Het nieuwe energiesysteem
Duurzame energie, zonder uitstoot heeft de toekomst. Maar hoe komen we daar? En welke obstakels moeten we overwinnen? Er is een nieuw energiesysteem voor nodig. Benieuwd naar onze visie op dat nieuwe energiesysteem? Lees verder...
Schrijf je in
Met de Groendus Nieuwsbrief volg je de energietransitie op de voet. We delen het laatste energienieuws én geven je inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen binnen de energiemarkt. Zo weet je altijd wat er speelt en loop je geen kansen mis.
Energiebegrippen
Er zijn nogal wat termen rondom energie en de energietransitie waarvan de betekenis niet altijd zonneklaar is. Daarom hebben wij veelgebruikte energiebegrippen op een rijtje gezet. Van A(ansluitcapaciteit) tot Z(onnepaneel): je vindt de uitleg hier!
Aansluitcapaciteit
Het transportvermogen van een aansluiting die aangeeft hoeveel elektriciteit of gas er door een aansluiting kan.
Aansluit- en Transportovereenkomst (ATO)
Een overeenkomst met de netbeheerder over je aansluiting op het elektriciteitsnet en het transport van elektriciteit.
Batterij
Een combinatie van een of meer elektrochemische cellen, die worden gebruikt voor het omzetten van opgeslagen chemische energie in elektrische energie om er vervolgens stroom mee te leveren.
BENG
Bouwregels waaraan alle vergunningaanvragen voor nieuwbouw sinds 2021 moeten voldoen.
Bidirectioneel laden
Techniek die het mogelijk maakt om de accu van een elektrisch voertuig op te laden met stroom van het elektriciteitsnet en andersom stroom van de accu ook weer terug te leveren aan het net.
Cable pooling
Het delen van een aansluiting op het elektriciteitsnet door zonne- en windparken.
Certificaat van Oorsprong (CvO)
Een herkomstbewijs van grijze stroom dat geeft informatie over waar, wanneer en uit welke bron de energie is opgewekt.
Curtailment
Het tijdelijk en opzettelijk beperken van de hoeveelheid opgewekte energie van zonnecentrales of windturbines om de balans op het stroomnet te bewaren.
DUMAVA
Een nieuwe subsidieregeling specifiek op gericht eigenaren van maatschappelijk vastgoed om hen te stimuleren om op korte termijn stappen te maken met het verduurzamen van hun gebouw.
EAN-code
Uniek 18-cijferig identificatienummer van een gas- of elektriciteitsaansluiting.
Energiebesparingsplicht
Bedrijven die per jaar meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 gas verbruiken, zijn verplicht om energiebesparende maatregelen door te voeren met een terugverdientijd van 5 jaar of minder.
Energie-Efficiency Richtlijn (EED)
Europese richtlijn met als doel het verminderen van energiegebruik van grote bedrijven. Hier vloeit de verplichte EED-audit uit voort.
Energie-investeringsaftrek (EIA)
De EIA is een fiscale aftrekregeling. Koop je als ondernemer energiebesparende apparatuur? Dan mag je 45,5% van het aankoopbedrag aftrekken van je fiscale winst.
Energietransitie
De overgang van een systeem waarin we gebruik maken van energie uit fossiele brandstoffen (zoals kolen, aardolie en aardgas) naar een systeem gebaseerd op duurzame bronnen (zoals zon, wind en waterkracht).
Fossiele brandstoffen
Brandstoffen die miljoenen jaren geleden ontstaan zijn uit versteende resten van planten en dieren (fossielen).
Garantie van Oorsprong certificaat (GvO)
Een digitaal certificaat waarmee bewezen wordt dat de stroom duurzaam is opgewekt. Eén Garantie van Oorsprong staat voor 1 MWh (1.000 kWh) aan groene stroom.
Grijze stroom
De elektriciteit die wordt opgewekt uit fossiele energiebronnen. Bij de opwek van grijze stroom komt CO2 vrij, in tegenstelling tot groene stroom die wordt opgewekt met hernieuwbare energiebronnen.
Groene stroom
Elektriciteit die wordt opgewekt uit hernieuwbare energiebronnen. Bij de opwek van groene stroom komt geen CO2 vrij, in tegenstelling tot de vervuilende grijze stroom die wordt opgewekt met fossiele brandstoffen.
Grootverbruiker
Een grootverbruiker heeft een energieaansluiting van groter dan 3 x 80 ampère en een gasaansluiting groter dan G25.
Hydro-elektriciteit
Groene stroom die wordt opgewekt uit de kracht van stromend water (zie ook waterkracht).
Informatieplicht energiebesparing
Bedrijven die per jaar meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 gas verbruiken, moeten volgens de informatieplicht energiebesparing aan de overheid rapporteren welke energiebesparende maatregelen ze hebben genomen.
Kleinverbruiker
Een kleinverbruiker heeft een energieaansluiting van kleiner of gelijk aan 3 x 80 ampère en een gasaansluiting kleiner of gelijk aan G25.
Meetbedrijf
Partij die verantwoordelijk is voor het meten van energieverbruik en het doorgeven van dit verbruik aan de netbeheerder.
Meetinrichting
Het totaal van de apparatuur en software die het verbruik en de opwek van energie registreren.
Netcongestie
Situatie waarin de vraag naar transport van elektriciteit over het elektriciteitsnet groter is dan de transportcapaciteit van het net.
NTA 8800
Methode voor de bepaling van de energieprestatie van gebouwen. Deze methode wordt onder andere gebruikt om aan te tonen of een gebouw voldoet aan de BENG-eisen.
Opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie (ODE)
Belastingheffing op het verbruik van gas en elektriciteit. De inkomsten hiervan worden gebruikt voor het stimuleren van duurzame energie opwek.
Persluchtopslag
De opslag van groene energie, omgezet naar samengeperste lucht, in zoutholtes in de bodem.
Power Purchase Agreement (PPA)
Een overeenkomst tussen een groene energieproducent en een partij die deze energie afneemt.
SDE++
Subsidieregeling waarmee de overheid de productie van duurzame energie stimuleert. SDE++ is staat de afkorting voor Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie.
Systeemintegratie
Het integreren van alle ketens en randvoorwaarden die nodig zijn om energie van opwek naar gebruik te brengen, in één betrouwbaar, duurzaam, betaalbaar en veilig energiesysteem.
Terugleveren
Het leveren van een overschot aan zelf (decentraal) opgewekte stroom aan het elektriciteitsnet.
Time shifting
Het verschuiven van het moment waarop energie verbruikt of opgewekt wordt.
Transportindicatie
Verklaring van de netbeheerder dat er - op het moment van aanvraag - capaciteit op het elektriciteitsnet beschikbaar is voor jouw duurzame energieproject. Deze transportindicatie is nodig voor de aanvraag van de SDE++-subsidie.
Waterstof
Waterstof is een geurloos, kleurloos en zeer ontvlambaar gas, waar energie uitgehaald kan worden.
Watt
Internationale eenheid van vermogen van elektrische stroom (energie per tijdseenheid), met als symbool W.
Windenergie
Duurzame energie die wordt opgewekt met behulp van de bewegingsenergie van lucht (wind).
Zonnecentrale
Een zonnecentrale is een systeem waarmee duurzame energie opgewekt kan worden uit zonlicht.
Zonnepaneel
Een paneel met aan elkaar gekoppelde zonnecellen waarmee elektriciteit uit zonlicht wordt opgewekt.