Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

465.470 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Week 13

Blijf op de hoogte van de energietransitie met de laatste trends en ontwikkelingen.
De update wordt wekelijks geschreven door het transitie-update team:

Bob van Dijk, Marvin Ubels & Boris Steenhuis.

Week 13
Nieuwe week, nieuwe Transitie-update

De ontwikkelingen in de energiewereld gaan razendsnel. We houden je graag wekelijks op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen via de Groendus Transitie-update.

De Groendus Transitie-update

Duurzame opwek

De verwachting uit de vorige transitie-update is uitgekomen; deze week was er een stevige toename in de productie van duurzame energie. Ten opzichte van vorige week is er ruim 33% meer energie duurzaam opgewekt. Vooral het aandeel windenergie opgewekt op land (donkerblauwe gedeelte in de visual) is ten opzichte van vorige week hard gestegen. Op 24- en 27 maart werd er dermate veel duurzame energie geproduceerd dat kolen- en gascentrales minimaal benut hoefde te worden. Goed nieuws, omdat hiermee ook minder CO2 wordt uitgestoten. Bovendien zorgde de ruime opwek van duurzame energie ook voor gunstige energieprijzen. Ook fijn voor de portemonnee dus!

duurzame_opwek13

Energiemarktplaats

De Groendus Energiemarktplaats is een groen alternatief en aanvulling op de huidige, overwegend grijze, elektriciteitsmarkten. Het is een termijnmarkt voor uitsluitend groene stroom, waarmee we een eerlijke marktprijs voor hernieuwbare energie creëren. Op de Energiemarktplaats handelen verbruikers en opwekkers van groene stroom rechtstreeks met elkaar, zonder de tussenkomst van een traditionele energieleverancier.

In onderstaande grafiek zie je de huidige prijzen op de Energiemarktplaats en de beschikbare, duurzame stroom die nog niet gelijktijdig is afgenomen. Én dus direct beschikbaar is voor nieuwe deelnemers. Door deelname aan de Energiemarktplaats verrijk je jouw energieportfolio op een heel laagdrempelige, financieel interessante en duurzame manier. Meer weten? Klik hier voor meer informatie.

wk13EMP

Transitie-tip

Benut je kansen, overweeg een solarcarport!
Wist je dat in Nederland ruim 25km2 parkeerterrein geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen? Dit is een oppervlakte zo groot als de stad Leiden. Met een ruime meerderheid stemde de tweede kamer deze week voor het verplichten van zonnepanelen boven deze parkeerterreinen.

Maak van deze aankomende verplichting een kans met je eigen solarcarport; een overdekking voor je parkeerterrein, verrijkt met zonnepanelen. Auto’s staan hieronder veilig en droog en kunnen bovendien direct opgeladen worden met je zelf-opgewekte zonnestroom.

heb je interesse om te verduurzamen met je parkeerterrein? We helpen je graag van A-Z met alle voorbereidingen en de uitvoering van deze interessante verduurzamingsslag.

EPEX Spot

Wederom op sommige momenten negatieve prijzen op de EPEX Sport Markt deze week. Gemiddeld bedroeg de prijs voor 1MWh €81,19 exclusief opslagen en heffingen. Verder werd deze week wederom gekenmerkt door schommelingen; de prijzen fluctueerden tussen de 20,02 €/MWh en 189 €/MWh. Hoewel negatieve prijzen veelal voorkomen op ongunstige momenten, zoals in de nacht of vroeg in de ochtend, was dat deze week niet het geval. Zo kwamen de prijzen bijvoorbeeld op maandagmiddag tussen 12:00- en 17:00 uur onder het nulpunt uit.

epexwk13

Fundamentals

Aardgas

Morgen begint de zogeheten gaszomer in Europa. En we kunnen alvast verklappen: die begint positief. Zeker als we het afsteken tegen dezelfde tijd vorig jaar. Toen waren de gasvoorraden namelijk zeer minimaal gevuld. Op dit moment zijn de gasvoorraden voller dan normaal en worden ze nog altijd bijgevuld. De reden hierachter? De harde wind gedurende de winter zorgde mede voor een ruime productie van duurzame energie. Dit zorgde er op zijn beurt voor dat er aanzienlijk minder gas nodig was om grijze energie mee te produceren. Het eindresultaat hiervan is dat de rust op de gasmarkt enigszins is wedergekeerd.

Echter, zijn we er nog niet. Om goed voorbereid de winter van 2023/2024 in te gaan moeten de voorraden verder aangevuld worden. Op dit moment is de gasvoorraad voor zo’n 60% gevuld, wat verder opgehoogd moet worden naar zo’n 80%. Gelukkig is er nog voldoende tijd om dit voor elkaar te krijgen. Ook een fijn vooruitzicht is dat scenario’s zoals afgelopen juli en augustus waarschijnlijk uit zullen blijven. Toen besloten veel EU-landen om massaal gas in te kopen, hetgeen zorgde voor historisch hoge prijzen. Hoewel de prijzen gelukkig gezakt zijn sindsdien, liggen ze nog steeds relatief hoog. De gasprijs voor de korte termijncontracten ligt nu op 0,423 €/m3, ten opzichte van ca. 0,20 €/m3 voor de energiecrisis.

Olie

De prijs van olie blijft ook deze week onder druk staan door de onrust in de bankensector. Het gunstige nieuws daarentegen is dat experts verwachten dat deze onrust niet zal leiden tot een nieuwe financiële crisis. Een belangrijk signaal hiervoor is de prijsrally die nu gaande is op de aandelenmarkt. Verder wordt verwacht dat het economische herstel van China doorzet. Al met al steeg de prijs van een vat Brent olie deze week met ruim 3% tot 75 dollar per vat.

CO2

De prijs van een EUA CO2-recht blijft schommelen. Echter, nijgen de ontwikkelingen meer naar een stijgende- dan dalende trend. Het optimisme op de financiële markten geeft namelijk het signaal dat bedrijfseconomische activiteiten toe zullen gaan nemen. Daarvoor is meer stroom en gas nodig, hetgeen op zijn beurt ook voor meer uitstoot zal zorgen. Daarnaast ligt ook een besluit van de Europese Commissie ten grondslag aan het stijgende sentiment. Afgelopen week werd namelijk besloten om CO2 rechten voor de toekomst alvast te gaan veilen, om met de opbrengsten hiervan duurzame initiatieven te financieren. De Europese Commissie verwacht hiermee ongeveer € 8 miljard op te halen voor de financiering van RepowerEU.

fundamentalswk13

Termijnprijzen

In tegenstelling tot de prijzen voor de korte termijncontracten, zijn de prijzen voor de lange termijn contracten weer iets gestegen. De grootste boosdoeners waren ditmaal de stakingen in Frankrijk en corrosieproblemen met Franse kerncentrales. De risicopremies voor de lange termijn zijn als gevolg van voornoemde problematiek hoger dan voor de korte termijn. Al met al is de prijs van elektriciteit BaseLoad CAL24 ongeveer hetzelfde gebleven als vorige week. De prijs van gas CAL24 is met een aantal procent gestegen tot 0,52 €/m3, exclusief opslagen en heffingen.

termijnprijzenwk13

Groendus Inspiratiesessies

Kom alles te weten over:

  • Het energiesysteem van de toekomst (24 april)
  • Grip op duurzame mobiliteit (17 mei)

Schrijf je via deze link in voor onze aankomende inspiratiesessies.

Wekelijkse Transitie-updates

Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen binnen de energietransitie maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de energietransitie op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor je. Iedere week geven de energie-experts van Mijn.Groendus een heldere update van wat er speelt binnen de energiewereld. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.

Auteurs: Bob, Marvin & Boris.
Het transitie-update team bij Groendus.

Wekelijkse Transitie-updates
Iedere vrijdag de Groendus transitie-update in je inbox?

Ja, ik blijf graag op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de energiemarkt.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door