Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

€113,81€111,21€108,44€119,751 jaar vast5 jaar vast10 jaar vast15 jaar vastGemiddelde prijzenvoor gelijktijdig groen
465.470 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Onzeker over je opex? Investeer in je capex!

Hoe maak je je bedrijven duurzamer? En welke rol speelt AI daarbij? Hierover vertelden CFO Daan Bouwman en directeur Integrated Solutions Louis Custers van Groendus tijdens hun CFO Day masterclass ‘When AI meets sustainability’.

Daan Bouwman had een mooie positie als Nielen Schuman-partner maar koos twee jaar geleden bewust voor een duurzaam bedrijf. Tijdens een vakantie op Bali raakte hij in gesprek met een reisgids over klimaatverandering. De gids maakte zich grote zorgen. Bali kampt nu met lange periodes van regen en lange periodes van droogte, de zeespiegel stijgt bovendien en het Indonesische eiland wordt beetje bij beetje opgeslokt door de zee.

Bouwman had hierna het gevoel dat hij ‘iets’ moest doen. Hij wilde de wereld een beetje beter maken en werken bij een bedrijf dat missiegedreven is. “Wel moest dit gecombineerd worden met commercie”, vertelt hij. Bouwman voelt zich op zijn plek bij Groendus. “We komen met echte oplossingen, niet met het opgeheven vingertje of een zweverig verhaal.”

Opwekken, opslaan en opladen

Bouwman legt uit dat Groendus aan het nieuwe energiesysteem bouwt op basis van drie elementen. Het gaat ten eerste om het opwekken, opslaan en opladen van energie. Bedrijven moeten zoveel mogelijk zelfvoorzienend zijn, vindt hij. Ten tweede draait het om inzicht en sturing. “Je moet slimmer omgaan met energie. Een piek in de stroomtoevoer, bijvoorbeeld als de zon fel brandt, is het ideale moment om je elektrische wagenpark op te laden. Ten slotte moet je energie die je niet zelf opwekt duurzaam inkopen.” Daarvoor ontwikkelde Groendus een innovatieve Energiemarktplaats.

Directeur Integrated Solutions Louis Custers past de theorie toe in de praktijk. Samen met klanten denkt hij na over verduurzaming. Een grote klant is Arvato, een internationale leider op het gebied van Supply Chain Solutions, die in Nederland enkele distributiecentra heeft staan. Groendus ontwikkelde voor Arvato een centrale met 27.000 zonnepanelen. Het ambitieuze Arvato wil voor 2030 een energiereductie van 50 procent behalen. Hiervoor zijn verschillende strategieën. Belangrijk is bijvoorbeeld het sturen op gedrag van werknemers, zodat ze scherper worden op energiezuinig werken. Bovendien wil Arvato zelfopgewekte stroom die niet direct verbruikt wordt, op gaan slaan in een megabatterij. Dit is geen goedkope oplossing, maar zorgt er wel voor dat het bedrijf vaker echt groene stroom kan gebruiken en steeds meer zelfvoorzienend wordt. Ook als de zon niet schijnt. 

En dan is er het bundelen van aansluitingen. Via de Groendus Energiemarktplaats biedt Arvato binnen de eigen bedrijfsomgeving energie aan. Ook verkoopt Arvato op piekuren energie via de Energiemarktplaats aan overige bedrijven. Dat hoeft niet via nieuw aan te leggen kabels, waarbij je energie rechtstreeks aanbiedt aan de buurman. De Energiemarktplaats is een virtuele matchmaker op basis van gelijktijdigheid. Bedrijven worden aan elkaar gekoppeld waarbij er rekening mee wordt gehouden dat er zoveel mogelijk stroom wordt afgenomen op het moment dat het daadwerkelijk wordt opgewekt, zegt Custers in antwoord op een vraag van een CFO in de zaal.

Dan is er natuurlijk nog windenergie. Dat is extra interessant in combinatie met zonne-energie. Immers, als er minder zon is, zoals ’s nachts of in de winter, is er vaak meer wind. Dus ook hier moeten bedrijven in investeren als ze duurzamer willen worden, zegt Custers. “Een groot voordeel, als jezelf heel veel energie opwekt, is dat je ook weet wat je energiekosten zullen zijn voor de komende tien, vijftien jaar. Zeker met het oog op de onzekere energiemarkt is dit handig om te weten.” Terug naar Arvato. Door een combinatie van zon en wind, en door slimme energiesturing, gebruikt het bedrijf ongeveer 70 procent van de energie op het moment dat deze is opgewekt.

AI om assets te laten samenwerken

En hoe zit met het AI, artificiële intelligentie? Assets moeten samenwerken en gestuurd worden, vertelt Custers. “Dankzij machine learning weet je wat je morgen moet opwekken. Zo kun je de assets goed aansturen. De forecast verbetert ook steeds, AI wordt steeds intelligenter. Verder moet de prijsontwikkeling in de gaten worden gehouden. En het stroomnetwerk, zodat er goed gereageerd kan worden als het stroomnet te vol is.” Bouwman vult aan: ‘‘Netcongestie dwingt tot integrale oplossingen met assets, slimme technologieën en algoritmes, tegen aanvaardbare kosten. Bedrijven kunnen hun onzekerheid over opex wegnemen door te investeren in capex.”

Ten slotte vraagt een CFO uit de zaal zich af welke juridische haken en ogen aan het delen van energie zitten. “Helaas zijn dat er nog veel”, antwoordt Bouwman. Custer vult aan: “Het gaat er onder meer om welke contracten je hebt bij energieleveranciers en de bedrijven waarmee je samenwerkt. Er moeten nieuwe contractvormen komen, die zijn nu in ontwikkeling. Maar je kunt je nu al wel goed voorbereiden op de veranderingen die gaan komen.” Bouwman: “Je moet durven. Je moet voorop lopen. Niet morgen, maar vandaag. Daar helpen we je vanuit Groendus graag bij!” 

Energietransitie Benchmark 2023

Hoe houden bedrijven het hoofd boven water in de energiecrisis? Door te verduurzamen!

Dit bleek uit onze rondgang onder bijna 200 aanjagers en beslissers van bedrijven die hun (eerste) stappen in de energietransitie hebben gezet. Interessante inzichten uit deze gesprekken verzamelden we in de Groendus Energietransitie Benchmark 2023.

Lees de benchmark