Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

465.470 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Week 15

Blijf op de hoogte van de energietransitie met de laatste trends en ontwikkelingen.
De update wordt wekelijks geschreven door het transitie-update team:

Bob van Dijk, Marvin Ubels & Boris Steenhuis.

Week 15
Nieuwe week, nieuwe Transitie-update

De ontwikkelingen in de energiewereld gaan razendsnel. We houden je graag wekelijks op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen via de Groendus Transitie-update.

De Groendus Transitie-update

Duurzame opwek

De afgelopen week is er 929 GWh aan duurzame stroom opgewekt. Je kunt dit vergelijken met het gemiddelde jaarverbruik van ongeveer 310.000 huishoudens. Daarmee komt de totale duurzame opwek op iets minder uit dan vorige week. Verder was vorige week de verhouding tussen wind- en zonne-energie precies 50% om 50%. Afgelopen week lag die verhouding net een beetje anders; de zon leverde wat minder opwek op, waar de wind juist voor meer opwek zorgde.

Energiemarktplaats

De Groendus Energiemarktplaats is een groen alternatief en aanvulling op de huidige, overwegend grijze, elektriciteitsmarkten. Het is een termijnmarkt voor uitsluitend groene stroom, waarmee we een eerlijke marktprijs voor hernieuwbare energie creëren. Op de Energiemarktplaats handelen verbruikers en opwekkers van groene stroom rechtstreeks met elkaar, zonder de tussenkomst van een traditionele energieleverancier.

In onderstaande grafiek zie je de huidige prijzen op de Energiemarktplaats en de beschikbare, duurzame stroom die nog niet gelijktijdig is afgenomen. Én dus direct beschikbaar is voor nieuwe deelnemers. Door deelname aan de Energiemarktplaats verrijk je jouw energieportfolio op een heel laagdrempelige, financieel interessante en duurzame manier. Meer weten? Klik hier voor meer informatie.

EPEX spot

Dankzij het mooie weer is de gemiddelde prijs op de EPEX Spot markt gedaald tot een prijs van 76,85 €/MWh, exclusief de opslagen van de energieleverancier; een daling van 40%. Deze lage prijs is het gevolg van een lagere vraag naar elektriciteit tijdens het paasweekend en de ruime hoeveelheid duurzame opgewekte energie. Ook deze week was er weer sprake van negatieve prijzen. Bijvoorbeeld op maandag om om 14.00, dinsdag om 13.00 en donderdag van 13.00 tot 15.00.

Fundamentals

Gas

De prijs van gas zal op de korte termijn rond de 0,42 €/m3 blijven schommelen. Deze prijs zal momenteel voornamelijk beïnvloed worden door factoren zoals temperatuur en windsterkte. Zo begon april bijvoorbeeld een stuk kouder dan verwacht, hetgeen de prijs enigszins opdreef. Echter heeft het de afgelopen week stevig gewaaid, wat de prijs juist weer deed dalen.

Olie

Een vat Brent olie is de afgelopen week weer iets in prijs gestegen. De directe oorzaken zijn de dalende Amerikaanse voorraden, stijgende Chinese import en de productiebeperking die vorige week door de OPEC is ingevoerd.

Kolen

De situatie op de kolenmarkt is ongewijzigd; hoge voorraden in combinatie met een lage vraag zorgen al weken voor een dalende trend.

CO2

De CO2-markt is al weken volatiel en dat zal nog wel even blijven. Eind april moet namelijk iedereen die verplicht is om EUA CO2-rechten af te kopen, haar CO2-uitstoot over 2022 hebben afgedicht. Dit zorgt voor een hoge last-minute vraag. Daarnaast zorgt ook het geringe aanbod van deze rechten voor schommelingen in de prijs.


Termijnprijzen


De prijzen van elektriciteit en gas voor 2024, 2025 en 2026 blijven onder druk staan. Dit heeft ermee te maken dat er blijvende zorgen zijn over hoe de winter van 23/34 in Europa eruit komt te zien zonder Russisch gas. De markt is namelijk nog niet gerust op een constante toevoer van LNG omdat er moet worden geconcurreerd met Azië. Dit zorgt er vervolgens voor dat de gasprijs voor CAL24 ruim 0,10 €/m3 hoger is dan de gasprijs voor de korte termijn.

Op de markt van elektriciteit is er op de lange termijn (nog steeds) onzekerheid over de Franse nucleaire centrales. Door aanhoudende stakingen worden herstelwerkzaamheden uitgesteld, hetgeen ten koste gaat van de productie. De prijs van een BaseLoad CAL24 is daardoor opnieuw gestegen, ditmaal tot 140,10 €/MWh, exclusief de opslagen van de energieleverancier.

Wekelijkse Transitie-updates

Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen binnen de energietransitie maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de energietransitie op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor je. Iedere week geven de energie-experts van Mijn.Groendus een heldere update van wat er speelt binnen de energiewereld. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.

Auteurs: Bob, Marvin & Boris.
Het transitie-update team bij Groendus.

Wekelijkse Transitie-updates
Iedere vrijdag de Groendus transitie-update in je inbox?

Ja, ik blijf graag op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de energiemarkt.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door