Energiehubs
Het Nederlandse energienet loopt tegen haar grenzen aan. Steeds vaker doet zich netcongestie voor, wat inhoudt dat er geen ruimte meer op het elektriciteitsnet beschikbaar is. Energiehubs bieden een mogelijke uitkomst. In een energiehub sturen meerdere bedrijven hun energiestromen slim en stemmen zij deze op elkaar af. Het stelt bedrijven zelfs in staat om verder te groeien én te verduurzamen. Maar hoe werkt zo’n smart energy hub? En wat is er voor nodig?
Bedrijventerreinen vormen het hart van de regionale economische activiteit. Ze huisvesten een enorme diversiteit aan bedrijven met verschillende energiebehoeften en energievoorzieningen. Maar ze lopen ook tegen grenzen aan. Driekwart van de Nederlandse bedrijventerreinen heeft last van netcongestie. En dat betekent een rem op groei-en verduurzamingsplannen. De oplossing? Samenwerken, en mogelijk in een energiehub! Dat is alleen makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe lijn je al die verschillende soorten bedrijven op jouw terrein op? Hoe weeg je ieders individuele belangen af? En bij welke oplossingen is jullie bedrijventerrein het meest gebaat? En hoe werk je het beste samen met je netbeheerder.
Drie sprekers nemen je op donderdag 6 juni mee in de wereld van Energiehubs. Martijn van Berkel (Enexis) geeft je inzicht in de rol van netbeheerders bij energiehub initiatieven. Edith Appels (DSG) deelt haar ervaringen over de pilot in Lage Weide. Tenslotte licht Frank Mak (Groendus) onze aanpak toe om verbruik, opwek en opslag van energie voor meerdere bedrijven op een slimme manier af te stemmen.
Aan het eind van deze inspiratiesessie weet je wat mogelijk is met de huidige en toekomstige energievraag van zowel je eigen bedrijf als die van je buren. Je gaat bovendien naar huis met best practices over het oprichten van een energiehub. Kortom: jij weet na deze sessie wat mogelijk is als je zowel je eigen energiebehoefte als die van je buren kent en op elkaar afstemt.
Datum: Donderdag 6 juni 2024
Voor wie?: Ondernemers en leden van (startende) coöperaties, eigenaren/ energiemanagers van of adviseurs voor bedrijven gevestigd op bedrijventerreinen in congestiegebied, parkmanagers, gebiedsregisseurs, overheden.
Inloop: 13.30 – 14.00
Inspiratiesessie: 14.00 – 16.30
Borrel: 16.30 – 17.30
Locatie: Social Impact Factory (De Utrechter), Vredenburg 40, 3511 BD Utrecht
Martijn van Berkel is dagelijks bezig met het ontwikkelen van datagedreven innovaties binnen het energienet, met een specifieke focus op energiehubs.
Binnen lopende energiehub-pilots, waar Enexis bij betrokken is, worden diverse onderzoeksvragen aangepakt.Het doel is om energiehubs te faciliteren tot een schaalbare oplossing die ook toepasbaar is op andere bedrijventerreinen.
Tijdens deze sessie zal Martijn de rol van Enexis uiteenzetten en dieper ingaan op de producten en diensten die Enexis aanbiedt met betrekking tot energiehubs.
Bovendien zal hij praktijkervaringen delen uit lopende pilots, inclusief de geleerde lessen.
LinkedIn Martijn
Bij Edith staan duurzaamheid en de transitie naar elektrisch vervoer inmiddels dagelijks op de agenda. Om toch te kunnen groeien en verduurzamen in netcongestiegebied heeft zij samen met Peter van Heezik (C. van Heezik B.V.) een coöperatie opgericht. Onder de vlag van deze coöperatie gaan vijf bedrijven van start met het onderling uitwisselen van capaciteit. Op dit moment zijn ze in een vergevorderd stadium met de netbeheerder Stedin om de E-hub op bedrijventerrein Lage Weide daadwerkelijk te gaan realiseren.
In deze sessie deelt Edith Appels haar ervaringen over het starten van een Energiehub en wat daar verder allemaal bij komt kijken.
LinkedIn Edith
Frank Mak weet uit ervaring dat een energiehub niet in een dag is opgericht. Het vergt een goede samenwerking en de bereidheid om te delen met je buren op het bedrijventerrein. Gelukkig is Frank al betrokken bij meerdere projecten door heel Nederland. Groendus gebruikt de benodigde meetdata van bedrijven voor een grondige analyse. Frank combineert deze data met de duurzaamheids- en groeiambities van de bedrijven betrokken bij een coöperatie. Natuurlijk gaat hij ook in gesprek met alle stakeholders. Met deze aanpak op maat weet jij wat het vertrekpunt is voor een futureproof energiehub.
LinkedIn Frank
Kirsten’s drive om het verschil te maken werkt aanstekelijk. Ze gelooft in de kracht van bedrijven om verandering in gang te zetten. In 2014 deed zij haar intrede in de energiesector. Bij Eneco lag haar focus al op duurzame energie. Toen Groendus op haar pad kwam, kon ze zich volledig storten op de verduurzaming van zakelijk Nederland. Inmiddels vervult Kirsten verschillende rollen binnen Groendus, waaronder die van Partnermanager. Kirsten is de aangewezen persoon om een energieke sessie te begeleiden. Heb je voorafgaand aan de sessie alvast vragen? Dan ben je bij Kirsten aan het juiste adres!
Contact met Kirsten
Lees dan meer over Energiehubs in het Groendus kennisdossier. Vragen? Neem gerust contact op met Sander van Schaik van Groendus.
Klik hier voor het kennisdossier
Beeldimpressie vorige inspiratiesessies
We organiseren ongeveer 5 keer per jaar een inspiratiesessie. Ontmoeten we elkaar bij de volgende?