht een aandeel levert in de productie van schone energie, hetgeen de prijs naar beneden drukt. Verder leidt de zon voornamelijk gedurende de middaguren tot een prijsdrukkend effect.

Kijkend naar de huidige prijzen van de 'fundamentals' zullen met name kolen- en gascentrales strijden om de meest winstgevende elektriciteitsproductie. De uitkomst van deze 'strijd' hangt met name af van de prijzen van gas, steenkool en van CO2 rechten. De marges tussen gas- en kolencentrales liggen op dit moment erg dicht bij elkaar.

Fundamentals

Gas

De prijzen voor aardgas daalden begin deze week. Maandag werd zelfs de laagste prijs in zeventien maanden bereikt. Gedurende de rest van de week liep de prijs weer iets op. De stevige prijsdaling begin deze week was het gevolg van een aantal factoren. Allereerst is dit toe te schrijven aan de zachte temperaturen en harde wind in Noordwest-Europa. Verder werd de prijs gedrukt door de aanvoer van LNG en een lage vraag naar LNG vanuit Azië. Dat de prijzen vervolgens weer iets opkrabbelde, kwam met name door de voorspelling dat het in de komende periode kouder zou gaan worden. De prijs van gas staat deze vrijdagochtend op 0,504 €/m3.

Olie

De prijzen van aardolie stegen licht ten opzichte van vorige week. Kijkend naar de schommelingen in de prijzen van olie valt er geen eenduidige trend te spotten. Het sentiment op de financiële markten is positief wat er op zou kunnen wijzen dat de vraag naar olie toe zal nemen. We zien echter ook dat de voorraden in Amerika zijn aangevuld met 16 miljoen vaten. Dit zou er dan weer op kunnen wijzen dat de vraag daar afneemt.

Het is de verwachting dat er in de eerste helft van dit jaar een olie overschot zal zijn. De verwachting is dat de olieprijzen daarna weer oplopen, synchroon met de opleving van de Aziatische economie. Daarnaast zal het aanbod van olie lager worden als Rusland de productie zou verminderd als reactie op de sancties van de EU en de G7.

Kolen

In de afgelopen week is de prijs voor steenkolen gestegen met ruim 7%. De reden van deze stijging is vooralsnog onbekend. Op dit moment zijn de voorraden voldoende gevuld, verloopt de productie van steenkool volgens plan en is de vraag naar kolen relatief laag naar aanleiding van het zachte weer.

CO2

De CO2 emissieprijzen zijn in de afgelopen week gestegen met ruim 7%. Dit is onder andere het gevolg van onduidelijkheid over het toekomstige beleid aangaande CO2 rechten.

Termijnprijzen

De termijnprijzen voor elektriciteit, CAL-24 baseload, zijn in de afgelopen week licht gestegen met 1%. De prijs van het contract voor levering in 2024 staat op dit moment op 173 €/MWh. De termijnprijs voor gas, CAL-24, is in de afgelopen week gedaald met bijna 3%. De prijs voor dit contract staat op het moment van schrijven op 0,57 €/m3.

In onderstaande grafiek is te zien dat we in een redelijk stabiele marktsituatie lijken te komen. Sinds de hoge prijzen in september 2022 zien we een nagenoeg volledig dalende trend. Wel vond er nog een opleving van de prijs plaats in december 2022. Deze is toe te schrijven aan de winterse temperaturen die maand. Verder zien we dat de daling afzwakt. De prijzen zullen in de komende periode met name afhangen van de prijsontwikkeling van LNG. Deze prijsontwikkeling zal op zijn beurt weer afhangen van de vraag naar LNG vanuit Europa en Azië.

Wat vond je van deze update?
Laat het ons weten via deze link.

Wekelijkse Transitie-updates

Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen binnen de energietransitie maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de energietransitie op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor je. Iedere week geven de energie-experts van Mijn.Groendus een heldere update van wat er speelt binnen de energiewereld. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.

Auteurs: Bob, Marvin & Boris.
Het transitie-update team bij Groendus.

Wekelijkse Transitie-updates
Iedere vrijdag de Groendus transitie-update in je inbox?

Ja, ik blijf graag op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de energiemarkt.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door