Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

465.470 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Week 21

Blijf op de hoogte van de energietransitie met de laatste trends en ontwikkelingen.
De update wordt wekelijks geschreven door het transitie-update team:

Bob van Dijk, Marvin Ubels & Boris Steenhuis.

Week 21
Nieuwe week, nieuwe Transitie-update

De ontwikkelingen in de energiewereld gaan razendsnel. We houden je graag wekelijks op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen via de Groendus Transitie-update.

De Groendus Transitie-update

Duurzame opwek

Net als vorige week is het steeds meer voelbaar dat de zomer eindelijk op komst is. Met een stijging van 13%, ten opzichte van vorige week, is er deze week in totaal 1.192 GWh aan elektriciteit duurzaam opgewekt. Dit kan vertaalt worden naar een jaar lang elektriciteit voor 397.000 huishoudens.

Meer dan de helft van alle opwek is afgelopen week duurzaam opgewekt, namelijk 56%. Dit is een zeer mooie ontwikkeling. Als deze trend blijft stijgen, zal dit een positief effect hebben op de energietransitie.

Met een mooi pinksterweekend in aantocht en positieve weersverwachtingen voor de week daarop, zal er volgende week naar verwachting nóg meer worden opgewekt. Dit zullen we dan ook gaan terugzien in de cijfers van volgende week.Energiemarktplaats

De Groendus Energiemarktplaats is een groen alternatief en aanvulling op de huidige, overwegend grijze, elektriciteitsmarkten. Het is een termijnmarkt voor uitsluitend groene stroom, waarmee we een eerlijke marktprijs voor hernieuwbare energie creëren. Op de Energiemarktplaats handelen verbruikers en opwekkers van groene stroom rechtstreeks met elkaar, zonder de tussenkomst van een traditionele energieleverancier.

In onderstaande grafiek zie je de huidige prijzen op de Energiemarktplaats en de beschikbare, duurzame stroom die nog niet gelijktijdig is afgenomen. Én dus direct beschikbaar is voor nieuwe deelnemers. Door deelname aan de Energiemarktplaats verrijk je jouw energieportfolio op een heel laagdrempelige, financieel interessante en duurzame manier. Meer weten? Klik hier voor meer informatie.

EPEX spot

Consumenten beginnen steeds meer gewend te raken aan negatieve middagprijzen. Afgelopen week dook de prijs op de EPEX spot een aantal keer onder de 0 €/MWh. De gemiddelde dagprijs van afgelopen week was 72,79 €/MWh. Dat is een daling van 15,7% ten opzichte van vorige week. Met een mooi pinksterweekend in het verschiet zal de EPEX Spot naar verwachting nog meer dalen

Samen met Frankrijk heeft Nederland de afgelopen dagen de laagste prijzen in Noordwest-Europa. De lage prijzen zetten druk op de korte termijncontracten, wat ook weer invloed heeft op de contracten op lange termijn.

Fundamentals

Gas

De gasprijzen staan wederom onder sterke prijsdruk. Met een flinke daling van 14,98% ten opzichte van vorige week, staat de prijs van gas nu op 0,245 €/m3. Met deze daling is de prijs van gas weer op een niveau dat gezien wordt als ‘normaal’. Het weer is een grote oorzaak van de daling van deze prijzen. Het begint weer relatief warm te worden, de wind waait en de zon laat steeds meer van zich zien.

Olie

De olieprijzen zijn de afgelopen week gedaald met 0,45%. De daling komt doordat de Verenigde staten sancties heeft genomen om de inflatie te bedwingen, wat tot zijn tijd resulteert in minder economische groei.

Echter is het prijspeil op langere termijn juist gestegen. Dat heeft te maken met de ruwe oliereserves in de Verenigde Staten. Het aantal vaten is vorige week namelijk gedaald met twaalf miljoen.

Steenkool

De Europese steenkoolvoorraden bevinden zich momenteel op het hoogste niveau in acht maanden. Al wekenlang laat de prijs van kolen een dalende trend zien. Ook deze week is de prijs gedaald. Met een daling van 3,78% ten opzichte van vorige week, is de prijs van kolen 104,98 $/ton. De daling heeft verschillende oorzaken. De grootste oorzaak zal zijn dat steenkool sterk aan het concurreren is met gas en de vraag naar steenkool erg laag is.

CO2

De prijs voor CO2-emmissierechten staan onder druk. Het aanbod is namelijk hoog, maar de vraag is echter gering. De rechten zijn deze week dan ook gedaald met maar liefst 7,42%. De verwachte heropening van de Franse kerncentrales speelt ook een rol bij deze daling. Door de heropening zal er namelijk minder inzet nodig zijn van de vervuilende kolen- en gascentrales

Termijnprijzen

Net als vorige week laten de termijnprijzen van deze week een dalende trend zien. De Baseload elektriciteit CAL24 is met 7,4% gedaald naar 112,92 €/MWh en de CAL24 voor gas is gedaald met 5,7% naar 0,46 €/m2.

Er is nog steeds een significant verschil tussen de korte termijn prijzen en de lange termijn prijzen doordat er nog een redelijk grote risicopremie op de termijnprijzen ligt. Echter zal deze teruglopen, mits er op geopolitiek niveau niets vreemds gebeurd en zich geen extreme hittegolven voordoen.


Wekelijkse Transitie-updates

Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen binnen de energietransitie maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de energietransitie op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor je. Iedere week geven de energie-experts van Mijn.Groendus een heldere update van wat er speelt binnen de energiewereld. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.

Auteurs: Bob, Marvin & Boris.
Het transitie-update team bij Groendus.

Wekelijkse Transitie-updates
Iedere vrijdag de Groendus transitie-update in je inbox?

Ja, ik blijf graag op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de energiemarkt.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door