Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

465.470 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Week 10

Blijf op de hoogte van de energietransitie met de laatste trends en ontwikkelingen.
De update wordt wekelijks geschreven door het transitie-update team:

Bob van Dijk, Marvin Ubels & Boris Steenhuis.

Week 10
Nieuwe week, nieuwe Transitie-update

De ontwikkelingen in de energiewereld gaan razendsnel. We houden je graag wekelijks op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen via de Groendus Transitie-update.

De Groendus Transitie-update

Duurzame opwek

Het aandeel duurzaam opgewekte energie binnen de totale opwek viel afgelopen week tegen. Dit is voornamelijk toe te schrijven aan de milde wind. Desalniettemin was een ruime 20% van alle opgewekte energie duurzaam. De verwachting is dat dit aandeel volgende week flink zal gaan toenemen. Volgende week gaat de wind sterk aantrekken, met name op maandag. Hierdoor zal het aanbod van windenergie flink toenemen waardoor er lage uurprijzen op de EPEX SPOT-markt verwacht kunnen worden.

Energiemarktplaats

De Groendus Energiemarktplaats is een groen alternatief en aanvulling op de huidige, overwegend grijze, elektriciteitsmarkten. Het is een termijnmarkt voor uitsluitend groene stroom, waarmee we een eerlijke marktprijs voor hernieuwbare energie creëren. Op de Energiemarktplaats handelen verbruikers en opwekkers van groene stroom rechtstreeks met elkaar, zonder de tussenkomst van een traditionele energieleverancier.

In onderstaande grafiek zie je de huidige prijzen op de Energiemarktplaats en de beschikbare, duurzame stroom die nog niet gelijktijdig is afgenomen. Én dus direct beschikbaar is voor nieuwe deelnemers. Door deelname aan de Energiemarktplaats verrijk je jouw energieportfolio op een heel laagdrempelige, financieel interessante en duurzame manier. Meer weten? Klik hier voor meer informatie.

Transitie-tip

Stroom delen met elkaar via de Energiemarktplaats; dé sleutel voor de integrale energieoplossing

“De energietransitie is nu echt op stoom”; een quote uit een interessant artikel van het AD deze week. Dat is goed nieuws! Toch is er een kanttekening; met alle nieuwe duurzame opwek raakt het elektriciteitsnet steeds verder overbelast. Netbeheerders geven aan dat het onmogelijk voor hen is om dit tempo van de energietransitie bij te houden. Dus in plaats van wachten totdat het fysieke elektriciteitsnet verzwaard is, moeten we op zoek naar alternatieve oplossingen. En die zijn er!

Bijvoorbeeld door het creëren van een Smart Energy Hub (SEH) op een bedrijventerrein. Via zo’n SEH kunnen bedrijven de beschikbare netcapaciteit delen om zo de drukte op het elektriciteitsnet te omzeilen. Een combinatie van eigen opwek, het uitwisselen van stroom via de Groendus Energiemarktplaats en het slim sturen van stroom binnen dit collectief zorgt voor steeds minder afhankelijkheid van het bestaande elektriciteitsnet. Ook een batterij kan er sterk aan bijdragen dat een bedrijventerrein steeds meer grip krijgt op een eigen energievoorziening. Groendus helpt van A-Z bij de zoektocht naar, en de realisatie van, zo’n specifieke, integrale energieoplossing.

Ook andere bedrijfscollectieven die stroom met elkaar uit willen wisselen en niet fysiek met elkaar op hetzelfde bedrijventerrein zitten kunnen hiervoor terecht op de Energiemarktplaats. Hierover volgende week meer.

EPEX Spot

De gemiddelde prijs op de EPEX SPORT-markt daalde met zo’n 5% ten opzichte van vorige week. Dit zorgde voor gemiddelde uurprijzen van 127,08 €/MWh, exclusief opslagen en heffingen. De uurprijzen op deze markt zijn voor een groot deel afhankelijk van het weer, hetgeen zorgt voor prijsschommelingen. Dit kun je goed terugzien in de rechter afbeelding. Verder is zichtbaar dat de prijs op het laagste moment ongeveer 100 €/MWh bedroeg. Afgezien van een kleine piek op 6 maart, is de prijs tussen de 100 en 200 €/MWh gebleven.

Fundamentals

Gas
Ondanks de lagere temperaturen houdt de dalende trend voor gasprijzen aan. De gasprijs daalde deze week met 4% en bereikte het laagste niveau sinds de energiecrisis. De verwachting is dat de prijs van gas zal blijven dalen omdat het weer warmer aan het worden is en dus de vraag wat afneemt.

Verder stelt de Europese Commissie voor om de maatregelen voor het terugdringen van de vraag naar gas te verlengen. Het huidige doel was om vrijwillig de vraag naar gas per lidstaat te verlagen met 15%. Deze maatregel loopt deze maand af en de intentie is dus om deze te verlengen.

De reden voor de verlenging heeft te maken met het vullen van de gasopslagen. Deze opslagen zijn vorig jaar voor een aanzienlijk deel gevuld met Russisch gas. Aangezien daar vrijwel geen toegang meer toe is, moet dat worden gecompenseerd met LNG. Het aanbod van LNG is alleen niet zo groot als het toenmalige aanbod Russische gas. Het is dus van belang om zuinig met de gasvoorraden om te springen, zodat deze de kans krijgen om weer goed gevuld te raken.

Olie
De prijs van olie blijft wekelijks schommelen, vooral door de economische maatregelen die banken afkondigen om de inflatie in toom te houden. Wanneer rentes stijgen, wordt geld lenen duurder en zal de economie minder hard gaan, hetgeen invloed heeft op de olie consumptie.

CO2
De prijs van een EUA CO2-recht is licht gestegen, tot een hoogte van €103,50 per ton CO2. Deze prijsstijging had meerdere oorzaken. Bedrijven die verplicht zijn EUA CO2-rechten aan te schaffen om hun uitstoot over 2022 af te dekken zijn verplicht om deze rechten uiterlijk dit voorjaar afgekocht te hebben. Verder zorgden positieve berichten over de Europese economie en nieuws uit Frankrijk over kerncentrales voor stijgende sentimenten. Het Franse energieconcern EDF heeft namelijk gemeld dat er een scheur is ontdekt in een koelleiding bij een kernreactor. Hierdoor verwachten handelaren in CO2-rechten dat er meer beroep zal worden gedaan op gas- en kolencentrales. Elektriciteitsproductie via deze centrales zorgt voor CO2 uitstoot, hetgeen afgedekt moet worden met CO2-rechten.

Termijnprijzen

Tot slot de termijnprijzen. Ook de prijzen van termijncontracten zijn gedaald. De marktprijs voor het contract elektriciteit BaseLoad daalde met een kleine 2% naar 140,71 €/MWh, exclusief de opslagen van de energieleverancier. De marktprijs voor het gascontract daalde naar 0,49 €/m3 voor het volgende jaar, exclusief de opslagen van de energieleverancier.

Wat vond je van deze update?
Laat het ons weten via deze link.

Wekelijkse Transitie-updates

Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen binnen de energietransitie maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de energietransitie op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor je. Iedere week geven de energie-experts van Mijn.Groendus een heldere update van wat er speelt binnen de energiewereld. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.

Auteurs: Bob, Marvin & Boris.
Het transitie-update team bij Groendus.

Wekelijkse Transitie-updates
Iedere vrijdag de Groendus transitie-update in je inbox?

Ja, ik blijf graag op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de energiemarkt.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door