Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

465.470 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Week 24

Blijf op de hoogte van de energietransitie met de laatste trends en ontwikkelingen.
De update wordt wekelijks geschreven door het transitie-update team:

Bob van Dijk, Marvin Ubels & Boris Steenhuis.

Week 24
Nieuwe week, nieuwe Transitie-update

De ontwikkelingen in de energiewereld gaan razendsnel. We houden je graag wekelijks op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen via de Groendus Transitie-update.

De Groendus Transitie-update

Duurzame opwek

De zon heeft zich de afgelopen week van zijn goede kant laten zien en dat is terug te zien in de cijfers. Van alle opwek was 57,3% afkomstig uit hernieuwbare bronnen. Deze trend is al een aantal weken aan het stijgen, wat een positieve ontwikkeling is voor de energietransitie.

Er is in de afgelopen week 1.381 GWh duurzaam opgewekt. Ten opzichte van vorige week is dat een stijging van 2,2%. Met 1.381 GWh kunnen 460.000 huishoudens voorzien worden van een jaar lang elektriciteit.


Energiemarktplaats

De Groendus Energiemarktplaats is een groen alternatief en aanvulling op de huidige, overwegend grijze, elektriciteitsmarkten. Het is een termijnmarkt voor uitsluitend groene stroom, waarmee we een eerlijke marktprijs voor hernieuwbare energie creëren. Op de Energiemarktplaats handelen verbruikers en opwekkers van groene stroom rechtstreeks met elkaar, zonder de tussenkomst van een traditionele energieleverancier.

In onderstaande grafiek zie je de huidige prijzen op de Energiemarktplaats en de beschikbare, duurzame stroom die nog niet gelijktijdig is afgenomen. Én dus direct beschikbaar is voor nieuwe deelnemers. Door deelname aan de Energiemarktplaats verrijk je jouw energieportfolio op een heel laagdrempelige, financieel interessante en duurzame manier. Meer weten? Klik hier voor meer informatie.

EPEX spot

Door het warme weer van de afgelopen dagen is vraag naar elektriciteit flink gestegen. De gemiddelde dagprijs van de EPEX Spotmarkt was 116,28 €/MWh. Dat is een stijging van 40,8% ten opzichte van vorige week.

Wanneer er negatieve prijzen verwacht werden van minimaal -150 €/MWh op de day-ahead veiling, werd er een tweede veiling georganiseerd. Deze drempel is door de Europese energiebeurzen verlaagd naar -500 €/MWh. De drempel van -150 €/MWh zou naar verwachting in de weekenden te snel overschreden worden en een tweede veiling kostte elke keer veel tijd.

Fundamentals

Aardgas

De gasprijzen hebben in de afgelopen weken constant een dalende trend laten zien. Afgelopen week was het warme weer een keerpunt voor deze trend. Met een forse stijging van 52,72% is de prijs voor gas nu 0,402 €/m3.

De vraag naar aardgas stijgt doordat er door de hitte meer vraag is naar elektriciteitsgebruik voor o.a. airco’s. Echter is het aanbod tijdelijk wat krapper door de onderhoudswerkzaamheden die worden uitgevoerd bij verschillende productielocaties in Noorwegen. Gascentrales moeten aan de overgebleven stroomvraag voldoen die niet gedekt kan worden door zonnestroomproductie.

Olie

De prijs voor olie is al langer tijddrukkend. Ongeveer een week geleden kondigde Saoedi-Arabië aan dat zij in juli een miljoen vaten minder olie per dag zullen produceren. Echter heeft dat gek genoeg nog niet veel effect gehad op de prijs per vat. De prijs voor olie is nu 72,72 $/vat. Dat is een lichte stijging van 0,82% ten opzichte van vorige week.

De prognoses die gemaakt zijn over de olieprijs, hebben er nog nooit zo ver naast gezeten. Analisten voorspelden in maart nog een prijs van100 $/vat voor het einde van 2023. Nu is dat al gezakt naar 86 $/vat, wat nog steeds een stuk hoger is dan de prijs die nu gerekend wordt per vat.

Steenkool

Het warme weer laat ook de prijs voor kool stijgen. In China is de vraag naar elektriciteit flink gestegen door hoge temperaturen, waardoor er honderden tonnen steenkool per uur doorheen gaan. Door de hoge vraag in China stijgen de prijzen voor steenkool ook in Europa. Ten opzichte van vorige week zijn de prijzen gestegen met 3,02% naar 110,06 $/ton.

CO2

Doordat de gascentrales weer draaien om aan de elektriciteitsvraag te kunnen voldoen, volgen de prijzen voor CO2-emmissierechten de trend van de gasprijzen. De prijs voor de emissierechten zijn met 9,56 €/ton gestegen naar 97,75 €/ton. Ten opzichte van vorige week is dat een stijging van maar liefst 10,84%.

Termijnprijzen

De termijnprijzen voor gas en elektriciteit zijn beiden flink gestegen de afgelopen week. Doordat het gasveld in Groningen definitief gesloten wordt, stijgen de prijzen op lange termijn. De CAL2024 voor gas is met 27,6% gestegen naar 0,54 €/m3. Echter zal het gasveld nog een jaar lang fungeren als een reservefunctie, zodat er gas gewonnen kan worden bij een dreigend tekort.

Met dank aan de gestegen prijzen voor gas, kool en CO2 zijn ook de elektriciteitsprijzen op lange termijn gestegen. De Peak CAL24 voor elektra is met 17,8% gestegen naar 141,52 €/MWh en de Base CAL24 met 23,7% naar 139,00 €/MWh.

Wekelijkse Transitie-updates

Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen binnen de energietransitie maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de energietransitie op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor je. Iedere week geven de energie-experts van Mijn.Groendus een heldere update van wat er speelt binnen de energiewereld. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.

Auteurs: Bob, Marvin & Boris.
Het transitie-update team bij Groendus.

Wekelijkse Transitie-updates
Iedere vrijdag de Groendus transitie-update in je inbox?

Ja, ik blijf graag op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de energiemarkt.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door