Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

465.470 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Week 22

Blijf op de hoogte van de energietransitie met de laatste trends en ontwikkelingen.
De update wordt wekelijks geschreven door het transitie-update team:

Bob van Dijk, Marvin Ubels & Boris Steenhuis.

Week 22
Nieuwe week, nieuwe Transitie-update

De ontwikkelingen in de energiewereld gaan razendsnel. We houden je graag wekelijks op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen via de Groendus Transitie-update.

De Groendus Transitie-update

Duurzame opwek

In de afgelopen week, met name tijdens Pinksteren, kon er vol op genoten worden van de vele zonuren en dat is goed terug te zien in de cijfers. Ten opzichte van vorige week is er 16,0% meer duurzame energie opgewekt. In totaal is er 1.383 GWh opgewekt. Dat is genoeg elektriciteit om 461.000 huishoudens een jaar te voorzien van elektriciteit.

Ondanks dat er veel duurzame energie opgewekt is, was dat niet het maximale dat opgewekt had kunnen worden. Door de positieve weersontwikkelingen van het afgelopen pinksterweekend is er 4.000 MW aan wind- en zonne-installaties afgeschakeld tijdens het weekend.


Energiemarktplaats

De Groendus Energiemarktplaats is een groen alternatief en aanvulling op de huidige, overwegend grijze, elektriciteitsmarkten. Het is een termijnmarkt voor uitsluitend groene stroom, waarmee we een eerlijke marktprijs voor hernieuwbare energie creëren. Op de Energiemarktplaats handelen verbruikers en opwekkers van groene stroom rechtstreeks met elkaar, zonder de tussenkomst van een traditionele energieleverancier.

In onderstaande grafiek zie je de huidige prijzen op de Energiemarktplaats en de beschikbare, duurzame stroom die nog niet gelijktijdig is afgenomen. Én dus direct beschikbaar is voor nieuwe deelnemers. Door deelname aan de Energiemarktplaats verrijk je jouw energieportfolio op een heel laagdrempelige, financieel interessante en duurzame manier. Meer weten? Klik hier voor meer informatie.

EPEX spot

Afgelopen week zonken de prijzen op de EPEX Spotmarkt flink naar beneden. Dit was met name goed terug te zien tijdens het pinksterweekend. Op de zondag werd er maar liefst 400 €/MWh aangeboden om elektriciteit af te nemen. Nog nooit waren de prijzen zo negatief. Wel valt deze piek te verklaren. Tijdens feestdagen is de vraag naar elektriciteit relatief gezien lager dan normaal. Daarnaast scheen de zon uitbundig op zondag, waarna de wind ook nog eens aantrok. Hierdoor is er een groot aanbod ontstaan, terwijl de vraag laag was.

De ongekende lage prijs op de EPEX Spotmarkt was niet het enige record wat behaald was. Afgelopen maand waren er 49 uren met negatieve prijzen. Zoveel uur in één maand is nog nooit eerder voorgekomen. De teller voor de eerste vijf maanden van 2023 staat op 105 uren met negatieve energieprijzen. Dat zijn al meer uren dan in heel 2022.


Fundamentals

Gas

De gasprijzen staan wederom onder sterke prijsdruk. Met een flinke daling van 14,98% ten opzichte van vorige week, staat de prijs van gas nu op 0,245 €/m3. Met deze daling is de prijs van gas weer op een niveau dat gezien wordt als ‘normaal’. Het weer is een grote oorzaak van de daling van deze prijzen. Het begint weer relatief warm te worden, de wind waait en de zon laat steeds meer van zich zien.

Aardgas

Net als de afgelopen weken bevindt de prijs voor gas zich nog steeds in een dalende trend. De prijzen zijn met maar liefst met 7,54% gedaald ten opzichte van vorige week. De bergingen voor gas zijn erg goed gevuld. Ten opzichte van vorig jaar deze tijd hebben de gasopslagen een 20% hogere vullingsgraad. Daarnaast is er momenteel ook een overvloed aan LNG op de wereldmarkt.

De gasprijs was afgelopen woensdag even omhooggeschoten doordat er een lek gerapporteerd was bij de Noorse aanvoer van aardgas. Echter bleek er weinig aan de hand te zijn, waardoor donderdag alle prijsstijgingen weer terugschroeven.

Olie

De olieprijs is gedaald met 1,55% ten opzichte van vorige week. Een vat olie kost nu 71,27 $/vat. Aanstaand weekend is er een bijeenkomst van de Opec+-landen. Hierin wordt besproken wat er gedaan gaat worden met de olieproductie. Naar verwachting zal de productie verminderd worden, zodat de prijzen weer wat zullen aantrekken.

Steenkool

De prijzen van steenkool staan al een langere tijd onder druk. De prijzen zijn gedaald met 4,65% naar 100,10 $/ton. De prijsdruk heeft ermee te maken dat er in Europa weinig vraag is voor steenkool.

CO2

Ook de prijzen voor CO2-emissierechten laten al een tijd een dalende trend zien. De prijs staat nu op 82,58 €/ton. Dit is een daling van 5,25% ten opzichte van vorige week. Naar verwachting zal de prijs de komende tijd nog meer dalen. Doordat er steeds meer hernieuwbare energiebronnen worden ingezet, worden de fossiele centrales teruggedrongen.


Termijnprijzen

De prijsdruk die zich bevindt op de Epex Spotmarkt heeft ook invloed op de termijnprijzen. Als de duurzame opwekcapaciteit hoger is dan de verwachting, zullen de termijnprijzen dalen. De termijnprijzen zijn daarom net als vorige week opnieuw gedaald. De Baseload CAL-2024 is gedaald met 6,3% naar 105,75 €/MWh. De prijzen voor gas CAL-2024 zijn gedaald met maar liefst 8,1% , naar 0,42 €/m3

Alhoewel de lange termijnprijs en de korte termijnprijs voor gas beiden flink zijn gedaald, blijft het verschil tussen die prijzen nog wel ongeveer op hetzelfde niveau.

Wekelijkse Transitie-updates

Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen binnen de energietransitie maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de energietransitie op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor je. Iedere week geven de energie-experts van Mijn.Groendus een heldere update van wat er speelt binnen de energiewereld. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.

Auteurs: Bob, Marvin & Boris.
Het transitie-update team bij Groendus.

Wekelijkse Transitie-updates
Iedere vrijdag de Groendus transitie-update in je inbox?

Ja, ik blijf graag op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de energiemarkt.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door