Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

465.470 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Week 17

Blijf op de hoogte van de energietransitie met de laatste trends en ontwikkelingen.
De update wordt wekelijks geschreven door het transitie-update team:

Bob van Dijk, Marvin Ubels & Boris Steenhuis.

Week 17
Nieuwe week, nieuwe Transitie-update

De ontwikkelingen in de energiewereld gaan razendsnel. We houden je graag wekelijks op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen via de Groendus Transitie-update.

De Groendus Transitie-update

Duurzame opwek

De hoeveelheid duurzaam opgewekte stroom lag deze week lager dan de afgelopen periode. Deze week kwam de totale duurzame opwek uit op 862 GWh. De zon was de grootste producent van de opgewekte elektriciteit, kort opgevolgd door wind. Afgelopen week was 43% van alle elektriciteit was duurzaam opgewekt.

Energiemarktplaats

De Groendus Energiemarktplaats is een groen alternatief en aanvulling op de huidige, overwegend grijze, elektriciteitsmarkten. Het is een termijnmarkt voor uitsluitend groene stroom, waarmee we een eerlijke marktprijs voor hernieuwbare energie creëren. Op de Energiemarktplaats handelen verbruikers en opwekkers van groene stroom rechtstreeks met elkaar, zonder de tussenkomst van een traditionele energieleverancier.

In onderstaande grafiek zie je de huidige prijzen op de Energiemarktplaats en de beschikbare, duurzame stroom die nog niet gelijktijdig is afgenomen. Én dus direct beschikbaar is voor nieuwe deelnemers. Door deelname aan de Energiemarktplaats verrijk je jouw energieportfolio op een heel laagdrempelige, financieel interessante en duurzame manier. Meer weten? Klik hier voor meer informatie.

EPEX spot

De EPEX spot had de afgelopen week een stabiel en terugkerend patroon. In de ochtend en avonduren waren de duurste momenten om stroom af te nemen, waar het juist overdag in de middag een stuk voordelig was. De gemiddelde prijs was deze week 94,99 €/MWh, 15 procent lager dan de week ervoor.

Fundamentals

Gas

De gasmarkt was ook deze week comfortabel en zorgde daarmee voor een lage korte termijn prijs. Dit is voornamelijk te danken aan de goed gevulde gasopslagen, namelijk ongeveer 60 procent, en de lagere vraag. De prijs van gas was deze week een aantal procenten gedaald tot 0,383 €/m3 exclusief de opslagen van de energieleverancier.

Olie

De prijs van olie bleef deze week onderhevig aan sturing vanuit de OPEC landen. De OPEC besloot namelijk haar productietargets te gaan verlagen. Verder kijkt de markt nog sterk naar de heroplevende economie in China, dat zal ook een grote meespelende factor zijn voor de olie prijs.

CO2

De prijs van de EUA CO2-rechten daalde deze week met ongeveer zes procent tot 90 €/ton CO2.

Termijnprijzen

De CAL24 en CAL 25 termijnprijzen elektriciteit zijn de afgelopen week met een aantal procenten gedaald. De verklaring hiervan zit in de beschikbaarheid van Franse nucleaire centrales; die zijn namelijk toegenomen. Verder hebben de gedaalde CO2 prijzen ook meegeholpen aan de prijsdaling. De prijs van elektriciteit BaseLoad daalde naar 132,59 €/MWh exclusief de opslagen van de energieleverancier.

De prijs van gas voor CAL24 en CAL25 zijn gestegen naar 0,56 €/m3, een stuk hoger dan de korte termijnprijs van 0,383 €/m3.

Wekelijkse Transitie-updates

Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen binnen de energietransitie maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de energietransitie op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor je. Iedere week geven de energie-experts van Mijn.Groendus een heldere update van wat er speelt binnen de energiewereld. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.

Auteurs: Bob, Marvin & Boris.
Het transitie-update team bij Groendus.

Wekelijkse Transitie-updates
Iedere vrijdag de Groendus transitie-update in je inbox?

Ja, ik blijf graag op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de energiemarkt.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door