Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

465.470 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Week 23

Blijf op de hoogte van de energietransitie met de laatste trends en ontwikkelingen.
De update wordt wekelijks geschreven door het transitie-update team:

Bob van Dijk, Marvin Ubels & Boris Steenhuis.

Week 23
Nieuwe week, nieuwe Transitie-update

De ontwikkelingen in de energiewereld gaan razendsnel. We houden je graag wekelijks op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen via de Groendus Transitie-update.

De Groendus Transitie-update

Duurzame opwek

Ten opzicht van vorige week is er deze week 2,3% minder duurzaam opgewekte stroom. Het is een kleine daling, maar dat neemt niet weg dat de opwek van deze week voldoende is voor een jaar lang elektriciteit voor maar liefst 451.000 huishoudens.

In totaal is er de afgelopen week 1.352 GWh aan duurzame energie opgewekt. Dit komt vooral omdat de zon veel heeft geschenen en dat is terug te zien in de cijfers. De zon heeft een aandeel van 64,9% in de totale duurzame opwek, terwijl de wind op land maar een aandeel heeft van 22,2% en wind op zee 12,8%

De komende week wordt het naar verwachting ook erg zonnig met zelfs kans op een hittegolf. De zon zal veel uren maken en dat zal naar verwachting terug te zien zijn in de cijfers van volgende week.Energiemarktplaats

De Groendus Energiemarktplaats is een groen alternatief en aanvulling op de huidige, overwegend grijze, elektriciteitsmarkten. Het is een termijnmarkt voor uitsluitend groene stroom, waarmee we een eerlijke marktprijs voor hernieuwbare energie creëren. Op de Energiemarktplaats handelen verbruikers en opwekkers van groene stroom rechtstreeks met elkaar, zonder de tussenkomst van een traditionele energieleverancier.

In onderstaande grafiek zie je de huidige prijzen op de Energiemarktplaats en de beschikbare, duurzame stroom die nog niet gelijktijdig is afgenomen. Én dus direct beschikbaar is voor nieuwe deelnemers. Door deelname aan de Energiemarktplaats verrijk je jouw energieportfolio op een heel laagdrempelige, financieel interessante en duurzame manier. Meer weten? Klik hier voor meer informatie.

EPEX spot

De gemiddelde dagprijs van de afgelopen week was 82,57 €/MWh. Dit is gestegen met maar liefst 16,8% ten opzichte van vorige week. Deze stijging is te goed te verklaren doordat de prijzen van vorige week extreem lage dalen hadden.

Doordat er zoveel aanbod is aan duurzame energie, is de piekprijs momenteel lager dan de dalprijs op de EPEX spotmarkt. Dit komt door de toename van negatieve prijzen gedurende de dag.

Fundamentals

Aardgas

De gasprijzen zijn de afgelopen tijd fors gestegen. Met een stijging van maar liefst 15,97% is de prijs nu 0,263 €/m3. Dit komt omdat er mogelijk een hittegolf aan zit te komen. Hierdoor stijgt de vraag naar aardgas. Bij extreme hitte wordt aardgas namelijk ingezet om voldoende elektriciteit te produceren, zodat de airco’s aan kunnen. Echter vallen de uren waarin er naar verwachting meer vraag is naar stroom samen met de uren waar er veel duurzame opwek is, waardoor de vraag naar aardgas gering blijft.

Olie

Afgelopen weekend was er een bijeenkomst van OPEC+-landen. In juli 2023 zal Saoedi-Arabië eenmalig de productie reduceren met één miljoen vaten, met de hoop dat de olieprijzen weer wat zullen aantrekken.

De prijs van olie is na een paar weken ook weer een beetje gestegen, namelijk met 1,21%. De prijs van olie is nu 72,13 $/vat.

Kolen

Net als de prijs van aardgas is de prijs van kolen ook gestegen. Dit is ook terug te zien in de cijfers. Ten opzichte van vorige week is de prijs voor steenkool met 7,31% gestegen naar 107,42$/ton.

Het prijsniveau van steenkool ligt momenteel hoger dan dat van gas, maar dat zal niet lang duren. Door het aankomende warme weer gaan er meer gascentrales draaien, waardoor de steenkool blijft liggen. Dit zal een prijsdrukkend effect hebben op kolen.

CO2

Afgelopen week fluctueerde de prijs van CO2-emmissierechten tamelijk. Op het laagste punt was de prijs €78,72 €/ton. De prijs is nu 88,19 €/ton. Ten opzichte van vorige week is dat een gemiddelde stijging van 6,79%.

De schommeling in de prijs heeft verschillende oorzaken. De prijzen voor kool en gas zijn momenteel nog steeds erg laag en doordat de industriële productie steeds achter blijft is er ook minder vraag naar CO2-emmissierechten.

Termijnprijzen

De termijnprijzen voor zowel gas en elektriciteit zijn in de afgelopen week weer gestegen. De Baseload CAL24 voor elektra is gestegen met 6,2% en is nu 112,33 €/MWh. Voor gas CAL24 staat de prijs op 0,43 €/m3.

Er blijft een groot verschil zitten in de gasprijzen op korte en lange termijn. Momenteel zijn de gasvoorraden nog goed gevuld, maar volgens kenners zal dit waarschijnlijk omslaan. Het zal dan mogelijk interessanter worden om LNG te verschepen naar Azië in plaats van naar Europa.


Wekelijkse Transitie-updates

Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen binnen de energietransitie maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de energietransitie op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor je. Iedere week geven de energie-experts van Mijn.Groendus een heldere update van wat er speelt binnen de energiewereld. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.

Auteurs: Bob, Marvin & Boris.
Het transitie-update team bij Groendus.

Wekelijkse Transitie-updates
Iedere vrijdag de Groendus transitie-update in je inbox?

Ja, ik blijf graag op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de energiemarkt.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door