Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

465.470 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Week 19

Blijf op de hoogte van de energietransitie met de laatste trends en ontwikkelingen.
De update wordt wekelijks geschreven door het transitie-update team:

Bob van Dijk, Marvin Ubels & Boris Steenhuis.

Week 19
Nieuwe week, nieuwe Transitie-update

De ontwikkelingen in de energiewereld gaan razendsnel. We houden je graag wekelijks op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen via de Groendus Transitie-update.

De Groendus Transitie-update

Duurzame opwek

Ten opzichte van afgelopen week viel de hoeveelheid duurzaam opgewekte energie flink tegen. In totaal werd er 545 GWh duurzaam opgewekt. Hoeveel dit is? Je kan deze hoeveelheid vergelijken met het gemiddelde jaarverbruik van 182.000 huishoudens. Als we de opwek van deze- en vorige week vergelijken, wordt een daling van maar liefst 40,1% zichtbaar. De verklaring voor deze daling is dat het de afgelopen week overwegend bewolkt was en er sprake was van relatief milde wind. Naar verwachting zal de duurzame opwek in de komende week weer toenemen. De wind zal wat aantrekken en de zon zal wat vaker van zich laten zien.

Energiemarktplaats

De Groendus Energiemarktplaats is een groen alternatief en aanvulling op de huidige, overwegend grijze, elektriciteitsmarkten. Het is een termijnmarkt voor uitsluitend groene stroom, waarmee we een eerlijke marktprijs voor hernieuwbare energie creëren. Op de Energiemarktplaats handelen verbruikers en opwekkers van groene stroom rechtstreeks met elkaar, zonder de tussenkomst van een traditionele energieleverancier.

In onderstaande grafiek zie je de huidige prijzen op de Energiemarktplaats en de beschikbare, duurzame stroom die nog niet gelijktijdig is afgenomen. Én dus direct beschikbaar is voor nieuwe deelnemers. Door deelname aan de Energiemarktplaats verrijk je jouw energieportfolio op een heel laagdrempelige, financieel interessante en duurzame manier. Meer weten? Klik hier voor meer informatie.

EPEX spot

De prijzen op de EPEX Sportmarkt schoten deze week met 15,1% omhoog, ten opzichte van vorige week. De reden achter deze stijging is de relatief lage opwek van duurzame energie deze week. Uiteindelijk kwam de gemiddelde dagprijs net boven de €110/MWh uit. Met de zomer voor de deur is de verwachting dat de prijzen op de EPEX Sportmarkt de komende periode weer zullen dalen.

Fundamentals

Aardgas
Met de winter achter ons en zomerse weersomstandigheden in aantocht, is de vraag naar gas gestagneerd. Daarnaast is de vraag naar gas vanuit Azië lager dan verwacht. Dit resulteert in prijsdalingen op korte termijn.

Olie
De olieprijzen zijn deze week gestegen met 3,12%. Ondanks deze stijging liggen de prijzen nog steeds een stuk onder het niveau van een maand geleden. Dit heeft voornamelijk te maken met de rentestijging. Door de rentestijging neemt de economische groei af, hetgeen weer samenhangt met de olieprijzen.

Steenkool
De prijzen voor steenkool zijn deze week flink gedaald. Alhoewel hier geen eenduidige reden voor te geven is, zou een mogelijke verklaring te maken kunnen hebben met het verband tussen de steenkool- en gasprijzen. Doordat gascentrales vaak de voorkeur krijgen om aan te blijven boven kolencentrales, zal de vraag naar kolen lager blijven. Dit heeft op zijn beurt weer een drukkend effect op de prijs.

CO2
Na een periode gekenmerkt door dalingen, is de prijs voor CO2-rechten afgelopen week gestegen met 4,39%. Dit heeft mogelijk te maken met de lage steenkoolprijzen. Deze maken kolencentrales namelijk aantrekkelijker voor elektriciteitsproductie. En hoe meer grijze stroom er geproduceerd wordt, hoe meer rechten er afgekocht moeten worden.


Termijnprijzen

De prijzen voor de lange- en korte termijn beginnen steeds verder van elkaar af te wijken. Waar bijvoorbeeld de gasprijs voor de korte termijn rond de 0,336 €/m3 ligt, valt de gasprijs voor de lange termijn ruim 0,20 €/m3 hoger uit. De markt maakt zich dus weinig zorgen over het aanbod van gas op de korte termijn. Voor de langere termijn zijn er echter wel enige zorgen, hetgeen zorgt voor hogere risicopremies. De gasprijs voor CAL24 kwam deze week uit op 0,55 €/m3 exclusief de opslagen van de leverancier.

De situatie met betrekking tot elektriciteit volgt een nagenoeg identiek patroon. De prijzen op de EPEX Spot lagen de afgelopen week rond de 110 €/MWh, waar de lange termijn prijzen ongeveer 30 €/MWh hoger uitvielen. Dit heeft nog steeds te maken met de situatie in Frankrijk. Analisten kwamen deze week naar buiten met de verwachting dat de Franse nucleaire centrales minder zullen opwekken dan verwacht. Dit komt door de corrosieproblemen en onderhoudsachterstanden. Zolang deze situatie aanblijft, blijven de prijzen voor de langere termijn hoger. De prijs van BaseLoad elektriciteit CAL24 is deze week iets gestegen naar 133,50 €/MWh, exclusief de opslagen van de leverancier.


Wekelijkse Transitie-updates

Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen binnen de energietransitie maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de energietransitie op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor je. Iedere week geven de energie-experts van Mijn.Groendus een heldere update van wat er speelt binnen de energiewereld. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.

Auteurs: Bob, Marvin & Boris.
Het transitie-update team bij Groendus.

Wekelijkse Transitie-updates
Iedere vrijdag de Groendus transitie-update in je inbox?

Ja, ik blijf graag op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de energiemarkt.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door