Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

€113,81€111,21€108,44€119,751 jaar vast5 jaar vast10 jaar vast15 jaar vastGemiddelde prijzenvoor gelijktijdig groen
465.470 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

We worden hèt energiebedrijf 2.0

Gunnar Larsen verruilde zijn eigen goed lopende Olympische botenbedrijf, voor zijn droom: grootscheeps verduurzamen. Hij koos daar heel bewust voor en heeft geen minuut spijt. Vol trots vertelt hij, waarom het bedrijf Groendus, waar hij nu als Senior Project Developer werkt, onderweg is om hét energiebedrijf 2.0 te worden.

Auteur: Judith Bakkers
Gepubliceerd in Wintergasten editie #25

Het verschil maken

Het vrij jonge bedrijf uit 2021 heeft veel expertise op het gebied van bedrijfsverduurzaming. Bovendien heeft het een managementteam dat voortkomt uit de fossiele brandstoffen branche en het beter wil doen voor onze aarde. Larsen: ‘Zeven bedrijven, allemaal met hun eigen specialisme en expertise binnen de zakelijke verduurzamingsbranche, hebben de handen ineengeslagen. Hele grote bedrijven met complexe energienetwerken en dito verduurzamingsproblemen, konden nergens terecht voor goed advies en concrete verduurzamingsplannen. Daarom ontstond de integrale oplosser Groendus.’ Een uniek bedrijf op het gebied van verduurzaming van zakelijk Nederland. ‘Met alle kennis in huis maken we nu het verschil voor bedrijven met een grootverbruikaansluiting van minimaal 3 x 80 ampère. De meeste klanten zijn echt hele grote energiegebruikers. Denk aan een chemieconcern, grootschalig vastgoed of grote productiebedrijven.’


Energie terug bij de gebruiker

Groendus heeft een missie: het bedrijfsleven helpen om voor 100% schone energie te gaan. ‘Veel klanten hebben wel ideeën over verduurzamen, en de wil om ermee te starten, maar zien door de bomen het bos niet. Waar moet je beginnen?’ Larsen vertelt dat verduurzamen een proces is dat voor elk bedrijf anders is. ‘We moeten eerst helder krijgen waar bedrijven de meeste energiekosten maken. Daar komt onze integrale aanpak meteen naar voren. Vanuit al onze disciplines nemen we het bedrijf onder de loep om vervolgens een persoonlijke routekaart naar 100% schone energie te maken. Het plan kan beginnen met slimme meters in combinatie met een verspilalarm. Daarbij bekijkt Groendus hoe bedrijven energie slimmer kunnen inkopen en beheren en hoe zij gebruik kunnen maken van de kracht van de zon, wind en energieopslag. Al deze stappen maken bedrijven duurzamer én drukken de energiekosten. We krijgen regelmatig klanten aan de lijn in totale paniek. Door de stijgende energieprijzen zien ze hun bedrijf door hun vingers glippen. We moeten dan alle zeilen bijzetten om de energieregie terug te brengen naar de gebruiker.’


Lokale energiemarktplaats

Er is heel veel energie nodig om dergelijke grote maatschappijen in stand te houden. Met de hoge energiekosten is goed energiemanagement voor hen een must. ‘Een goede stap daarin is automatisch en slim duurzame energie in kopen van een producent in de omgeving. Om dat te realiseren hebben we de Groendus Energiemarktplaats opgericht. Lokale duurzame energieproducenten en lokale grootgebruikers kopen een lidmaatschap om elkaar vervolgens op ons platform te vinden. Hiermee maken we eerlijke, directe en lokale duurzame energiehandel mogelijk.’ Op de Energiemarktplaats verhandelt Groendus ook haar eigen opgewekte groene energie. Tegen betaalbare prijzen. Want genoeg is genoeg zegt Larsen. ‘Bij de dagmarkt Epex kun je via een variabel contract energie tegen dagprijzen in- of verkopen. Maar die prijzen zijn gebaseerd op de prijs van fossiele brandstof. Duurzame energie is op dit moment grofweg een derde goedkoper.’


Pensioenfonds ABP

In de relatief korte tijd van haar bestaan is Groendus opgemerkt door een grote speler in Nederland. ‘We bieden een uniek concept om Nederland te verduurzamen. Dat idee staat pensioenfonds ABP, dat via uitvoerder APG een belang van 50 procent neemt in Groendus, wel aan. Ze willen al langer uit de fossiele brandstoffen stappen en overstappen naar investeren in verduurzamen. Door, samen met het Canadese Omers Infrastructure, onze hoofdinvesteerder te worden, kunnen ze dat meteen op grote schaal waarmaken. Daar zijn we blij mee. Want we nemen wat verduurzamen betreft grote stappen. En we zijn nog maar net begonnen. Het bedrijf groeit. Zeker met alle expertise in ons MT en deze belangrijke investeerders achter ons, hebben we de wind in de zeilen. We stevenen erop af om een (goed soort) monster van een bedrijf te worden, dat het verschil maakt’, glundert Gunnar Larsen.

Meer over
Gunnar Larsen
 • Werkt als
  Senior Project Ontwikkelaar.

 • Vooral bezig met
  Het ontwikkelen van grootschalige zonnestroomcentrales.

 • Wil bereiken
  Positieve impact op onze aarde: there is no plan(et) B.

 • Het kantoormoment van de dag
  Samen met het team komen tot oplossingen voor ingewikkelde en vernieuwende projecten.

 • Over tien jaar
  Is 100% groene energie de norm. Hebben we een totaal vernieuwd energiesysteem gebaseerd op duurzame energie.

 • Leukste collega
  Alle collega's die energie geven; dat zijn er gelukkig veel binnen Groendus.

 • Buiten de deur naar
  Klanten die écht willen verduurzamen.

 • Vrije tijd
  Gezin en sporten.

 • De stand van het land
  Moet en kan beter: we moeten over grenzen kijken en versneld overgaan tot actie!

 • De belangrijkste economische ontwikkeling
  Dat verduurzamen loont. Zowel kort als natuurlijk lange termijn.

 • Aanvaarden dat
  Er mensen binnen bedrijven rondwandelen die het verschil kunnen maken maar de noodzaak van verduurzamen (nog steeds!) niet zien.
Een handelsplaats voor écht groene stroom

De Groendus Energiemarktplaats

Op de Groendus Energiemarktplaats worden vraag en aanbod van groene stroom aan elkaar gekoppeld. Het online platform vormt een nieuw energiesysteem en werkt volgens het matchingprincipe van onder andere ‘Airbnb’ die koppelingen faciliteert tussen hun klanten zonder zelf de dienst te leveren. Op de marktplaats vinden zakelijke afnemers en producenten van groene stroom elkaar op basis van hun gebruik- en opwekprofielen. Zij handelen vervolgens rechtstreeks met elkaar, zonder tussenkomst van een traditionele energieleverancier.

Een goede afstemming van de vraag op het aanbod zorgt ervoor dat er energie gelijktijdig verbruikt wordt; op het moment dat deze ook daadwerkelijk geproduceerd wordt. Door te kiezen voor een combinatie van zonne- en windenergie, afgestemd op een persoonlijk verbruikersprofiel, ontstaat er doorgaans een evenwichtige energiehuishouding. Het grootste deel van het energieverbruik is dan met groene stroom gedekt.

Het deel dat moet worden aangevuld, wordt via de Energiemarktplaats (grijs) verrekend met de EPEX groothandelsmarkt. De marktplaats maakt precies inzichtelijk hoe groen en grijs het stroomverbruik echt is. Met die informatie worden vervolgens stappen gezet om het groene stroomverbruik te maximaliseren. Gebruikers worden actief gestimuleerd om hun verbruik te verplaatsen naar momenten dat er veel duurzame opwek beschikbaar is. En daar is niet alleen het klimaat bij gebaat. Bedrijven kunnen, zeker in de huidige markt, flink besparen door slim in te kopen op goedkopere momenten.


De Groendus Energiemarktplaats