Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

940.880 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Week 8

Blijf op de hoogte van de energietransitie met de laatste trends en ontwikkelingen.
De update wordt wekelijks geschreven door het transitie-update team:

Bob van Dijk, Marvin Ubels & Boris Steenhuis.

Week 8
Nieuwe week, nieuwe Transitie-update

De ontwikkelingen in de energiewereld gaan razendsnel. We houden je graag wekelijks op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen via de Groendus Transitie-update.

Feedback?
We zijn benieuwd wat jij van de vernieuwde update vindt. Laat het ons weten via deze link.

De Groendus Transitie-update

Duurzame opwek

In vergelijking met de afgelopen weken, was er deze week weer meer duurzame elektriciteit opwek. Hierbij steeg vooral het aandeel wind sterk. Hoe meer wind, hoe minder CO2 uitstoot en dat is goed voor BV Nederland. Nu gaan piekmomenten met veel duurzame opwek helaas ook gepaard met problemen. De NOS kopte afgelopen dinsdag ‘’Oproep aan bedrijven: gebruik vooral energie als er veel wind of zon is’’. De heldere oproep was afkomstig van Stedin, de netbeheerder van Zuid-Holland, Zeeland en delen van Utrecht.

Op momenten met veel wind, zon, of een combinatie daarvan, ontstaat er een enorme piekbelasting op het net. Met soms als gevolg dat het net het simpelweg niet meer aankan en windmolens of zonneparken moeten worden af- of uitgeschakeld; zonde! De huidige druk op het energienet schreeuwt om extra capaciteit, maar ook om gedragsverandering. Daarom de oproep om het net in balans te houden door elektriciteit zoveel mogelijk te gebruiken op het moment dat het wordt opgewekt. Dit noemen we gelijktijdigheid. Maar de opwek van zonne- en windenergie is wisselvallig en kent veel pieken. Dus hoe doe je dit slim? Dat lees je in onze nieuwe rubriek; de transitie tip.

Energiemarktplaats

De Groendus Energiemarktplaats is een groen alternatief en aanvulling op de huidige, overwegend grijze, elektriciteitsmarkten. Het is een termijnmarkt voor uitsluitend groene stroom, waarmee we een eerlijke marktprijs voor hernieuwbare energie creëren. Op de Energiemarktplaats handelen verbruikers en opwekkers van groene stroom rechtstreeks met elkaar, zonder de tussenkomst van een traditionele energieleverancier.

In onderstaande grafiek zie je de huidige prijzen op de Energiemarktplaats en de beschikbare, duurzame stroom die nog niet gelijktijdig is afgenomen. Én dus direct beschikbaar is voor nieuwe deelnemers. Door deelname aan de Energiemarktplaats verrijk je jouw energieportfolio op een heel laagdrempelige, financieel interessante en duurzame manier. Meer weten? Klik hier voor meer informatie.

Transitie tip

Verhoog je gelijktijdigheid met een juiste mix van zon en wind.

In het begin van deze update verwezen we naar het artikel van de NOS waarin Stedin oproept om vooral energie te gebruiken als er veel wind of zon is.
Maar hoe krijg je dat dan voor elkaar, je energieverbruik zoveel mogelijk afstemmen naar momenten dat er voldoende duurzame opwek beschikbaar is?

Gebruik de zon én de wind! Deze twee duurzame bronnen zijn complementair aan elkaar; in de zomer en overdag is er meer zon. In de winter en ’s nachts is er meer wind. Door te kiezen voor een combinatie van zonne- en windenergie heb je al een veel evenwichtiger aanbod. Je ziet dit mooi weergegeven in onderstaand energieprofiel van één van onze klanten die via onze Energiemarktplaats zowel zonne- als windenergie afneemt. Naast zon en wind is in dit voorbeeld nog een beetje grijze energie nodig. Dit aandeel kun je verkleinen met energiesturing en batterijopslag. Zo werk je stap voor stap naar 100% gelijktijdigheid.


EPEX Spot

De EPEX Spotmarkt biedt prijzen per uur aan waarbij de aangeboden prijs sterk afhankelijk is van het aanbod van elektriciteit. Op momenten met veel wind, zon of in combinatie, is het aanbod van elektriciteit hoog en dat zorgt voor lage prijzen per MWh per uur. Op momenten met weinig bedrijfseconomische activiteit en een sterk aanbod van windenergie, zoals de nachtelijke uren of het weekend, zijn de prijzen op de EPEX Spot markt laag.

In onderstaande afbeelding, de rechter grafiek, staat het prijsverloop van de EPEX van de afgelopen week. De laagste dip was afgelopen maandag om 04:00 met een prijs van 34 €/MWh, maar toen de bedrijfseconomische activiteit die dag weer toe nam, steeg de prijs naar ongeveer 100 €/MWh. In een paar uur tijd verdrievoudigde de prijs dankzij een combinatie van toenemende activiteit en lager aanbod. Dit laat dus zien dat het financieel interessant is om elektriciteit te gebruiken als het aanbod hoog is.

Fundamentals

Gas
De gasprijs is gemiddeld genomen gedaald, maar een stijging is voor volgende week wel de verwachting. Er worden namelijk koudere temperaturen verwacht wat de vraag naar gas zal doen stijgen. Verder meldt Montel dat de wereldwijde vraag naar LNG in april zal gaan toenemen doordat China en Europa meer willen gaan importeren. De industriële activiteit van China zal rond april gaan toenemen, op (ongeveer) hetzelfde moment dat Europa haar gasbergingen weer wilt gaan vullen voor de winter 2023/2024. Europa worstelt nog met het gat dat het wegvallen van het Russische gas heeft achtergelaten, LNG zal dit gat namelijk niet volledig kunnen vullen. Een manier om het gat te beperken is het verminderen van de vraag met nog eens 5% in 2023. Mocht dit niet lukken, dan zal de markt voor LNG erg krap worden.

Olie
De prijs van olie is licht gedaald, de oorzaak hiervoor lag voornamelijk in Amerika. De Amerikaanse centrale bank gaat hoogstwaarschijnlijk een rente verhoging doorvoeren wat het lenen van geld duurder maakt. Hierdoor daalt de verwachte bedrijfseconomische activiteit en daarom de vraag naar olie. De toenemende activiteit van China zal echter toenemen wat zorgde voor wat tegendruk.

CO2
De prijs van een EUA CO2-recht is licht gestegen. De prijs hiervan steeg naar € 100 per ton CO2 vanwege het verwachte herstel van Europese industrieën. De lagere prijs voor gas maakt het mogelijk dat industrieën hun productie weer gaan opschroeven. Hiernaast zijn handelaren terughoudend in het verkopen van hun CO2-rechten. Vanwege het strengere klimaatbeleid in Europa zullen er waarschijnlijk minder uitstootrechten beschikbaar zijn, hierdoor houden zij die rechten idealiter nog even vast.

Termijnprijzen

Tot slot de termijnprijzen. Ook de prijzen van deze termijncontracten zijn gedaald dankzij eerdere genoemde oorzaken, maar hier zal volgende week ook verandering in komen vanwege de lagere temperaturen. De marktprijs voor het contract elektriciteit BaseLoad daalde met een kleine vijf procent naar 143,08 €/MWh, exclusief de opslagen van de energieleverancier. De marktprijs voor het gascontract daalde naar 0,55 €/m3 voor het volgende jaar, ook exclusief de opslagen van de energieleverancier.

Wat vond je van deze update?
Laat het ons weten via deze link.

Wekelijkse Transitie-updates

Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen binnen de energietransitie maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de energietransitie op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor je. Iedere week geven de energie-experts van Mijn.Groendus een heldere update van wat er speelt binnen de energiewereld. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.

Auteurs: Bob, Marvin & Boris.
Het transitie-update team bij Groendus.

Wekelijkse Transitie-updates
Iedere vrijdag de Groendus transitie-update in je inbox?

Ja, ik blijf graag op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de energiemarkt.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door