Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

465.470 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Week 20

Blijf op de hoogte van de energietransitie met de laatste trends en ontwikkelingen.
De update wordt wekelijks geschreven door het transitie-update team:

Bob van Dijk, Marvin Ubels & Boris Steenhuis.

Week 20
Nieuwe week, nieuwe Transitie-update

De ontwikkelingen in de energiewereld gaan razendsnel. We houden je graag wekelijks op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen via de Groendus Transitie-update.

De Groendus Transitie-update

Duurzame opwek

De zon heeft in de afgelopen week veel geschenen en is de wind in vergelijking met voorgaande weken ook meer gaan aantrekken. Deze ontwikkelingen zijn erg positief geweest voor de duurzame opwek. In totaal is er 1040 GHW aan duurzame energie opgewekt. Dat is een stijging van maar liefst 91,0% ten opzichte van vorige week. Wat mooi is om te zien, is dat de duurzame opwek van afgelopen week 48,8% is, van de totale opwek. Vorige week was dat aandeel maar 31,0%. Met de zomer steeds meer in opkomst zal deze trend naar verwachting alleen nog maar stijgen.

Energiemarktplaats

De Groendus Energiemarktplaats is een groen alternatief en aanvulling op de huidige, overwegend grijze, elektriciteitsmarkten. Het is een termijnmarkt voor uitsluitend groene stroom, waarmee we een eerlijke marktprijs voor hernieuwbare energie creëren. Op de Energiemarktplaats handelen verbruikers en opwekkers van groene stroom rechtstreeks met elkaar, zonder de tussenkomst van een traditionele energieleverancier.

In onderstaande grafiek zie je de huidige prijzen op de Energiemarktplaats en de beschikbare, duurzame stroom die nog niet gelijktijdig is afgenomen. Én dus direct beschikbaar is voor nieuwe deelnemers. Door deelname aan de Energiemarktplaats verrijk je jouw energieportfolio op een heel laagdrempelige, financieel interessante en duurzame manier. Meer weten? Klik hier voor meer informatie.

EPEX spot

Na een mooie week achter de rug te hebben en zelfs negatieve energietarieven in het afgelopen weekend, is de EPEX Spotmarkt zoals verwacht fors gedaald. De gemiddelde dagprijs was 86,39€/MWh. Dat is in vergelijking met vorige week een daling van 21,5%. Dit heeft alles te maken met de hoeveelheid opwek van duurzame energie. De EPEX Spotmarkt zal met de verwachte stijgende trend van de duurzame opwek, in de komende periode juist meer dalen.

Fundamentals

Aardgas
De gasprijzen zijn ten opzichte van vorige week behoorlijk gedaald met maar liefst 14,12%. Doordat de temperaturen buiten steeds meer toenemen, zal de vraag naar gas meer afnemen. Echter zullen de forse prijsdalingen van de gasprijzen mogelijk stagneren, doordat de gastoevoer vanuit Noorwegen wegens onderhoud zal afnemen.

Olie
De olieprijzen zijn deze week weer gestegen met 1,76%. Echter is het prijsniveau van olie nog steeds een stuk lager dan een maand geleden. Dit heeft te maken met de negatieve vooruitzichten van de economie. Het IEA waarschuwt dat de vraag het aanbod eind dit haar met ongeveer twee miljoen vaten zal overschrijden.

Steenkool
Met een daling van wel 8,73% ten opzichte van vorige week is de prijs van steenkool nu 109,10€/ton.

CO2
Net als vorige week zijn de CO2-rechten weer wat gestegen. Met een stijging van 1,71% staan de CO2-rechten nu op een prijs van 94,15€/ton. Dat betekend dat de prijs nu alweer hoger is dan een maand geleden rond deze tijd.

Termijnprijzen

Een interessante ontwikkeling met betrekking tot de termijnprijzen, is dat alle prijzen in tegenstelling tot vorige week een dalende trend laten zien. Dat neemt alleen niet weg dat de prijzen op lange termijn nog steeds een stuk hoger liggen dan de prijzen op korte termijn. De Baseload elektriciteit CAL24 is gedaald naar 121,99€/MWh. De gasprijs voor CAL24 staat nu op 0,48€/m3. Ten opzichte van vorige week is dat een daling van 0,07€/m3. De voornaamste reden voor de forse daling van de termijnprijzen is de lager wordende risicopremie.

Wekelijkse Transitie-updates

Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen binnen de energietransitie maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de energietransitie op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor je. Iedere week geven de energie-experts van Mijn.Groendus een heldere update van wat er speelt binnen de energiewereld. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.

Auteurs: Bob, Marvin & Boris.
Het transitie-update team bij Groendus.

Wekelijkse Transitie-updates
Iedere vrijdag de Groendus transitie-update in je inbox?

Ja, ik blijf graag op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de energiemarkt.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door