Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

465.470 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Week 25

Blijf op de hoogte van de energietransitie met de laatste trends en ontwikkelingen.
De update wordt wekelijks geschreven door het transitie-update team:

Bob van Dijk, Marvin Ubels & Boris Steenhuis.

Week 25
Nieuwe week, nieuwe Transitie-update

De ontwikkelingen in de energiewereld gaan razendsnel. We houden je graag wekelijks op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen via de Groendus Transitie-update.

De Groendus Transitie-update

Duurzame opwek

Er is in de afgelopen week 939 GWh duurzaam opgewekt. Ten opzichte van vorige week is dat een daling van 34%. Met 939 GWh kunnen 313.000 huishoudens voorzien worden van een jaar lang elektriciteit. Voor bijna 75% was dit afkomstig van de zon en voor 16% van de wind. Gezien de weersvoorspelling van aankomende week zal er naar verwachting meer worden opgewekt door de toenemende wind.Energiemarktplaats

De Groendus Energiemarktplaats is een groen alternatief en aanvulling op de huidige, overwegend grijze, elektriciteitsmarkten. Het is een termijnmarkt voor uitsluitend groene stroom, waarmee we een eerlijke marktprijs voor hernieuwbare energie creëren. Op de Energiemarktplaats handelen verbruikers en opwekkers van groene stroom rechtstreeks met elkaar, zonder de tussenkomst van een traditionele energieleverancier.

In onderstaande grafiek zie je de huidige prijzen op de Energiemarktplaats en de beschikbare, duurzame stroom die nog niet gelijktijdig is afgenomen. Én dus direct beschikbaar is voor nieuwe deelnemers. Door deelname aan de Energiemarktplaats verrijk je jouw energieportfolio op een heel laagdrempelige, financieel interessante en duurzame manier. Meer weten? Klik hier voor meer informatie.

EPEX spot

De vraag naar elektriciteit is flink gestegen door het warme weer en het vele gebruik van airco’s waarvan het stroomverbruik veelal in gascentrales moet worden opgewekt. De gemiddelde dagprijs van de EPEX Spotmarkt was 125,26 €/MWh. Dat is een stijging van 7,7% ten opzichte van vorige week.

Fundamentals

Aardgas

Het warme weer blijft aanhouden wat zorgt voor extra vraag. Dit heeft geresulteerd in een kleine daling van 1,24% en maakt de prijs voor gas nu 0,367 €/m3.

Ondertussen blijven de gasvoorraden groeien, de Europese en Nederlandse bergingen zijn gemiddeld driekwart gevuld.

Olie

Lidstaten van de Europese Unie hebben het afgelopen jaar voor 90% minder olie geïmporteerd uit Rusland. Andere landen vullen dit gat aan, hierin hebben Noorwegen en Angola een grote bijdrage geleverd. De prijs steeg woensdag vanwege grote vraag naar olie in Azië en kost nu 73,91$/vat. Dat is een stijging van 4,82% ten opzichte van vorige week.

Steenkool

Er zijn geen merkbare fundamentele veranderingen op de kolenmarkt, die net als de gasmarkt goed in zijn voorraden zit en daarnaast kampt met een lage vraag. Toch is de vraag naar steenkool in China prijsopdrijvend. Ten opzichte van vorige week zijn de prijzen licht gedaald met 1,35% naar 108,48 $/ton. De kolenvervoer over het Nederlandse spoor heeft geleid tot een groei sinds de invasie in Oekraïne en de extra vraag uit Duitsland en Polen. Volgens het CBS een stijging van ruim 25% vergeleken met vorig jaar.

CO2

Op de Europese veiling afgelopen woensdag daalde de CO2 prijs fors. De prijs voor de emissierechten zijn met 2,83% gedaald naar 94,95 €/ton.


Termijnprijzen

De termijnprijzen voor gas en elektriciteit zijn beiden weer iets gedaald ten opzichte van vorige week. De CAL2024 voor gas is met 1,1% gedaald naar 0,52 €/m3. De Peak CAL24 voor elektra is met 0,3% gedaald naar 139,69 €/MWh en de Base CAL24 met -2,3% naar 132,70 €/MWh.

Wekelijkse Transitie-updates

Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen binnen de energietransitie maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de energietransitie op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor je. Iedere week geven de energie-experts van Mijn.Groendus een heldere update van wat er speelt binnen de energiewereld. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.

Auteurs: Bob, Marvin & Boris.
Het transitie-update team bij Groendus.

Wekelijkse Transitie-updates
Iedere vrijdag de Groendus transitie-update in je inbox?

Ja, ik blijf graag op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de energiemarkt.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door