Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

465.470 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Week 12

Blijf op de hoogte van de energietransitie met de laatste trends en ontwikkelingen.
De update wordt wekelijks geschreven door het transitie-update team:

Bob van Dijk, Marvin Ubels & Boris Steenhuis.

Week 12
Nieuwe week, nieuwe Transitie-update

De ontwikkelingen in de energiewereld gaan razendsnel. We houden je graag wekelijks op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen via de Groendus Transitie-update.

De Groendus Transitie-update

Duurzame opwek

De hoeveelheid duurzaam opgewekte elektriciteit is deze week ongeveer 18% minder dan vorige week. Hoe dit kan ondanks de harde wind van vandaag? Dat zit als volgt. De data weergegeven in onderstaande afbeelding beslaat de periode van vorige week vrijdag tot en met gisteren. De opwekdata van vandaag zal aan bod komen in de update van volgende week. Wel kunnen we alvast verklappen dat vandaag een mooie dag is voor de productie en consumptie van duurzaam opgewekte energie. Het waait namelijk hard en de zon komt hier en daar door het wolkendek heen. Het resultaat hiervan is een ruim aanbod aan duurzame energie en interessante prijzen.

Energiemarktplaats

De Groendus Energiemarktplaats is een groen alternatief en aanvulling op de huidige, overwegend grijze, elektriciteitsmarkten. Het is een termijnmarkt voor uitsluitend groene stroom, waarmee we een eerlijke marktprijs voor hernieuwbare energie creëren. Op de Energiemarktplaats handelen verbruikers en opwekkers van groene stroom rechtstreeks met elkaar, zonder de tussenkomst van een traditionele energieleverancier.

In onderstaande grafiek zie je de huidige prijzen op de Energiemarktplaats en de beschikbare, duurzame stroom die nog niet gelijktijdig is afgenomen. Én dus direct beschikbaar is voor nieuwe deelnemers. Door deelname aan de Energiemarktplaats verrijk je jouw energieportfolio op een heel laagdrempelige, financieel interessante en duurzame manier. Meer weten? Klik hier voor meer informatie.

Transitie-tip

Word je eigen, groene energieleverancier!

Waarom energie inkopen bij een energieleverancier als je er zelf ook een kunt worden? Zo weet je precies waar je stroom vandaan komt én maak je optimaal gebruik van je eigen opwek.

Klinkt goed toch? Maar hoe gaat dit precies in zijn werk? Dat zit als volgt. Ondernemers met meerdere vestigingen die bijvoorbeeld op één locatie zelf energie opwekken kunnen dit via de Groendus Energiemarktplaats verdelen over de verschillende vestigingen. Ideaal als bijvoorbeeld niet al je locaties geschikt zijn om zelf energie op te wekken en je toch je eigen stroom wilt gebruiken.

Een voorbeeld uit de praktijk

Zestien jaar geleden startte Hedin Automotive (toen nog Stern) met het optimaliseren van haar energiehuishouding. Na het plaatsen van slimme meters en het creëren van goed, real-time inzicht werden de eerste serieuze besparingen gerealiseerd en verschoof de focus meer naar verduurzamen. Zij wilden weten waar hun energie vandaan kwam. Het zelf opwekken van energie om dit vervolgens te verdelen over de verschillende vestigingen bleek een perfecte oplossing voor het autobedrijf. Hierdoor maken zij nu optimaal gebruik van hun zelf opgewekte zonne-energie en hebben ze grip op de energiekosten. Hedin Automotive is daarmee dus haar eigen, groene energieleverancier. Benieuwd? Bekijk onderstaand de video.

Bekijk de video: Hedin Automotive

EPEX Spot

De prijs voor een MWh elektriciteit is vandaag voor het eerst in 2023 een aantal uren negatief. Het dieptepunt van -11,40 €/MWh zal bereikt worden om 13:00 uur. Maar ook daarbuiten is het interessant om elektriciteit te verbruiken. Vanaf 11:00 uur liggen de prijzen namelijk al op 11:00 al 0,0 €/MWh.

Daarnaast waren deze week ook de prijzen op de EPEX gunstig. Het daggemiddelde lag op 74,62 €/MWh en daalde op bepaalde uren zelfs naar 32,46 €/MWh. Het dynamisch omgaan met afname van stroom kan financieel interessant zijn in een periode als deze. Dit draagt namelijk bij aan het terugdringen van piekbelastingen op de netten van netbeheerders.

Fundamentals

Aardgas

De prijs van aardgas schommelde deze week rond de 0,42 €/m3. Dat is weer lager dan vorige week; het laagste niveau sinds augustus 2021. Reden voor deze prijsdaling is het (verwachte) einde van de winter en de redelijk goed gevulde gasbergingen. Of verdere prijsdalingen op komst zijn, is nog maar de vraag. Bronnen melden namelijk dat er een bodemprijs is bereikt om LNG import aantrekkelijk te houden; er moet immers worden geconcurreerd om LNG met Azië. Als de prijs voor aardgas namelijk verder daalt, dan komen de LNG tankers niet meer naar Europa, hetgeen de prijs weer opdrijft.

Olie

De prijs van olie blijft onder druk staan door onrust in de bankensector. Als de onrust rond banken resulteert in een vertrouwenscrisis, dan zullen banken minder snel geld uitlenen. Vervolgens kan de economische groei een knauw krijgen, wat ervoor zorgt dat de vraag naar grondstoffen (olie) afneemt. Om hier tijdig op dit mogelijke scenario te kunnen anticiperen, passen handelaren en beleggers hun posities alvast.

CO2

De prijs van een EUA CO2-recht blijft fluctueren. Wanneer er veel fossiele brandstof nodig is om elektriciteit te produceren, is de vraag naar CO2-rechten hoog; de uitstoot van CO2 moet namelijk worden afgedekt door middel van deze rechten. Maar wanneer het aandeel van fossiele brandstof klein is, zoals vandaag, daalt de prijs van een CO2-recht drastisch. Daarom blijven de prijzen dus schommelen.

Termijnprijzen

Zoals al even kort de revue passeerde, zijn de constante dalingen op de korte termijn gunstig. Voor de middellange termijn is het helaas een iets ander verhaal. Zo staat de prijs van elektriciteit voor CAL24 onder druk doordat er in Frankrijk nu al sprake is van droogte. Frankrijk is met haar kerncentrales een belangrijke exporteur van elektriciteit. Door de droogte kampen deze centrales echter met een tekort aan koelwater. Bovendien zijn er bij een aantal centrales corrosieproblemen gedetecteerd, hetgeen resulteert in uitschakeling. De prijs van een MWh Baseload elektriciteit voor CAL24 is gestegen naar 130,52 €/MWh, exclusief de opslagen van de energieleverancier. De prijs van gas voor CAL24 is minimaal gestegen naar 0,50 €/m3, exclusief opslagen.

Wat vond je van deze update?
Laat het ons weten via deze link.

Wekelijkse Transitie-updates

Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen binnen de energietransitie maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de energietransitie op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor je. Iedere week geven de energie-experts van Mijn.Groendus een heldere update van wat er speelt binnen de energiewereld. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.

Auteurs: Bob, Marvin & Boris.
Het transitie-update team bij Groendus.

Wekelijkse Transitie-updates
Iedere vrijdag de Groendus transitie-update in je inbox?

Ja, ik blijf graag op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de energiemarkt.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door