Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

465.470 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Week 9

Blijf op de hoogte van de energietransitie met de laatste trends en ontwikkelingen.
De update wordt wekelijks geschreven door het transitie-update team:

Bob van Dijk, Marvin Ubels & Boris Steenhuis.

Week 9
Nieuwe week, nieuwe Transitie-update

De ontwikkelingen in de energiewereld gaan razendsnel. We houden je graag wekelijks op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen via de Groendus Transitie-update.

De Groendus Transitie-update

Duurzame opwek

De afgelopen week is er in zijn totaliteit 791 GWh opgewekt. Dat is 12,5% meer dan vorige week. 30% hiervan is afkomstig van duurzame energiebronnen. Deze hoeveelheid is genoeg om 264.000 huishoudens een jaar mee te voorzien van schone energie.

In de infographic zie je dat het aandeel wind en -zonne-energie redelijk in balans was. Dit kan verklaard worden aan de hand van een aantal factoren. Allereerst de stevige wind afgelopen weekend. Vervolgens ging de wind op maandag wat liggen en werd het met name erg zonnig, met als hoogtepunt woensdag. De opwekcurve was op die dag bijna perfect, met om 13.00 uur het maximale vermogen van 9,5 GW. Voor dit weekend is de prognose dat de zon zich minder vaak zal laten zien, maar dat dit wordt gecompenseerd door de wind die weer zal aantrekken.

Uit de data van Energieopwek.nl blijkt dat duurzame energiebronnen in februari samen goed waren voor 37% van de totale opwek. Toch was de maand februari een relatief slechte maand voor de productie van duurzame energie. De wind was de hele maand zwak, waardoor de productie van windenergie niet optimaal was. Hoewel het verder zonnig was, hadden we nog altijd te maken met relatief korte dagen. Om deze reden heeft de zonne-opwek niet kunnen compenseren voor de matige resultaten van windenergie.

Groene energie 'opperdepop'

Dat kopte Solar365 gisteren. Op 2 maart was het ‘Green Energy Day’; dat houdt in dat op deze dag in 2023 alle duurzame energie die we dit jaar produceren ‘op’ is, wanneer deze achter elkaar gebruikt zou worden. Omdat Nederland ieder jaar meer duurzame energie produceert, verschuift Green Energy Day steeds verder op de kalender. Alle inspanningen vanuit Groendus zijn erop gericht om Green Energy Day naar 31 december te schuiven. Wat daar verder voor nodig is? Zoveel mogelijk duurzame opwek. Plannen voor zonnepanelen voor jouw onderneming? De SDE++ subsidieronde 2023 komt eraan. Alles wat je hierover moet weten lees je hier.

Energiemarktplaats

De Groendus Energiemarktplaats is een groen alternatief en aanvulling op de huidige, overwegend grijze, elektriciteitsmarkten. Het is een termijnmarkt voor uitsluitend groene stroom, waarmee we een eerlijke marktprijs voor hernieuwbare energie creëren. Op de Energiemarktplaats handelen verbruikers en opwekkers van groene stroom rechtstreeks met elkaar, zonder de tussenkomst van een traditionele energieleverancier.

In onderstaande grafiek zie je de huidige prijzen op de Energiemarktplaats en de beschikbare, duurzame stroom die nog niet gelijktijdig is afgenomen. Én dus direct beschikbaar is voor nieuwe deelnemers. Door deelname aan de Energiemarktplaats verrijk je jouw energieportfolio op een heel laagdrempelige, financieel interessante en duurzame manier. Meer weten? Klik hier voor meer informatie.

Deze week kreeg de Groendus Energiemarktplaats er weer 7 nieuwe deelnemers bij; welkom!

Kostenstructuur: traditionele energieleverancier vs. Groendus Energiemarktplaats

Traditionele energieleveranciers zijn er bij gebaat dat er zoveel mogelijk energie wordt verkocht. Over de energie die je bij hen inkoopt betaal je namelijk opslag. Met de ontwikkeling van de Energiemarktplaats was voor ons een ding zeker: géén kostenstructuur waarbij er verdiend wordt aan de hoeveelheid energie die wordt verbruikt. We willen immers juist dat er zo min mogelijk energie wordt verbruikt.

Als je energie in- of verkoopt op de Groendus Energiemarktplaats betaal je de gebruikelijke opslag niet. In plaats daarvan betaal je een platformvergoeding. Hiermee betaal je dus alleen voor je abonnementskosten en geen marge op de hoeveelheid stroom die je opwekt of verbruikt.

Rekenvoorbeeld kostenstructuur
Hieronder zie je een voorbeeld waarin je goed het verschil kunt zien tussen de kosten van een traditionele energieleverancier en de Groendus Energiemarktplaats. In dit voorbeeld gaan we uit van een verbruik van 150MWh per maand:

  • Een traditionele energieleverancier werkt veelal met een opslag van €7 per MWh. De kosten bedragen in dat geval: 7 x 150 x 12 = €12.600,-.
  • Op de Energiemarktplaats bedragen de kosten voor een partij met dit verbruik €190,- per maand. Als alle stroom groen wordt ingekocht via het platform bedragen de kosten: 190 x 12 = €2.280,-.

In het voorbeeld zie je dat als alle stroom groen wordt ingekocht het prijsverschil met ruim €10.000 behoorlijk fors is. Daarmee is verduurzamen niet alleen goed voor de energietransitie, maar ook een manier om energie geen zorgelijke kostenpost te laten worden.

EPEX Spot

De prijzen op de EPEX Spot (dagvooruitmarkt) lieten eigenlijk de hele week hetzelfde patroon zien. De prijzen fluctueerden tussen de 100- en 200 €/MWh. De gemiddelde prijs van gisteren kwam uit op 135 €/MWh. Verder is zichtbaar dat de prijzen opliepen tijdens de ‘spitsuren’. Rond 8.00 uur ’s ochtends en 6.00 uur ’s middags lagen de prijzen op het hoogste punt. Kenmerkend voor deze uren zijn de hoge vraag en de geringe opwek uit zonnecentrales. In het midden van de nacht en rond het middaguur lagen de prijzen op het laagste punt. Kenmerkend voor deze uren zijn de lage vraag. Een uitzondering hierop was het afgelopen weekend. De prijzen zakten toen rond het middaguur tot onder de 50 €/MWh, door een combinatie van harde wind, veel zon en een lagere vraag. De verwachting is dat we dit ook aankomend weekend terug zullen zien.

Fundamentals

Aardgas

Na een korte periode van lichte stijgingen, als gevolg van een koudefront, tonen de prijzen weer een neerwaartse trend. De prijzen zijn in de afgelopen week met ruim 5% gezakt. De verwachtingen van milder weer op de middellange termijn in combinatie met de huidige niveaus van de gasvoorraden en de gestegen aanvoer van vloeibaar LNG, zorgen voor vertrouwen op de markten. Vorige week waren er zelfs dagen waarop er weer netto geïnjecteerd werd in de gasbergingen. Nog steeds is de gematigde vraag van huishoudens en de industrie zichtbaar. Voor de komende periode zal de prijs met name afhangen van het mogelijke herstel van de Chinese LNG import. Als de vraag daar toeneemt zal de mondiale concurrentie om LNG sterker worden, hetgeen de prijs zal laten stijgen.

Olie

Na een periode met voornamelijk zijwaartse prijsbewegingen zien we nu weer opwaartse druk in de prijs van olie. De Chinese economie toont tekenen van herstel sinds het versoepelen van de coronamaatregelen. De stijgende Chinese vraag kan de prijs van olie verder omhoog stuwen. De verwachting is echter wel dat dit effect pas op de langere termijn zichtbaar wordt. De prijs ligt nu op ongeveer 79 dollar voor een vat Brent olie.

Kolen

De steenkolenprijs schoof afgelopen week licht omhoog na de instorting van een steenkolenmijn in China. De activiteiten in aangelegen mijnen zijn vervolgens ook gestaakt om te inspecteren op instortingsgevaar. Toch blijft het effect hiervan gering, de voorraden in Europa zijn goed en de verwachting is niet dat de vraag de komende tijd zal toenemen.

CO2

Ten opzichte van vorige week is de prijs van een CO2 emissierecht gedaald. Gedurende de afgelopen week liep de prijs van een CO2 emissierecht iets op tot boven de 100 €/ton. Op het moment van schrijven staat de prijs op ongeveer 98 €/ton. Het is voor de markt niet geheel duidelijk welke kant de prijs van de rechten op zullen gaan. Aan de ene kant zijn er signalen dat het Repower pakket van de EU versneld doorgevoerd zal gaan worden, wat zal leiden tot een toename in CO2-vrije elektriciteitsproductie. Dat zal de vraag naar CO2 rechten doen afnemen en daarmee tevens de prijs. Aan de andere kant worden nu de jaarlijkse emissierechten toegekend aan bedrijven. Als deze bedrijven besluiten deze te verhandelen dan neemt het aanbod toe, wat vervolgens ook iets met de prijs doet. Al met al is de liquiditeit in de markt erg laag waardoor met kleinere volumes grotere prijsverschillen worden gerealiseerd.

Termijnprijzen

Als we kijken naar de grafiek voor de termijnprijzen dan zien we de sterke daling van de afgelopen maanden terug. Deze daling zette afgelopen week verder door.

De prijs voor het termijnproduct baseload elektriciteit CAL-24 staat nu op 132 €/MWh. Dit is een daling van 7,7% ten opzichte van vorige week. De prijs voor het termijnproduct voor gas, CAL-24 staat op 0,51 €/m3, een daling van 6,5% ten opzichte van vorige week.

Wat vond je van deze update?
Laat het ons weten via deze link.

Wekelijkse Transitie-updates

Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen binnen de energietransitie maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de energietransitie op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor je. Iedere week geven de energie-experts van Mijn.Groendus een heldere update van wat er speelt binnen de energiewereld. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.

Auteurs: Bob, Marvin & Boris.
Het transitie-update team bij Groendus.

Wekelijkse Transitie-updates
Iedere vrijdag de Groendus transitie-update in je inbox?

Ja, ik blijf graag op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de energiemarkt.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door